Zmaj „Кrakusek“ i daždevnjak „Sandra“ izabrani za maskote Evropskih igara Кrakov-Malopolska 2023

Parallax Leaf - OKS

Zmaj „Кrakusek“ i daždevnjak „Sandra“ izabrani su za zvanične maskote Evropskih igara Кrakov-Malopolska 2023.

 

Evropske igre 2023

 

U petak, 14. oktobra, objavljeno je da će zmaj „Кrakusek“ biti jedina maskota Igara, međutim, nakon perioda razmatranja, žiri Organizacionog odbora se složio da se izuzetna ilustracija daždevnjaka pridruži zmaju kao zvanična maskota Igara.

 

Inicijativa, koja je primila preko 2.400 prijava, bila je otvorena za mlade od 5 do 15 godina širom Evrope. Izuzetan dizajn zmaja 15-godišnje Кatažene Biste iz Libjonža, Poljska, savršeno odslikava lokalnu kulturu i istoriju Кrakova. Pohvalivši Кrakuseka, kreacija crnog i zlatnog daždevnjaka 10-godišnje Glorije Goril iz Vojnjiča, Poljska, briljantno prikazuje pravo stvorenje koje južnu Poljsku naziva svojim domom.

 

Кataženina ilustracija pobedila je u popularnom glasanju na Fejsbuku nakon što je dospela u konačni uži izbor sa tri najbolja dizajna, među kojima je i daždevnjak. „Кrakusek“ i „Sandra“ će sada biti ponovo osmišljeni od strane grafičkih dizajnera i imaće istaknuto prisustvo u pripremi i tokom 3. izdanja Evropskih igara.

 

Dve maskote, jedna muška i jedna ženska, osnažiće poruku koja stoji iza slogana Igara „Mi smo jedinstvo“ i pomoći da se promoviše značaj rodne ravnopravnosti u društvu. Zmaj i daždevnjak ujediniće svetove mitologije i stvarnosti i spojiće ljude iz različitih sredina, na sličan način kao i sport.

 

Slogan Igara je „Mi smo jedinstvo“. Dakle, odlučili smo da našem zmaju treba društvo, “, rekao je Marčin Novak, predsednik Organizacionog odbora Evropskih igara 2023. „U prošlosti sam učestvovao na mnogim velikim sportskim događajima gde su bile dve ili čak tri maskote i ovo rešenje je uvek dobro funkcionisalo. Maskote mogu da komuniciraju jedna sa drugom i imam utisak da će, ako ih bude više, lakše privući širu publiku“, dodao je on.

 

Zmajevi zauzimaju posebno mesto u srcima ljudi u Кrakovu, pošto je Vavelski zmaj simbol grada. Priče o legendi o zveri koja je nastanjivala pećinu ispod kraljevskog zamka na brdu Vavel prenosile su se s generacije na generaciju, uključujući i anegdote o strašnom zmaju koji teroriše grad koji je uspostavio kralj Кrak.

 

Pored toga što su kreativna snaga koja stoji iza ključnih simbola ovog velikog sportskog događaja, Кatažena i Glorija će sada sa svojim porodicama biti pozvane na ceremoniju otvaranja i zatvaranja, gde će uživati u VIP tretmanu na opštinskom stadionu u Кrakovu. Takođe će dobiti personalizovanu maskotu inspirisanu njihovim dizajnom i paket zvanične robe Evropskih igara 2023.

 

III izdanje Evropskih igara održaće se u Krakovu i Malopolskoj u periodu od 21. juna do 2. jula 2023. godine, a elitni sportisti iz Evrope nadmetaće se u 25 sportova na ovom takmičenju.