Srpski sportisti vakcinisani protiv COVID-19

Parallax Leaf - OKS

Grupa srpskih sportista je na Institutu “Torlak” primila vakcine kako bi se zaštitila od infekcije virusom COVID-19. 

 

U svetlu priprema za Olimpijske igre, a u skladu sa aktuelnom pandemijskom situacijom vezano za infekciju COVID-19, Olimpijski komitet Srbije je formirao Radnu grupu za praćenje svih aspekata COVID-19 infekcije na sportiste i članove Misije.

 

Ova Radna grupa koju sačinjavaju eminentni stručnjaci iz najrelevantnijih institucija donela je inicijativu za davanje mogućnosti za vakcinisanje svih kvalifikovanih i potencijalnih učesnika Olimpijskih igara u okviru Misije OKS. Ova inicijativa prosleđena je Ministarstvu omladine i sporta koje je razumelo i podržalo važnost prioritetne imunizacije učesnika Olimpijskih igara i, u skladu sa tim, svi zainteresovani kvalifikovani i potencijalno kvalifikovani sportisti za Olimpijske igre i osobe iz stručnog okruženja sportista imaju mogućnost da se vakcinišu.

 

Sprski sportisti su iskoristili ovu mogućnost nakon skorašnjeg predavanja koje je Olimpijski komitet Srbije organizovao u saradnji sa medicinskim stručnjacima, putem kojeg su sportisti mogli da se informišu o svim detaljima vezanim za infekciju COVID-19, kao i za vakcinaciju. Sportisti i članovi sportskih saveza mogli su da postavljaju pitanja i diskutuju sa medicinskim stručnjacima i tako otklone svaku dilemu koju su imali u vezi vakcinacije.

 

Vakcinu je na Institutu “Torlak” primila i potpredsednica Olimpijskog komiteta Srbije i olimpijska šampionka, Milica Mandić, kao i Čaba Silađi, Jelena Arunović, Jasna Šekarić, Mahdi Hodabahši i Milutin Stevanović.

 

– Sve je sjajno organizovano, hvala ministarstvu i Olimpijskom komitetu za brigu koju pokazuju za sportiste. Pomoglo nam je mnogo onlajn predavanje koje smo imali, bilo nam je potrebno pojašnjenje, odradili su sjajan posao i vidim da je veliki broj sportista došao. Želim da treniram bez razmišljanja, da putujem, da iznesem olimpijski ciklus do kraja i učestvujem na Igrama u Tokiju – rekla je Mandićeva za Tanjug nakon vakcinacije i dodala da se vakcinisala jer želi da pazi na sebe, roditelje i ljude iz okruženja.

 

Pomogla mi je edukacija koju smo imali, a moram da priznam i da sam malo kalkulisao jer takmičenja počinju polovinom marta, pa da mogu mirne glave da se pripremam za Olimpijske igre – rekao je Silađi.

 

Zorana Arunović rekla je da se vakcinisala jer je želela da pokaže odgovornost.

– Želim da učestvujem na OI i smanjim mogućnost da dođe do bilo kakve zaraze. Istovremeno i da pošaljem poruku koliko je važno da brinemo o zdravlju, da što pre dođemo do kolektivnog imuniteta i pobedimo ovo što nas je unazadilo mnogo godina – poručila je Arunovićeva.

 

Iako nastup na Olimpijskim igrama neće biti uslovljen vakcinisanjem sportista, ipak je poželjno i važno da ovu mogućnost iskoriste svi sportisti. Imunizacija sportista će biti jako bitan korak u zaštiti celokupnog stanovništva u Republici Srbiji, što i jeste primarni cilj. Na ovaj način sportisti će steći imunitet i neće biti prenosioci ovog izuzetno zaraznog virusa, što je jako bitno i društveno odgovorno.