Peking 2022 feature image

XXIV Zimske Olipijske Igre

Peking 2022

Parallax Leaf - OKS
Zemlja domaćin: Kina
Grad domaćin: Peking
Datum održavanja: 4. feb - 20. feb 2022.
Sportisti: 2892
Sportovi: 7 sportova (109 disciplina)

Nakon što je pobedio 31. jula 2015. godine i dobio domaćinstvo Zimkih olimpijskih igara 2022, Peking je postao prvi grad u kojem će biti održane i letnje i zimskoo izdanje Olimpijsih igara.

Uz pomoć vizije “Joyful Rendezvous upon Pure Ice and Snow,” Peking 2022 će izgraditi legat na temeljima globalno poznatih simbola Olimpijskih igara iz 2008. godine. Očekuje se da ovo takmičenje bude pokretač za veću zainteresovanost miliona ljudi širom Kine za zimske sportove.

Ukupno 109 disciplina u okviru 7 grana sportova biće prilika za takmičenje sportista u okviru tri takmičarske zone –  centralni Peking, Yanqing i Zhangjiakou.

Tri takmičarske zone

Grad Peking biće domaćin svim sportovima na ledu (karling, hokej na ledu i klizanja), ali će biti domaćin i za takmičenja u okviru 4 sporta na snegu (snoubord big i freestyle skiing big air, za muškarce i žene). Na taj način u potpunosti će se iskoristiti objekti koji su već izgrađeni za potrebe Olimpijskih igara koje su održane 2008. godine, što je u potpunosti sa Olimpijskom Agendom 2020.

Yanqing, prigradska oblast Pekinga (oko 80 km severno-zapadno) i mesto gde se nalaze čuvene Badaling i Juyongguan bedemi Velikog kineskog zida, ugostiće takmičenja u alpskom skijanju i grupaciji sankaških sportova (bob, skeleton i sankanje).

Zhangjiakou, koji se nalazi još dalje na severo-zapadu blizu Hebei provincije, ugostiće ostala takmičenja u sportovima na snegu (snoubord, freestyle skijanje, nordijsko skijanje, ski skokovi, nordijska kombinacija i biatlon).

Brza pruga Peking – Zhangjiakou, skratiće vreme putovanja od Pekinga do Yanquing – a na 20 minuta, dok će vreme putovanja od Pekinga do Zhangjiakou – a biti 50 minuta.

Sedam novih disciplina

Nove sportske discipline – ženski monobob, fresstyle skiing big air (žene i muškarci) i takmičenja u miksevima u klizanju na kratke staze, ski skokovima, freestyle skijanju i snoubord krosu, dovešće do toga da će Zimske olimpijske igre u Pekingu biti najizbalansiranije zimske Igre u smislu zastupljenosti polova među takmičarima.

Nastup sportista Srbije

Olimpijski komitet Srbije, odnosno Izvšrni odbor OKS, u skladu sa ovlašćenjima doneo je odluku da sportisti Srbije nastupe na Zimskim olimpijskim igrama. Izvšrni odbor OKS doneo je, takođe, odluku da sportisti Srbije pored kriterijuma za nastup koje odrežuje Međunarodni olimpijski komitet i nadležne međunarodne sportske federacije, moraju ostvariti Interne kriterijume OKS za nastup na ovim Igrama.

Interne kriterijume OKS za nastup sportista na ZOI u Pekingu 2022. godine možete videti OVDE.

Kvalifikacioni ciklus za sportiste traje do januara 2022. godine kada će biti poznato ko je od sportista uspeo da ostvari kriterijume i stekne pravo nastupa na Zimskim olimpijskim igrama Peking 2022.

 

Kalendar takmičenja Zimskih olimpijskih igara