Četiri zlata i jedna bronza za Srbiju na Svetskom prvenstvu u rvanju!

Parallax Leaf - OKS

Četiri zlata i jedna bronza za Srbiju na Svetskom prvenstvu u rvanju! Svetsko prvenstvo u rvanju za seniore održano je od 10. do 18. septembra 2022. godine u beogradskoj Štark areni. Beograd je imao tu čast da ugosti više od 800 najboljih rvača sveta, među kojima i osvajače svetskih i olimpijskih medalja. Na ovom takmičenju održane su borbe u grčko-rimskom stilu i slobodnom stilu, kao i nadmetanja u ženskom rvanju. Reprezentaciju Srbije na Svetskom prvenstvu činilo je 12 rvača. Četiri zlata na ovom takmičenju našoj zemlji doneli su Zurab Datunašvili, Sebastijan Nađ, Mate Nemeš i Ali Arsalan, dok je bronzanu medalju osvojio Stevan Andrija Mićić.

 

 

Svetsko prvenstvo u rvanju

 

Naša zemlja je ove godine prvi put bila domaćin Svetskog prvenstva u rvanju. Beograd je imao tu čast da ugosti više od 800 najboljih rvača sveta, među kojima i osvajače svetskih i olimpijskih medalja. Na Svetskom prvenstvu u rvanju, Srbiju je predstavljalo 12 sportista, koji su se nadmetali u dva olimpijska stila rvanja, grčko-rimskom i slobodnom stilu, kao i u ženskom rvanju. Petorica predstavnika naše zemlje, Zurab Datunašvili, Mate Nemeš, Viktor Nemeš, Sebastijan Nađ i Stevan Andrija Mićić, učesnici su Olimpijskog programa „Pariz 2024“.

 

Naša četiri zlatna rvača

 

Na Svetskom prvenstvu u rvanju za seniore, koje je održano u Beogradu, zlato su osvojili Ali Arsalan, Zurab Datunašvili, Sebastijan Nađ i Mate Nemeš.

 

Ali Arsalan je u težinskoj kategoriji do 72kg grčko-rimskim stilom osvojio zlato pobedivši u finalu Ulvija Ganizadea iz Azerbejdžana rezultatom 7:4. Na putu do finala bio je bolji i od Andreja Kulika iz Ukrajine, Roberta Friča iz Mađarske i Kristupasa Slijeve iz Litvanije. Arsalanu je ovo druga medalja ove godine za Srbiju, nakon što je osvojio bronzu na Evropskom prvenstvu u Budimpešti.

 

Zurab Datunašvili je u kategoriji do 87kg grčko-rimskim stilom pobedom nad Turpanom Bisultanovim iz Danske, rezultatom 6:2, osvojio još jednu zlatnu medalju za Srbiju. Osvajač bronzane medalje sa Olimpijskih igara u Tokiju na putu do finala pobedio je i Davida Losoncija iz Mađarske 4:3.

 

Sebastijan Nađ je u kategoriji do 63kg grčko-rimskim stilom u finalu pobedio Leri Abuladzea iz Gruzije i tako došao do najsjajnijeg odličja na ovom takmičenju. U polufinalu Taleh Mamadova iz Azerbejdžana 5:0, u četvtfinalu takmičara iz Jermenije Hrachya Pogosjana 4:0, u osminifinala Razvan Arnauta iz Rumunije 5:1, u kvalifikacijama Alžirca Abdeldjebar Djebarija 7:1.

 

Mate Nemeš je doneo našoj zemlji zlatnu medalju u kategoriji do 67kg grčko-rimskim stilom pobedivši u finalu Mohammadreza Abdolhamid Geraeia rezultatom 5:4 iako je gubio sa 4:0. U polufinalu je pobedio Azerbejdžanca Hasrat Jafarova 5:2, u četvrtfinalu Mateusz Bernateka iz Poljske 3:1, u osmini finala Murat Firata 10:2 i u kvalifikacijama Ashu Ašua iz Indije 9:0.

 

Bronzani Stevan Andrija Mićić

 

Stevan Andrija Mićić osvojio je bronzanu medalju savladavši u težinskoj kategoriji do 57kg slobodnim stilom Rajnerija Andreu Ortegu iz Kube sa 7:1. U osmini finala Stevan je pobedio Rakhat Kalzana iz Kazahstana 12:1, u četvrtfinalu Toshihiro Hasegava iz Japana, dok je u polufinalu izgubio od takmičara iz Albanije Zelimkhan Abakarova sa 6:1. Ovo je bila peta medalja za Srbiju na Svetskom prvenstvu u rvanju u Beogradu.

 

Viktor Nemeš je u kategoriji do 77kg grčko-rimskim stilom u polufinalu izgubio od Mađara Zoltana Levaija sa 3:1. Prethodno je pobedio Amerikanca Kamala Amira Beja sa 4:0, od Jasafa Zeinalova iz Ukrajine bio je bolji rezultatom 6:2, dok je u četvrtfinalu nadjačao Kineza Rui Liua sa 7:0. Protivnika u borbi za bronzanu medalju Nemeš je dobio kroz repasaž. U tom meču, Viktor je izgubio od takmičara iz Jermenije Malkhasa Amojana 1:7.

 

Hetik Cabolov je u težinskoj kategoriji do 74kg slobodnim stilom izgubio u četvrtfinalu od Italijana Franka Markeza Kamiza 3:6. Pre tog meča, Hetik je najpre pobedio Poljaka Kamila Ribickog rezultatom 10:0, a potom u osmini finala trijumfovao je i nad takmičarom iz Jermenije Hrairom Alikanianom rezultatom 2:0.

 

Strahinja Despić je u kategoriji do 92kg slobodnim stilom u kvalifikacijama izgubio od takmičara iz Kostarike Maksvela Lemara Lejsi Garite 2:12.

 

Magomedadži Nurasulov je u težinskoj kategoriji do 125kg slobodnim stilom u kvalifikacijama poražen od strane Uzbekistanca Kasanboja Rakimova rezultatom 8:10.

 

Mihail Kajaia je dobro započeo svoj nastup na ovom takmičenju pobedivši u kategoriji do 97kg grčko-rimskim stilom u kvalifikacijama takmičara iz Danske Matijasa Baka 5:1. Mihail je potom u osmini finala poražen od strane Uzbekistanca Rustama Asakalova 0:8.

 

U ženskoj konkurenciji Srbiju su na Svetskom prvenstvu u rvanju predstavljale dve devojke, Ana Fabijan i Fani Nađ. Ana Fabijan je u težinskoj kategoriji do 62kg u kvalifikacijama izgubila od takmičarke iz Uzbekistana Arikuane Jumabeve 1:3. S druge strane, Fani Nađ je u kategoriji do 76kg zaustavljena takođe u kvalifikacijama kada je izgubila u meču protiv takmičarke iz Kazahstana Gulmaral Jerkebajeve 0:6.