Šesnaestoro naših kajakaša na Svetskom kupu u Segedinu!

Parallax Leaf - OKS

Šesnaestoro naših kajakaša učestvovaće na Svetskom kupu u Segedinu! Prvi Svetski kup u kajaku i kanuu u 2023. godini koji se održava u Segedinu u Mađarskoj počinje u četvrtak, 11. maja i traje do nedelje, 14. maja. Ovo takmičenje Svetske kajakaške federacije (ICF) okupiće preko 900 sportista iz 58 zemalja sveta, a veliki broj takmičara na otvaranju mirnovodaške sezone predvodiće olimpijski i svetski šampioni. Našu zemlju na Svetskom kupu u Segedinu predstavljaće šesnaestoro kajakaša.

 

Svetski kup u kajaku i kanuu
Bojan Zdelar, Olimpijske igre Tokio 2020

 

U disciplini K1 1000, u veoma jakoj konkurenciji koju čini 60 takmičara razvrstanih u 7 grupa, Srbiju će predstavljati sjajni Bojan Zdelar i Mihailo Subotić, dok će u ženskoj konkurenciji u jednosedu na 500m boje naše zemlje braniti naša najbolja kajakašica Milica Novaković i Marija Dostanić.

 

U novoj muškoj olimpijskoj disciplini K2 500 naši aduti na ovom takmičenju biće dve posade: Holpert, Dragosavljević i Vekić, Zdelar. S druge strane, u istoj disciplini u ženskoj kategoriji, Srbiju će predstavljati kombinacije Dostanić, Bedeč i Bajuk, Stanojev.

 

Među 33 prijavljena četverca na 500m na startu kvalifikacija naći će se i naš četverac u sastavu Džobmeta, Novaković, Vrdoljak i Torubarov, prošlogodišnji finalisti Evropskog prvenstva u Minhenu. Takođe, u konkurenciji dama u disciplini K4 500, naš četverac (Dostanić, Bajuk, Novaković, Stanojev) će debitovati na stazi u Segedinu među 32 čamca podeljena u 4 kvalifikacione grupe.

 

U muškim neolimpijskim disciplinama K1 500 i K1 200, Srbija ima dvojicu predstavnika. Boje naše selekcije na 500m brani Branko Lagundžić, dok će u disciplini K1 200 nastupiti naš Marko Dragosavljević.

 

Raspored takmičenja možete pronaći na linku: https://szeged2023.com/program

 

Svetski kup u Segedinu će biti prvi od četiri velika ICF sprinterska takmičenja ove godine. Sportisti će se kasnije u maju takmičiti na drugom Svetskom kupu u Poznanju, u Poljskoj, pre nego što će u avgustu  krenuti u Duizburg, u Nemačkoj, na Svetsko prvenstvo i kvalifikacije za Olimpijske igre Pariz 2024. Poslednji događaj sezone biće olimpijski test i Svetski kup na stazi u Parizu odmah posle Svetskog prvenstva.