Peking 2022 – sportski objekti i Olimpijska sela

Olimpijski plamen će biti zapaljen 4. februara 2022, označavajući početak Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022. Takmičenja će se odvijati u kombinaciji potpuno novih i postojećih sportskih objekata.

 

S obzirom da je Peking u jedinstvenoj poziciji kao prvi grad koji je bio domaćin i letnjeg i zimskog izdanja Olimpijskih igara, nekoliko sportskih objekata sa Letnjih olimpijskih igara 2008. biće ponovo korišćene za Zimske olimpijske igre 2022, što predstavlja jedinstveni plan održivosti u skladu sa Agendom 2020 Međunarodnog olimpijskog komiteta.

 

Sportski objekti za Zimske igre 2022. podeljeni su u tri zone, ili klastera: Peking, Yanquing i Zhangjiakou. U produžetku teksta upoznajte se sa detaljima svakog od klastera.

 

Pekinška zona

 

Smešten u centru Pekinga, ovaj klaster će prvenstveno biti mesto održavanja sportova na ledu tokom Zimskih olimpijskih igara, kao i ceremonija otvaranja i zatvaranja Igara.

 

Nacionalni stadion

 

Nacionalni stadion tokom ceremonije otvaranja (animacija)

 

Događaji/takmičenja: Ceremonije otvaranja i zatvaranja

 

Takođe poznat kao „Ptičje gnezdo“ zbog svog jedinstvenog dizajna, ovaj kultni stadion bio je domaćin ceremonije otvaranja i zatvaranja Olimpijskih igara u Pekingu 2008, kao i atletskog takmičenja i finala u fudbalu za muškarce na Letnjim igrama.

 

Iako se na mestu održavanja Zimskih olimpijskih igara 2022. neće održavati sportska takmičenja, Ptičje gnezdo će ponovo biti mesto ceremonije otvaranja i zatvaranja Igara.

 

 

Nacionalni centar za vodene sportove

 

 

Događaji/takmičenja: karling / karling u invalidskim kolicima (Zimske Paraolimpijske igre)

 

Još jedno kultno mesto sa Igara 2008 koje će biti preuređeno za 2022 je Nacionalni centar za vodene sportove. Ovo borilište je bilo domaćin takmičenja u plivanju, skokovima u vodu i sinhronizovanom plivanju 2008. godine, što mu je, u kombinaciji sa svojim dizajnom nalik na kocku, donelo nadimak „Vodena kocka“.

 

Za Zimske olimpijske igre, vodena kocka je pretvorena u „ledenu kocku“ u pripremi za takmičenje u karlingu.

 

Nakon Igara 2022. godine, višenamensko mesto će se i dalje koristiti za zimske i letnje sportove, prebacujući se između njih u zavisnosti od sezone.

 

 

Nacionalni zatvoreni stadion

 

Nacionalni zatvoreni stadion (IOC)

 

Događaji/takmičenja: hokej na ledu/para hokej na ledu (Zimske paraolimpijske igre)

 

Nazvan „Lepeza“ zbog svog dizajna koji podseća na tradicionalnu kinesku lepezu na sklapanje, Nacionalni zatvoreni stadion je izgrađen za Letnje olimpijske igre 2008, kada je bio domaćin takmičenja u ritmičkoj gimnastici, trampolini i rukometu.

 

Godine 2015. bio je domaćin svetskog prvenstva u hokeju na ledu za žene, a sa Vukesong sportskim centrom biće mesto održavanja takmičenja u hokeju na ledu na Olimpijskim igrama 2022.

 

 

Vukesong sportski centar

 

 

Događaji/takmičenja: Hokej na ledu

 

Nakon organizovanja košarkaškog turnira na Olimpijskim igrama 2008. godine, Sportski centar Vukesong se uspešno koristio kao višenamenska arena u godinama od tada. Sa kapacitetom od 18.000 gledalaca, služiće kao glavno mesto održavanja takmičenja u hokeju na ledu na Zimskim igrama 2022 zajedno sa Nacionalnim zatvorenim stadionom.

