Izabrani najuspešniji sportisti, timovi i trener Srbije u 2021. godini

Parallax Leaf - OKS

Olimpijski komitet Srbije proglasio je večeras dobitnike prestižnih priznanja za 2021. godinu. Proglašenje najuspešnijih sportista, timova i trenera, 28. po redu, nakon godinu dana pauze, održana je tradicionalno u Domu Narodne skupštine Srbije uz direktan prenos na drugom kanalu Radio Televizije Srbije.

 

Laureati za 2021. godinu, Dan OKS

 

Najuspešniji u 2021. godini
Titulu najuspešnijih sportista za 2021. godinu poneli su Jovana Preković i Filip Filipović , dok su za najuspešnije timove proglašene ženska odbojkaška i muška vaterpolo reprezentacija Srbije. Najuspešniji mladi sportista je atletičarka Adriana Vilagoš, dok je prestižno priznanje za najuspešnijeg trenera Srbije po treći put poneo Dragan Gale Jović.  Priznanje “Olimpijsko srce – general Svetomir Đukić” za doprinos olimpizmu i jačanju olimpijskog pokreta ove godine dodeljeno je prof. dr Draganu Gagi Radovanoviću.

 

 

Božidar Maljković: Uvode se nacionalna priznanja za trenere osvajača medalja

 

Govor predsednika OKS Božidara Maljkovića

 

U svom obraćanju predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković osvrnuo se prvenstveno na izuzetne uspehe koje su ostvarili naši sportisti na prethodno održanim Olimpijskim igrama u uslovima nezapamćene globalne krize uslovljene korona virusom.

 

“U uslovima neizvesnosti i nepoznanica, naši sportisti ostvarili su rezultate koji su opravdali imidž zemlje sporta koju naša Srbija nosi u svetu. Iz Tokija vratili smo se sa 9 osvojenih medalja, od kojih su 3 zlatne. Pored ostvarenih rezultata, želim da istaknem da smo imali jednu od rodno najizbalansiranijih delegacija u Japanu, sa 44 sportistkinja i 43 sportista, što je ideal kojem još uvek ne uspeva da se približi najveći broj zemalja učesnica najvažnije svetske sportske smotre “, istakao je Maljković na početku obraćanja.

 

Predsednik Maljković obratio se sportistima i trenerima i zahvalio im se na dostojnom reprezentovanju naše zemlje na najvećem svetskom sportskom takmičenju. On je istakao da je u ostvarivanju vrhunskih rezultata veoma važna dobra i kvalitetna saradnja sa pravim i pouzdanim partnerima. Posebno je istakao saradnju sa nadležnim državnim institucijama – od predsednika Republike Srbije, preko Vlade, do Ministarstva omladine i sporta.

 

Ogromno mi je zadovoljstvo što imam priliku da sportskoj, ali i kompletnoj javnosti u Srbiji, sada po prvi put saopštim informaciju koja u potpunosti zaokružuje ovu istorijski uspešnu godinu. Olimpijski komitet Srbije predložio je, a predsednik i Vlada Republike Srbije su prihvatili naš predlog da se trenerima osvajačima medalja sa najvećih internacionalnih takmičenja uvedu nacionalna priznanja u vidu doživotnih mesečnih novčanih primanja. Na ovaj način, svi zajedno smo najboljim stvaraocima vrhunskog sportskog rezultata omogućili finansijsku sigurnost i mir koji im je neophodan za stvaranje novih šampiona.

Predsednik Maljković podsetio je da nas za samo mesec i po dana očekuju Zimske olimpijske igre u Pekingu, a našim sportistima je poželeo mnogo uspeha u nastupu na ovom takmičenju. Pored toga, naše sportiste naredne godine očekuju i letnji I zimski Evropski olimpijski festival mladih, kao I Mediteranske igre u Oranu (Alžir).

 

Govor predsednika OKS Božidara Maljkovića

 

“Za sprovođenje svih ovih aktivnosti i uspešan nastup naših sportista na ovim takmičenjima trebaće nam velika, nepodeljena i iskrena podrška svih. I ja sam siguran da ćemo je, kao i do sada, imati. Pozivam vas sve da već od sutra nastavite da budete uz naše sportiste bez obzira na ishod i na ostvarene rezultate, jer oni predstavljaju najbolje što ova zemlja ima”, završio je svoje izlaganje Božidar Maljković.

 

Najuspešniji sportista Srbije za 2021. godinu – FILIP FILIPOVIĆ

 

Filip Filipović i Božidar Maljković

 

Titulu najuspešnijeg sportiste Srbije za proteklu godinu poneo je Filip Filipović. Ovo je njegovo drugo priznanje za najuspešnijeg sportistu u izboru Olimpijskog komiteta Srbije. Trofej je dobio na osnovu osvojene zlatne olimpijske medalje u Tokiju, kao I na osnovu toga što je izabran za najboljeg igrača vaterpolo turnira na Olimpijskim igrama. Trofej je primio iz ruku predsednika Olimpijskog komiteta Srbije, gospodina Božidara Maljkovića.

