Održan radni sastanak Olimpijskog komiteta Srbije i Pododbora za sport Narodne skupštine Republike Srbije

Parallax Leaf - OKS

Danas je u Olimpijskoj kući održan radni sastanak Olimpijskog komiteta Srbije i Pododbora za sport Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Narodne skupštine Republike Srbije. Predsednik OKS Božidar Maljković zajedno sa potpredsednikom Žarkom Zečevićem i generalnim sekretarom Đorđem Višackim ugostio je predsednicu Pododbora za sport, Tatjanu Medved i članicu ovog tela, Anu Miljanić.

 

sastanak Olimpijskog komiteta Srbije i Pododbora za sport

 

Na samom početku sastanka, predsednik OKS Božidar Maljković pozdravio je prisutne i naglasio je važnost ovog radnog tela za kompletan sistem sporta u našoj zemlji. „Važno je da sportom upravljaju ljudi koji su ceo svoj život posvetili sportu. Upravo zato mi je drago što je za predsednicu Pododbora za sport imenovana jedna od naših najboljih rukometašica svih vremena, Tatjana Medved. Siguran sam da će zajedno sa svojim saradnicima doprineti daljem razvoju našeg sistema sporta. U Olimpijskom komitetu Srbije će svakako imati dobrog i kvalitetnog saradnika. Ovaj sastanak je, nadam se, samo prvi u nizu sastanaka na kojima ćemo se sa Ministarstvom sporta dogovarati o konkretnim potezima koji će nas dovesti do još boljih rezultata u budućnosti“, izjavio je predsednik Maljković.

 

Generalni sekretar OKS, Đorđe Višacki, upoznao je predstavnice Pododbora za sport sa delovanjem i ingerencijama Olimpijskog komiteta Srbije, kao i sa izazovima sa kojima se susreće ova organizacija. Višacki je predstavio koncept sportskih programa Olimpijskog komiteta Srbije, a upoznao je učesnike sastanka sa sistemom direktnog finansiranja vrhunskih sportista koji OKS sprovodi već četiri olimpijska ciklusa.

 

Predsednica Pododbora za sport, Tatjana Medved, zahvalila se na gostoprimstvu predstavnicima Olimpijskog komiteta Srbije i tom prilikom izjavila: „Uzimajući u obzir da je sport od posebnog značaja za Republiku Srbiju i da je država u novom sazivu Vlade Republike Srbije sport izdvojila kao jedan od svojih prioriteta formirajući Ministarstvo sporta, smatramo da je od velike važnosti da i skupštinski pododbor za sport, kao predstavnik najviše zakonodavne vlasti, bude na konstantnoj liniji i u saradnji kako sa resornim ministarstvom tako i sa svim drugim državnim organima i nevladinim organizacijama iz delokruga sporta. Koordinacija je važna kako bi se unapredila saradnja svih institucija u postizanju sportsko – razvojnih ciljeva kako bi se unapredio celokupan sistem sporta i fizičkog vaspitanja u državi i kako bi se podržali svi napori naših sportista i ulaganja države u cilju ostvarivanja najboljih sportskih rezultata na svim nivoima, posebno kada su u pitanju vrhunski sportisti i ekipe koji nam bez kompromisa donose najbolje evropske, svetske i olimpijske rezultate i odličja. Zatvarajući polako obilazak svih sportskih institucija i resornog ministarstva koje smo imali u prethodnom periodu, kako bi se predstavili i preneli ideje i razmišljanja, ne možemo da ne istaknemo da na svim nivoima vlada pre svega istaknuti sportski duh, želja i volja za radom, i izuzetan nivo spremnosti svakog pojedinca da da svoj doprinos u sprovodjenju i ostvarivanju postavljenih ciljeva i spremnosti da uvek može bolje. Zahvaljujemo Olimpijskom komitetu na gostoprimstvu i odličnom brifingu, kao i uspostavljanju saradnje kroz zajedničke interese koji su predstavljeni na ovom sastanku“.

 

Na sastanku je dogovoreno zajedničko delovanje u budućnosti  i međusobna saradnja po svim važnim sportskim pitanjima. Obzirom da postoji zajednički interes, a to je unapređenje sistema sporta u našoj zemlji, podvučena je spremnost obe strane za međusobno pružanje podrške kako bi zacrtani ciljevi bili sprovedeni u delo. Zaključak sastanka je da bi bilo poželjno formirati poseban Odbor za sport u Narodnoj skupštini Republike Srbije, kako bi se još više dalo na značaju sportu, u kojem naša zemlja ima zapažene uspehe na međunarodnoj sceni.