Streljačka reprezentacija Srbije na Svetskom kupu u Bakuu

Parallax Leaf - OKS

Streljačka reprezentacija Srbije na Svetskom kupu u Bakuu. Svetski kup u streljaštvu u glavnom gradu Azerbejdžana održaće se u periodu između 10. i 14. maja 2023. godine. Na ovom takmičenju Svetske streljačke federacije (ISSF), Srbiju će predstavljati trinaestoro strelaca, osmoro takmičara puškom i petoro pištoljem.

 

Svetski kup u Bakuu
Teodora Vukojević, Mediteranske igre Oran 2022

 

Predstojeći Svetski kup je svojevrsna priprema za Svetsko prvenstvo. Skoro svi naši reprezentativci koji idu na Svetski kup će učestvovati i na Svetskom prvenstvu, pa će im predstojeće takmičenje mnogo značiti da osete atmosferu i upoznaju borilišta. Baku će u drugoj polovini avgusta biti domaćin Svetskog prvenstva u istom sportskom centru na kome će biti održan Svetski kup.

 

Osmoro takmičara Srbije na Svetskom kupu u Bakuu, Damir Mikec, Zorana Arunović, Milenko Sebić, Teodora Vukojević,  Lazar Kovačević, Andrea Arsović, Milutin Stefanović i Sanja Vukašinović, učesnici su Olimpijskog programa „Pariz 2024“. Višestruki osvajači medalja sa najvećih međunarodnih takmičenja, Zorana Arunović i Damir Mikec, nastupaće u disciplini gađanje vazdušnim pištoljem 10m, kao i u miksu vazdušnim pištoljem 10m. S druge strane, četvoro srpskih strelaca, Lazar Kovačević, Milutin Stefanović, Andrea Arsović i Teodora Vukojević takmičiće se u tri discipline: vazdušna puška 10m, puška-trostav 50m i miks gađanje vazdušnom puškom 10m. Pored toga, naši sjajni Milenko Sebić i Sanja Vukašinović nadmetaće se u dve discipline: gađanje vazdušnom puškom 10m i puška-trostav 50m.

 

Pored kategorisanih sportista Olimpijskog komiteta Srbije u okviru Olimpijskog programa “Pariz 2024”, našu zemlju na ovom takmičenju predstavljaće sledeći sportisti po disciplinama:

 

Marko Ivanović – vazdušna puška 10m, puška-trostav 50m;

Dimitrije Grgić – vazdušni pištolj 10m, miks vazdušni pištolj 10m;

Duško Petrov – vazdušni pištolj 10m;

Ivana Anđušić Maksimović – vazdušna puška 10m, puška-trostav 50m;

Jovana Todorović – vazdušni pištolj 10m, pištolj 25m, miks vazdušni pištolj 10m.

 

Program po disciplinama na Svetskom kupu u Bakuu je sledeći:

Finale vazdušni pištolj 10m za muškarce i žene – 10.05.

Finale miks vazdušna puška 10m i finale miks vazdušni pištolj 10m – 11.05.

Finale vazdušna puška 10m za muškarce i žene – 12.05.

Finale puška-trostav 50m za muškarce i finale pištolj 25m – 13.05.

Finale puška-trostav 50m za žene – 14.05.

 

Svetski kup u Bakuu će biti prvo međunarodno takmičenje u ovoj godini koje će biti održano po konačnoj verziji pravila koja će važiti i na Olimpijskim igrama u Parizu. Međunarodna sportska streljačka federacija (ISSF) je nedavno, posle odobrenja Međunarodnog olimpijskog komiteta, odlučila da će finala u Parizu biti održana po istom formatu kao i na Olimpijskim igrama u Tokiju. Promene koje su u međuvremenu pravljene više nisu na snazi, u finalima neće biti duela za zlato.