Svetsko zlato za Ivanu Vuletu, Angelina Topić sedma, Armin Sinančević deveti na svetu!

Parallax Leaf - OKS

Svetsko prvenstvo u atletici 2023, devetnaesto izdanje ovog takmičenja u organizaciji World Athletics, održano je u Budimpešti u periodu od 19. do 27. avgusta. Na najvećem i najprestižnijem atletskom događaju, naša najbolja atletičarka Ivana Vuleta osvojila je zlatnu medalju i tako postala šampionka sveta u skoku u dalj. Sjajan nastup na ovom takmičenju imali su i talentovana skakačica uvis Angelina Topić i bacač kugle Armin Sinančević. Angelina je zauzela sedmo mesto na Svetskom prvenstvu, dok je Armin završio kao deveti na svetu u bacanju kugle.

 

BUDAPEST, HUNGARY – AUGUST 20: Ivana Spanovic Vuleta of Serbia celebrates winning the gold medal in the Women’s Long Jump Final on Day 2 of the World Athletics Championships Budapest 23 at National Athletics Center on August 20 2023 in Budapest, Hungary. (Photo by: Dimitrije Vasiljevic/STARSPORT)

 

Naša najbolja atletičarka, Ivana Vuleta, na Svetskom prvenstvu u Budimpešti osvojila je najsjajnije odličje neverovatnim skokom od 7,14 metara i tako postala šampionka sveta u skoku udalj. Ne samo da je osvojila svetsko zlato, nego je postavila i novi državni rekord, a njen rezultat trenutno je vodeći na svetu. Prethodni državni rekord takođe je bio u njenom vlasništvu i iznosio je 7,10 m iz 2016. godine. Vuleta je na Svetskom prvenstvu u Budimpešti najdalji skok zabeležila u petoj seriji – 7,14 m, dok je u drugoj seriji zabeležila skok od 7,05 m koji je doveo našu atletičarku u vođstvo. Pored ova dva skoka, Ivana je imala dva prestupa i skok od 6,91 m. Drugo mesto zauzela je Tara Dejvis-Vudhol iz SAD-a sa 6,91 m, dok je trećeplasirana takmičarka iz Rumunije, Alina Rotaru-Kotman sa 6,88 m.

 

foto: SAS

 

Najmlađa srpska atletičarka koja je predstavljala našu zemlju na Svetskom prvenstvu u Budimpešti, Angelina Topić, zauzela je sedmo mesto u finalu planetarnog šampionata u skoku uvis. Sjajno je Angelina otvorila takmičenje u finalu, s obzirom na to da je bez ikakvih problema, sa lakoćom preskočila 1.85 metara. To je bio idealan početak za Topićevu, koja je u drugoj seriji visinu od 1.90 m takođe preskočila iz prvog pokušaja. Nakon toga, usledio je i skok na 1.94, ali iz prvog puta Angelina nije bila uspešna. Ipak, to nije bio problem za srpsku atletičarku, koja je već u narednom pokušaju preskočila 1.94. Napala je Angelina nakon toga i 1.97, međutim, posle tri pokušaja nije uspela da preskoči izazovnu visinu, te je tako takmičenje završila kao sedmoplasirana na svetu. Samo četiri atletičarke uspele su da preskoče visinu od 1.97 m i ostanu u borbi za medalju.

 

Svetsko prvenstvo u atletici 2023
foto: SAS

 

Armin Sinančević zauzeo je deveto mesto u finalu bacanja kugle na Svetskom atletskom prvenstvu u Budimpešti. Nakon što se kvalifikovao u finale, hicem iz kvalifikacija od 20,92 m, Armin je u finalu najdalje bacio 20,78 m. Nažalost, nije imao priliku da baca dodatna tri hica, jer ga je u poslednjem bacanju pretekao hrvatski atletičar Mihaljević. Rajan Krauzer je očekivano osvojio zlatnu medalju rezultatom 23,51 m. To je samo pet centimetara kraće od svetskog rekorda koji je sam postavio.

 

foto: SAS

 

Adriana Vilagoš takmičila se u prvoj kvalifikacionoj grupi u bacanju koplja i zabeležila najdalji hitac od 58.65 m. Pored ovog hica, Adriana je imala još dva 58.10 m i 55.55 m. Kvalifikaciona norma za finale iznosila je 61.50 m, a nju je u prvoj grupi prebacilo pet takmičarki. Vilagoš je ovim rezultatom zauzela deveto mesto u svojoj grupi, a 16. mesto u ukupnom plasmanu.

 

Marija Vučenović bacala je koplje u drugoj kvalifikacionoj grupi i najdalji hitac zabeležila u drugoj seriji od 54.21 m, dok je u prvoj seriji prestupila, a u trećoj bacila 52.27 m. Marija je u svojoj grupi zauzela 13. mesto, a 31. mesto u ukupnom plasmanu.

 

foto: SAS

 

Milica Gardašević najdalji skok zabeležila je u prvoj seriji kada je skočila do 6.51 m, u drugoj seriji je prestupila, a u trećoj seriji je skočila do 6.45 m, nažalost to je bilo dovoljno za 18. mesto na svetu, dok je u finale prolazilo njih 12.

 

foto: SAS

 

U trećoj kvalifikacionoj grupi na 1500 m trčao je srpski atletičar Elzan Bibić koji nije prošao u polufinale pošto je zauzeo deseto mesto sa vremenom 3:37.45. Nils Laros, Mohamed Katir, Kol Hoker, Pjetro Areze, Narve Gilje Nordas i Azedin Habz su ušli u polufinale, poslednji sa vremenom 3:35.16. Bio je Elzan dobar tokom prva kruga, držao mesto među šest, međutim nije uspeo da ga i održi.

 

Svetsko prvenstvo u atletici 2023
foto: SAS

 

Asmir Kolašinac najdalje je bacio kuglu u prvoj seriji 20.01 metara, što nažalost nije bilo dovoljno da se nađe u finalu planetarnog šampionata. Pored ovog hica, Asmir je imao još jedan ispravan u trećoj seriji od 19.95 m.

 

Svetsko prvenstvo u atletici 2023
foto: SAS

 

Slavko Stević u kvalifikacijama skoka uvis nije uspeo da preskoči visinu od 2.25 i tu je bio kraj. Prethodno je iz prvih pokušaja bio siguran na 2.14 i 2.18, a iz drugog prebacio 2.22. Njegov lični rekord je 2.25 m, ali nažalost tri puta je rušio lestvicu.