Zvanično predstavljene medalje za EYOF Banska Bistrica 2022!

Parallax Leaf - OKS

Zvanično su predstavljene medalje za EYOF Banska Bistrica 2022. Do početka Evropskog olimpijskog festivala mladih 2022 u Banskoj Bistrici ostalo je 39 dana. Najveća multisportska manifestacija organizovana u Slovačkoj održaće se u periodu između 24. i 30. jula 2022. godine. Bansku Bistricu očekuje do 120 ceremonija dodele medalja tokom 6 takmičarskih dana.

 

„Kroz medalje i ceremonije želimo da podržimo i istaknemo slovačku kulturu i promovišemo region u kome se događaj održava. Želimo da svetu predstavimo Slovačku i sam region Banske Bistrice. Svi proizvodi i kulturni subjekti su naši domaći slovački. Veoma sam zadovoljan što smo koncept izgradili na predstavljanju same Slovačke, jer će tokom ove sportske manifestacije Banska Bistrica ugostiti oko 6.000 učesnika i gostiju“, rekao je Peter Hamaj, direktor organizacionog odbora EYOF Banska Bistrica 2022.

 

 

Medalje u obliku srca

 

Izradu medalja organizatori su poverili tradicionalnom slovačkom proizvođaču, Kovnici novca Kremnica. Za EYOF Banska Bistrica 2022 proizvedene su ukupno 842 medalje. Sve su napravljene od mesinga (materijal Ms 90, odnosno 90% bakra, 10% cinka), imaju prečnik od 80 mm. Na prednjoj strani je prikazan logo EYOF-a Banska Bistrica 2022, a na poleđini logo Evropskih olimpijskih komiteta. Pozlaćene su za pobednike, drugoplasirani sportisti dobiće medalje sa niklovanom završnom obradom, a medalje za treće mesto su patinirana bronza.

 

EYOF Banska Bistrica 2022

 

Medalje su u obliku srca, što je simbolično u vezi sa mestom festivala. Prilikom dizajniranja medalje za EYOF 2022 cilj je bio da se pronađe odgovarajući simbol koji bi se mogao preneti na oblik same medalje. Srce je postalo taj simbol, bilo je idealna metafora za ovaj događaj. Grad Banska Bistrica se često naziva srcem Slovačke. Istovremeno, ono je srce važnih događaja u modernoj istoriji Slovačke, kao što je Slovački nacionalni ustanak. Međutim, srce je i simbol ljubavi, hrabrosti, hrabrosti ili borbenosti, što karakteriše mlade sportiste koji učestvuju na EYOF-u. Stilizacija srca prati dominantni oblik logotipa EYOF-a – traku od četiri dela, koja je oblikovana u srce.

 

Pored medalja, najbolji sportisti sa EYOF-a 2022. poneće kući i zvaničnu maskotu Bistrika u posebnom dizajnu sa zlatnim, srebrnim i bronzanim elementima. Maskota EYOF Banska Bistrica 2022 je mitska figura rudarskog vilenjaka, patuljka zvanog Bistrik.

 

Do 120 ceremonija

 

Po broju svečanosti, najviše od deset sportova biće u atletici – do trećine od ukupnog broja. Atletika će podeliti 40 kolekcija medalja. Tokom svečanosti, medalje će uručiti članovi Univerzitetskog folklornog ansambla (UFS) Mladost. Pored folkloraša, skoro 50 slovačkih i stranih volontera biće uključeno u dodelu medalja.

 

Podijumi za pobednike od recikliranog materijala

 

Podijumi za pobednike na kojima će osvajači medalja biti ukrašeni su napravljeni od 100% recikliranog materijala koji obezbeđuje EYOF partner Banska Bistrica 2022 – Chemosvit u skladu sa konceptom održivosti događaja.

 

Fanfare i pozadinska muzika za ceremonije medalja

 

Drugi element koji naglašava jedinstvenost svečanog trenutka ceremonije dodele medalja je pozadinska muzika. Konzervatorijum Jan Levoslav Bella u Banskoj Bistrici za svoju kompoziciju se obratio posebno za EYOF, sa ciljem da se mladi studenti uključe u proces stvaranja muzike za mlade sportiste. Svečana muzika snimljena je u saradnji sa orkestrom Državne opere Banske Bistrice.

 

Poslužavnici sa medaljama od kraljevskog drveta

 

Zanimljiv element su i poslužavnici u kojima će biti prezentovane medalje. Oni potiču iz radionice slovačkog umetničkog rezbara Igora Prilinskog. Poslužavnik je napravljen tradicionalnom tehnikom poprečnog žlebanja. Napravljeni su žlebovi na drvetu, na lipi. Površinska obrada je depilacija voskom, napravljena je od lanenog ulja i pčelinjeg voska. Za poslužavnik napravljen od slovačkog drveta moglo bi se reći da je kraljevski, budući da je lipa simbol kraljeva koji su je zasadili u svojim parkovima.

 

 

Ceremonija otvaranja

 

Svečana ceremonija otvaranja održaće se 24. jula 2022. godine u parku ispod Memorijala Slovačkog nacionalnog ustanka u Banskoj Bistrici.