Organizacija OKS

Osnovni ciljevi Olimpijskog komiteta Srbije su širenje ideja olimpizma i razvoj sporta uopšte, razvoj i zaštita Olimpijskog pokreta u Srbiji i predstavljanje zemlje na Olimpijskim igrama i svetskim, kontinentalnim i regionalnim takmičenjima.

Olimpijski komitet Srbije je nevladina, nepolitička i neprofitna sportska organizacija koja pripada Olimpijskom pokretu i poštuje osnovna načela međunarodnog olimpijskog pokreta sadržana u Olimpijskoj povelji i Anti-doping kodeksu.

Osnovni ciljevi Olimpijskog komiteta Srbije su širenje ideja olimpizma i razvoj sporta uopšte, razvoj i zaštita Olimpijskog pokreta u Srbiji i predstavljanje zemlje na Olimpijskim igrama i svetskim, kontinentalnim i regionalnim takmičenjima koja se održavaju pod patronatom Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Olimpijski komitet Srbije baštini tradiciju Srpskog olimpijskog kluba (komiteta) osnovanog 1910. godine i Jugoslovenskog olimpijskog odbora (Komiteta), koji ga je 1919. godine nasledio, kao i Olimpijskog komiteta Srbije i Crne Gore, koji ga je nasledio 3. aprila 2003. i delovao do 8. juna 2006.

 

Izvršni odbor

Izvršni odbor je izvršno-upravni organ OKS, a njegov sastav je definisan Statutom OKS i čine ga:

  • Predsednik
  • Predsednik Sportske komisije
  • član MOK-a iz Srbije
  • 13 članova koje bira Skupština, od kojih su:
    • 10 članova – predsednik ili generalni sekretar sportskog saveza ili udruženja člana OKS, izabran na predlog članova OKS, osim ako članstvo u Izvršnom odboru ne ostavruju na drugi način;
    • 3 člana – osobe koje su u stanju da pomognu uspešnom radu OKS ili koje su na izuzetan način  doprinele sportu i Olimpizmu, izabrane na predlog Predsednika;
    • Predsednik ili generalni sekretar Sportskog saveza Srbije

 

Izvršno-upravno organ OKS u ciklusu 2017 – 2020 čine

Predsednik: Božidar MALJKOVIĆ
Član MOK: Nenad LALOVIĆ
Počasni član MOK: Borislav STANKOVIĆ
Članovi: Žarko ZEČEVIĆ
Bogdan OBRADOVIĆ
Milica MANDIĆ
Mirko NIŠOVIĆ
Željko TRAJKOVIĆ
Veslin JEVROSIMOVIĆ
Zoran GAJIĆ
Predrag DANILOVIĆ
Snežana ŽUGIĆ
Nenad PETKOVIĆ
Iva POPOVIĆ
Predstavnik Sportskog saveza Srbije: Davor ŠTEFANEK