 

 

Nacionalni centar za brzo klizanje Oval

 

Nacionalni klizački centar Oval (IOC)

 

Događaji/takmičenja: Brzo klizanje

 

Nacionalni centar za brzo klizanje Oval je jedini novi sportski objekat izgrađen u pekinškom olimpijskom zelenom parku (Olimpijski park izgrađen za Igre 2008.) za potrebe Zimskih olimpijskih igara. Stadion je izgrađen na mestu Olimpijskog hokejaškog terena koji se koristio za hokej na travi i Olimpijskog streličarskog terena koji se koristio za takmičenje u streličarstvu na Olimpijskim igrama 2008.

 

Nije iznenađujuće da će Nacionalni centar za brzo klizanje Oval – koji nosi nadimak „Ledena traka“ – biti domaćin takmičenja u brzom klizanju u Pekingu 2022.

 

 

Glavni zatvoreni stadion

 

Glavni zatvoreni stadion (IOC)

 

Događaji/takmičenja: brzo klizanje na kratkim stazama, umetničko klizanje

 

Nakon što je bio domaćin odbojkaškog turnira na Letnjim olimpijskim igrama 2008, Glavni zatvoreni stadion će tokom Zimskih olimpijskih igara biti mesto održavanja takmičenja u umetničkom klizanju i brzom klizanju na kratke staze.

 

U areni izgrađenoj 1968. godine, održano je nekoliko važnih sportskih događaja, uključujući i stonoteniske mečeve između Kine i Sjedinjenih Država u okviru programa razmene ”ping pong diplomatije” 1971. godine i jednu od prvih NBA utakmica u Kini 2004. godine.

 

 

Big Air Šougang

 

Big Air Shougang (IOC)

 

Događaji/takmičenja: Skijanje slobodnim stilom Big Air, Snoubord Big Air

 

Verovatno najjedinstvenije mesto održavanja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022. je Big Air Šougang, koji je izgrađen na bivšoj čeličani i postavljen na temeljima četiri industrijska rashladna tornja.

 

To je prvo stalno mesto održavanja Big Air-a na svetu, a na Igrama će se održavati takmičenja u skijanju slobodnim stilom i snoubordu. Nakon Zimskih olimpijskih igara, prostor će se koristiti za razna sportska takmičenja i treninge sportista, kao i za kulturne i društvene događaje.

 

 

Olimpijsko selo u Pekingu

 

Olimpijsko selo Peking (IOC)

 

Zimsko olimpijsko selo za zonu igara u Pekingu biće mesto smeštaja sportista koji se takmiče u sportovima na ledu na Pekingu 2022. Objekti sela uključuju 2.300 kreveta za sportiste i službena lica koja putuju na Zimske olimpijske igre .

 

Nakon završetka Zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara, selo sa temom zdravlja i inteligencije postaće javno stambeno naselje otvoreno za iznajmljivanje.

 

Yanquing zona

 

Smešten 75 kilometara severozapadno od centra Pekinga, Yanquing je planinsko predgrađe glavnog grada Kine prepuno toplih izvora, nacionalnih parkova, skijališta i dela Velikog kineskog zida. Na Olimpijskim igrama u Yanquing–u biće organizovana takmičenja u alpskom skijanju, kao i klizanja: bob, sankanje i skeleton.

 

 

Nacionalni centar za sankaške sportove

 

Nacionalni centar za sankaške sportove (twitter: Olimpijski komitet Kanade)

 

Događaji/takmičenja: bob, skeleton, sankanje

 

Nacionalni centar za sankaške sportove u Yanquing-u je prva staza za sankaške sportove u Kini i tek treća u Aziji. Centar nudi kapacitet od 2.000 sedećih mesta, kao i još 8.000 mesta za sedenje.

 

Po završetku Zimskih olimpijskih igara, centar će se koristiti za održavanje međunarodnih takmičenja, kao i za trening reprezentacije Kine.

 

 

Nacionalni alpski skijaški centar

 

Nacionalni alpski centar (IOC)

 

Događaji/takmičenja: alpsko skijanje / paraalpsko skijanje (Zimske paraolimpijske igre)

 

Smešten u planinskoj oblasti Xiaohaituo u severozapadnom delu Yanquing-a, Nacionalni alpski skijaški centar se sastoji od sedam staza, sa najvećim vertikalnim padom koji dostiže 900 metara.

