Beograd je domaćin Svetskog prvenstva u veslanju 2023!

Parallax Leaf - OKS

Svetsko prvenstvo u veslanju 2023 održaće se na beogradskoj Adi Ciganliji u periodu od 3. do 10. septembra. Prestonica Srbije ugostiće skoro hiljadu takmičara iz 73 članice Svetske veslačke federacije, koji će se nadmetati za medalje i plasman na predstojeće Olimpijske igre u Parizu 2024. Našu reprezentaciju na ovom najvećem veslačkom takmičenju činiće 1 veslačica i 5 veslača. 

 

Svetsko prvenstvo u veslanju 2023
Martin Mačković i Miloš Vasić

 

Na predstojećem Svetskom prvenstvu u veslanju koje se održava u Beogradu, na Adi Ciganliji, od 3. do 10. septembra, Srbiju će predstavljati šestoro takmičara. Svakako prvenstveno treba izdvojiti sjajan i veoma iskusan dvojac Martin Mačković Miloš Vasić. Obojica su učesnici Olimpijskih igara Tokio 2020. Miloš je, pored Tokija, učestvovao i na Olimpijskim igrama u Londonu 2012 i Riju 2016. Oni dočekuju Svetsko prvenstvo kao favoriti za najviši plasman i učesnici su Olimpijskog programa „Pariz 2024“ Olimpijskog komiteta Srbije. Srbiju će predstavljati još jedna učesnica Olimpijskih igara u Tokiju, Jovana Arsić. Ova sjajna devojka, bronzana sa Evropskog prvenstva, nastupa u skifu i biće naša jedina predstavnica u ženskoj konkurenciji na ovom takmičenju. Jovana je, takođe, učesnica Olimpijskog programa „Pariz 2024“ Olimpijskog komiteta Srbije. U muškom skifu predstavljaće nas naš novi reprezentativac Nikolaj Pimenov, dok će u dubl skulu uzdanice naše zemlje na Adi Ciganliji biti Aleksandar Beđik i Aleksandar Filipović, koji su takođe kategorisani sportisti u okviru Olimpijskog programa „Pariz 2024“.

 

Svetsko prvenstvo u veslanju 2023
Jovana Arsić

 

Svetsko prvenstvo u veslanju 2023 je u isto vreme i kvalifikaciona regata za predstojeće Olimpijske igre koje će se održati u Parizu 2024. godine. U skifu će plasman na OI obezbediti po 9 najuspešnijih u muškoj i ženskoj konkurenciji, a u dvojcu i dubl skulu po 11 najboljih u obe konkurencije.

 

Detaljan raspored takmičenja možete pronaći na linku: https://worldrowing-admin.soticcloud.net/wp-content/uploads/2022/09/2023-WRCH-Belgrade_Programme_230823_V.1.pdf

 

Dođite na Adu Ciganliju da uživamo u vrhunskom svetskom veslanju i da navijamo za naše najbolje veslače!