Strelac Lazar Kovačević osvojio srebrnu medalju na finalu Svetskog kupa u Dohi!

Parallax Leaf - OKS

Reprezentativac Srbije u streljaštvu Lazar Kovačević osvojio je srebrnu medalju u gađanju vazdušnom puškom na finalnom turniru Svetskog kupa u Dohi.

 

Lazar Kovačević

 

Naš strelac Lazar Kovačević je drugi put u karijeri učestvovao na finalu Svetskog kupa. Prošle godine u debiju u Kairu je bio deseti. Kovačević je do danas imao jednu pojedinačnu medalju na turnirima Svetskog kupa. Prošle godine, osvojio je zlato u Bakuu, a izborio je i jedno srebro u miksu i bronzu u timskoj konkurenciji.

 

Naš reprezentativac je u finale turnira u Dohi ušao sa četvrtog mesta u kvalifikacijama, u kojima je pogodio 630,1 krug. Najprecizniji je bio Japanac Naoja Okada sa 632,0. U finalu su gađala petorica Evropljana i tri Azijata, a među onima koji se nisu našli među osam najboljih bio je aktuelni svetski prvak Viktor Lindgren (Švedska).

 

Početak finala nije najavljivao da Kovačević može do medalje, jer posle pet hitaca je bio sedmi. Međutim, kako je takmičenje odmicalo, Kovačević je gađao sve bolje i bolje. Nizao je „jake“ centre i postepeno napredovao u izuzetno kvalitetnom finalu. Svi strelci su gađali odlično, pa se svaka greška i malo slabiji hitac skupo plaćao.

 

Međutim, Kovačević nije mnogo grešio i korak po korak se približavao vrhu. Već posle 10. hica izbio je na peto mesto, potom na četvrto, a posle 18. hica (od ukupno 24), bio je na čelu plasmana. U tom trenutku u konkurenciji za medalje ostala su četiri strelca – Kovačević, zatim lider na svetskoj listi Zalan Pekler (Mađarska), olimpijski prvak i svetski vicešampion Haoran Jang (Kina) i Čeh Jirži Privratski. Razlike u rezultatima su bile izuzetno male i sve je još uvek bilo otvoreno.

 

Najsigurniji u završnici bio je Pekler. Osvojio je zlato, opravdao ulogu favorita i potvrdio prvo mesto na ovogodišnjoj svetskoj rang listi. Kovačević, koji je pred Dohu bio 24. na listi, za Mađarem je zaostao 0,8 krugova. Bronza je pripala Privratskom. Čeh je pred Dohu držao 16. poziciju na listi.