 

Dvorana – koja će nastaviti da se koristi za međunarodna takmičenja i treninge sportista posle Zimskih olimpijskih igara – ima kapacitet od 5.000 sedećih mesta i 3.500 stajaćih mesta za gledaoce.

 

 

Olimpijsko selo Yanquing

 

Olimpijsko selo, Yanquing (IOC)

 

Olimpijsko selo Yanquing je dizajnirano u skladu sa kulturnim karakteristikama planinskih sela u severnoj Kini, naglašavajući karakteristike kineske kulture i zaštite životne sredine, sa konceptom dizajna usredsređenog na sportiste. Ova lokacija će primiti 1.430 sportista i službenih lica tokom Zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara.

 

Zhangjiakou zona

 

Zhangjiakou je popularna kineska skijaška destinacija oko 180 kilometara severozapadno od Pekinga. Novoizgrađena međugradska železnica Peking- Zhangjiakou će prevoziti goste između sva tri klastera za Zimske olimpijske igre za samo sat vremena. Mesta Zhangjiakou-a biće mesto održavanja većine skijaških i snoubording događaja na Zimskim igrama 2022, uključujući slobodni stil, nordijsko skijanje, skijaške skokove, nordijsku kombinaciju i biatlon.

 

 

Nacionalni centar za biatlon

 

Događaji/takmičenja: biatlon / para bijatlon i para skijaško trčanje (Zimske paraolimpijske igre)

 

Nacionalni centar za biatlon, koji se nalazi u gradu Zhangjiakou u severnoj kineskoj provinciji Hebei, biće mesto održavanja takmičenja u biatlonu.

 

Nakon Igara, centar će koristiti kineska reprezentacija za treninge i biće korišćeno kao turističko mesto.

 

 

Nacionalni centar za skijaške skokove

 

Nacionalni centar za ski skokove (IOC)

 

Događaji/takmičenja: skijaški skokovi, nordijska kombinacija (skijaški skokovi)

 

Nacionalni centar za skijaške skokove će za vreme Pekinga 2022. biti mesto održavanja takmičenja u skijaškim skokovima i disciplini ski skokovi u nordijskoj kombinaciji.

 

Arhitektonski dizajn skakaonice podseća na tradicionalno ruyi sceptre (kineski talisman), otuda i nadimak objekta: „Snežni ruji“.

 

Posle Zimskih olimpijskih igara, Snežni Ruji će koristiti kineska reprezentacija za trening i biće korišćen kao turističko mesto.

 

 

Nacionalni centar za nordijsko skijanje

 

Nacionalni centar za nordijsko skijanje (twitter: @BeijingDiscover)

 

Događaji/takmičenja: nordijsko skijanje, nordijska kombinacija (kros-kantri)

 

Novi Nacionalni centar za nordijsko skijanje biće domaćin takmičenja u nordijskim disciplinama skijanja i nordijskoj kombinaciji na Zimskim olimpijskim igrama.

 

Nakon Igara, područje će biti preuređeno u park i otvoreni ledeni centar za kampovanje, sport i događaje.

 

 

Snežni park Genting

 

Genting Snow Park (twitter: @Baijing2022, Liu Xuhong)

 

Događaji/takmičenja: Skijanje slobodnim stilom, Snoubord / Para snoubording (Zimske Paraolimpijske igre)

 

Snežni park Genting je postojeće skijalište i biće dom za skijanje i snoubording u slobodnom stilu (osim Big Air-a) tokom Pekinga 2022.

 

Park će imati dva odvojena mesta – Park A, za skijanje slobodnim stilom, i Park B, za snoubording – svaki kapaciteta 7.500 gledalaca. Parkovi će imati ukupno šest staza: halfpajp, slopestajl, ski/snoubord kros, paralelni veleslalom, mogul i aerial.

 

 

Olimpijsko selo Zhangjiakou

 

Olimpijsko selo u Zhangjiakou će primiti 2.640 sportista i službenih lica tokom Zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara. Ovo mesto će biti transformisano u poslovni centar nakon završetka Igara.