U susret Pekingu: Ceremonija otvaranja u Pekingu 2022 će biti istorijska

Parallax Leaf - OKS

Očekujte ceremoniju otvaranja u Pekingu 2022. koja je „drugačija“ od one na Igrama 2008. sa načinom paljenja olimpijskog plamena „bez presedana u preko 100-godišnjoj istoriji Olimpijskih igara“.

 

Žang Jimou, koji je režirao ceremonije otvaranja i zatvaranja Igara u Pekingu 2008. godine, ponovo će biti na čelu tima zaduženog za ceremonije Zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara. Ovaj 71-godišnjak je tako postao prvi čovek koji je režirao ceremonije i Letnjih i Zimskih igara, dok Peking ulazi u istoriju kao prvi dvostruki olimpijski grad.

 

„Velika je čast režirati ceremoniju otvaranja po drugi put“, rekao je Žang, dodajući da je „teret veoma težak. Nadam se da ću ostaviti dobar utisak i stvoriti neke divne trenutke koji će ući u istoriju“, rekao je on.

 

 

NOV KONCEPT, UMESTO PONAVLJANJA

 

 

Kao predvodnik pete generacije kineskih filmskih stvaralaca, Žang se već pokazao sa tri nominacije za Oskara za najbolji film na stranom jeziku za Ju Dou (1990), Podigni crveni fenjer (1991) i Hero (2003) između ostalih nagrada i priznanja. Sjajna ceremonija otvaranja Igara 2008. doprinela je njegovom prestižu. On je takođe organizovao osmominutne nastupe Pekinga u Atini 2004. i Pjongčangu 2018. Upravo zbog ovih dostignuća Organizacioni komitet je odlučio da ga ponovo imenuje, prema Čang Juu, direktoru odeljenja za ceremonije otvaranja i zatvaranja BOCOG-a.

 

 

Uprkos visoko ocenjenom remek delu iz 2008, Žang nikada nije pomislio da ga ponovi. „Mislim da se mnogi klasici ne mogu kopirati. Oni se dešavaju samo jednom“, rekao je Žang. „Naravno, znamo da ne možemo ponoviti Peking 2008, pa se trudimo da budemo drugačiji od njega.“

 

Osim što je ovog puta u ceremoniju otvaranja uneo karakteristike Zimskih olimpijskih igara i zimskih sportova, Džang je istakao da tema neće biti ista.

 

„Sada je drugačije. Status Kine u svetu, imidž Kineza i porast našeg nacionalnog statusa, sve je sada potpuno drugačije.
„U jeku pandemije, svetu je potrebna nova i ojačana vizija, odnosno da se ljudi sveta okupljaju da se suoče sa teškoćama i raduju se svetloj budućnosti“, rekao je Žang, misleći na promenu olimpijskog mota koji dodao je „Zajedno“ u „Brže, više i jače“.

JEDNOSTAVNO, SIGURNO I SJAJNO

 

U skladu sa naporima Pekinga da organizuje „jednostavne, bezbedne i sjajne“ Igre, ceremonija otvaranja će se odvijati po istom principu, rekao je Žang. Neće biti velikih performansi koje se dugo protežu. Broj izvođača smanjen je sa 15.000 u 2008. na 3.000, a trajanje je skraćeno na manje od 100 minuta zbog hladnog vremena i pandemije COVID-19. Međutim, smanjenje kvantiteta neće uticati na kvalitet.

 

„Biti jednostavan, baš kao u filmovima o borilačkim veštinama, je kao majstorski mač. Sav njegov duh je usredsređen na vrh mača, a snaga njegovog uboda je drugačija. Izgleda kao vrlo jednostavan ubod, ali sa sudbonosnom snagom“, objasnio je Žang.

 

 

Nakon što je plan za ceremoniju otvaranja finalizovan u maju 2021. i scenski dizajn spreman do oktobra, izvođači su započeli probe na Nacionalnom stadionu, ili „Ptičjem gnezdu“, i iskoristiće poslednji mesec da se potpuno.

 

Koliko će, ako ne i najiščekivaniji deo ceremonije otvaranja, kako će biti zapaljen olimpijski plamen, uvek izaziva nagađanja. Žang je otkrio da je njegov tim došao na „smelu ideju za osvetljenje i dizajn olimpijskog plamena“.

 

„Ovog puta će način osvetljenja svakako biti drugačiji. To je velika reforma ove ceremonije otvaranja. To će biti bez presedana u preko 100-godišnjoj istoriji Olimpijskih igara“, rekao je on.

 

On je nagovestio da je dizajn u skladu sa konceptom zaštite životne sredine i niske emisije ugljenika, ali je odbio da da više naznaka, rekavši da je to tajna.