Trinaestoro naših kajakaša na Svetskom prvenstvu u Duizburgu

Parallax Leaf - OKS

Svetsko prvenstvo u kajaku koje se održava u Duizburgu, u Nemačkoj, počinje u sredu, 23. avgusta i traje do nedelje, 27. avgusta. Blizu 1000 kajakaša iz 70 zemalja sveta boriće se za titulu svetskog prvaka i kvote za svoju zemlju za učešće na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine. Srbiju će na Svetskom prvenstvu u Duizburgu predstavljati 13 kajakaša, osam momaka i pet devojaka.

 

Svetsko prvenstvo u kajaku
Milica Novaković, vicešampionka Evrope, Evropske igre Krakov 2023

 

Reprezentacija Srbije na Svetskom prvenstvu u kajaku u Duizburgu broji 13 sportista, koji će nastupiti u ukupno 9 disciplina, od čega je pet olimpijskih. Našu zemlju će na ovom takmičenju predstavljati sledeći sportisti po disciplinama:

 

K1 200m Luka Stojkov

 

K1 500m Branko Lagundžić

 

K2 500m (olimpijska) Ervin Holpert, Marko Dragosavljević

 

K4 500m (olimpijska) Anđelo Džombeta, Marko Novaković, Stefan Vrdoljak, Vladimir Torubarov

 

K1 1000m (olimpijska) Branko Lagundžić

 

K1 500m (olimpijska) Milica Novaković

 

K4 500m (olimpijska) Anastazija Bajuk, Marija Dostanić, Milica Novaković, Dunja Stanojev

 

K1 1000m Kristina Bedeč

 

K1 5000m Kristina Bedeč

 

Svetsko prvenstvo u Duizburgu predstavlja kvalifikaciono takmičenje za predstojeće Olimpijske igre u Parizu. Najznačanije trke biće u muškom i ženskom K4 500, gde će 10 zemalja rezervisati svoja mesta u Parizu. Ovo će biti jedina prilika za kvalifikacije u četvercu. Kada je u pitanju najveći grupni čamac u obe konkurencije važi još jedno pravilo. Plasman među 10 najboljih čamaca sveta vodi na OI u Parizu u situaciji kada su zastupljene posade sa četiri kontinenta. U tom slučaju prvi čamac sa bilo kog kontinenta, bez obzira na ukupan plasman, obezbeđuje mesto za OI. Još jedno pravilo je da sportista može da zaradi samo jednu kvotu za svoju zemlju. Svaka zemlja će biti ograničena na najviše devet sportista po polu za Olimpijske igre – šest u kajaku i tri u kanuu.

 

Duizburg neće biti poslednja šansa da se osvoje olimpijske kvote. Sa izuzetkom K4 500, dodatne kvote će biti dostupne na kontinentalnim šampionatima koji će se održati kasnije ove i početkom sledeće godine. Konkretno za Evropu, olimpijske dokvalifikacije su sledeće godine u Segedinu u okviru Svetskog kupa.

 

Detaljan raspored i rezultate takmičenja možete pronaći na linku: http://results.imas-sport.com/kanuduisburg/regatta.php?competition=wettkampf_277