Održana XV sednica Izvršnog odbora Olimpijskog komiteta Srbije

Parallax Leaf - OKS

Danas je u Olimpijskoj kući održana XV sednica Izvršnog odbora Olimpijskog komiteta Srbije. Članovi Izvršnog odbora usvojili su dopune kriterijuma za učešće u sportskim programima OKS i liste kategorisanih sportista i timova, a član Međunarodnog olimpijskog komiteta, gospodin Nenad Lalović informisao je prisutne o aktuelnostima u Olimpijskom pokretu.

 

sednica Izvršnog odbora Olimpijskog komiteta Srbije

 

Član Izvršnog odbora OKS i član Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog komiteta, gospodin Nenad Lalović, iskoristio je ovu priliku da upozna članove IO OKS o konsultacijama koje Međunarodni olimpijski komitet sprovodi sa svim činiocima međunarodne olimpijske porodice na temu statusa ruskih i beloruskih sportista i njihovog potencijalnog uključivanja u sistem kvalifikovanja i takmičenje na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

 

Na današnjoj sednici, usvojen je godišnji program Olimpijskog komiteta Srbije za 2023. godinu, kao i lista rangiranih vrhunskih sportista i sportskih stručnjaka za 2023. godinu prema nacionalnoj kategorizaciji Ministarstva sporta.

 

Članovi Izvšrnog odbora usvojili su izmene i dopune kriterijuma i lista kategorisanih sportista za učešće u programima Olimpijskog komiteta Srbije. Izmenama i dopunama kriterijuma predviđeno je da se postojećim učesnicima Razvojnog programa uvaže i dodatno vrednuju ostvareni rezultati na svetskim i evropskim prvenstvima za uzrast do 23 godine.

 

Muška rukometna reprezentacija ušla je u treću kategoriju programa OKS „Pariz 2024“ na osnovu osvojenog 11. mesta na Svetskom prvenstvu u Poljskoj i Švedskoj. Nakon osvojenog drugog mesta na EYOF Banska Bistrica 2022 i trećeg mesta na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu do 23 godine, džudistkinja Nikolina Nišavić prešla je iz druge u prvu kategoriju „Razvojnog programa OKS“.