Staša Gejo bez finala na Svetskom prvenstvu u Bernu

Parallax Leaf - OKS

Svetsko prvenstvo u sportskom penjanju 2023 održano je u švajcarskom gradu Bernu u periodu od utorka, 1. avgusta do subote, 12. avgusta. Na 18. izdanju ovog takmičenja u organizaciji Međunarodne sportsko-penjačke federacije (IFSC), Srbiju je predstavljala naša najbolja penjačica Staša Gejo.

 

Svetsko prvenstvo u sportskom penjanju
foto: Jan Virt / IFSC

 

Nadmetanja na Svetskom prvenstvu u sportskom penjanju održana su u disciplinama težinsko penjanje, brzinsko penjanje, bolder i kombinaciji boldera i težinskog penjanja. Takmičenja u brzinskom penjanju i kombinaciji boldera i težinskog penjanja poslužila su kao prvi kvalifikacioni događaj za Letnje olimpijske igre 2024.

 

Jedini predstavnik naše zemlje na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu, Staša Gejo, nastupila je u dve discipline – težinskom penjanju i bolderu, ali nije uspela da se domogne finala. Najbolja sportska penjačica Srbije je u težinskom penjanju u kvalifikacijama bila 19, ali je u polufinalu zauzela 24. poziciju što nije bilo dovoljno za finale. U kvalifikacijama u disciplini bolder sa svih pet zona i samo jednim vrhom, zauzela je 27. mesto što nije bilo dovoljno za polufinale gde je otišlo 20 najboljih.