 

Najuspešniji sportista Srbije u 2021, Filip Filipović

 

„Definitivno su olimpijska priznanja najveća priznanja i za mene i za celu moju ekipu. Mislim da smo sa Tokijom zaokružili fantastičnu priču. Ova generacija je sa mladim snagama uspela ono što je malo kome uspelo. Hvala bogu, trenerima i stručnom štabu koji su nas trpeli sve ove godine. Kada se godina ovako završi, nema šta da se doda“ , izjavio je najuspešniji sportista Srbije u 2021. godini, Filip Filipović.

 

Najuspešnija sportistkinja Srbija za 2021. godinu – JOVANA PREKOVIĆ

 

Jovana Preković i Božidar Maljković

 

Titulu najuspešnije sportiskinje Srbije za 2021. godinu osvojila je karatistkinja Jovana Preković, olimpijska, svetska i evropska šampionka. Jovani je trofej takođe dodelio predsednik OKS Božidar Maljković.

 

„Želim da se zahvalim svim ljudima koji su doprineli da doživim ovaj trenutak. Kako sam sanjala da osvojim olimpijsko zlato i da nosim zastavu svoje zemlje na najprestižnijem sportskom takmičenju, tako i ovo priznanje i balkon i ceo moj grad koji me je dočekao predstavljaju deo mog sna. Posle Olmpijskih igara je jako teško bilo održati fokus, ali sam se potrudila i uspela sam da održim taj fokus i privedem ovu godinu kraju onako kako sam želela“, rekla je olimpijska, svetska i evropska šampionka Jovana Preković.

 

Najuspešniji trener Srbije za 2021. godinu – DRAGAN GALE JOVIĆ

 

Dragan Jović i Marija Desivojević Cvetković

 

Po treći put, najuspešniji trener Srbije je tekvondo trener Dragan Gale Jović. On je ovo prestižno priznanje zaslužio osvajanjem dve medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju sa svojim sportistkinjama. Sa Milicom Mandić osvojio je zlatnu, a sa Tijanom Bogdanović bronzanu medalju. Draganu Joviću trofej je dodelila potpredsednica Olimpijskog komiteta Srbije, gospođa Marija Desivojević Cvetković.

 

Najuspešniji trener Srbije u 2021, Dragan Jović

 

„Ja sam jedan od retkih trenera koji je nosilac nacionalnog priznanja bio pre njihovog ukidanja. Iz tog ugla znam koliko to znači za stabilnost i fokusiranost u radu svakog trenera koji će to priznanje sada dobiti. Treneri su jasno dobili poruku da nisu marginalni. Ponovo su  i suštinski i formalno dobili potvrdu vrednosti njihovog svakodnevnog rada i energije koje ulažu u razvoj sportiste i vođstva do vrhunskih postignuća. Zato ispred struke i svih trenera, ali i sportista kojima su treneri u periodu odrastanja i deo porodice, želim da se zahvalim predsedniku države Aleksandru Vučiću na jučerašnjem sastanku i razumevanju naših argumenata.

Hvala i Vladi Republike Srbije, Ministarstvu omladine i sporta, kao i Olimpijskom komitetu Srbije za partnerstvo koje  sport i sportisti imaju u vama. Ovo je još jedan način da se struka zadrži u zemlji i da naši najbolji stručnjaci rade sa našom decom i našim sportistima. Ne znam da li postoji bolji novogodišnji poklon za trenere od ovoga“, rekao je u svom obraćanju trostruki najuspešniji trener Srbije Dragan Jović.

 

Trofej „Najuspešniji mladi sportista Srbije – Bobana Momčilović Veličković“ za 2021. godinu – ADRIANA VILAGOŠ

 

Adriana Vilagoš i Žarko Zečević

Priznanje za najuspešnijeg mladog sportistu dobila je bacačica koplja Adriana Vilagoš. Adriana Vilagoš je svetska juniorska šampionka i svetska rekorderka u ovoj atletskoj disciplini, a nedavno je proglašena za drugu najbolju mladu sportistkinju Evrope u izboru Evropskih olimpijskih komiteta. “Trofej za najuspešnijeg mladog sportistu – Bobana Momčilović Veličković”, Adriani je dodelio potpredsednik Olimpijskog komiteta Srbije, gospodin Žarko Zečević.

 

Najuspešniji mladi sportista Srbije u 2021, Adriana Vilagoš

„Veoma sam srećna i zadovoljna sa dosadašnjim rezultatima i nadam se da je ovo tek početak moje karijere. Moj veliki cilj i plan jesu Olimpijske igre. Ovo je velika čast za mene što imam priliku da budem sa najboljim sportistima Srbije. Ovo veče je velika motivacija da jednog dana krenem njihovim stopama“, izjavila je svetska juniorska šampionka, Adriana VIlagoš.

 

Najuspešniji ženski tim Srbije za 2021. godinu – ODBOJKAŠKA REPREZENTACIJA

 

Jelena Nikolić, potpredsednica OSS

 

Jedanaesti put, najuspešniji ženski tim je odbojkaška reprezentacija koja je ovaj trofej dobila na osnovu osvojene bronzane medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju. Zbog obaveza na pripremama i takmičenjima, igračice nisu bile u mogućnosti da prisustvuju dodeli priznanja. Trofej je primila Jelena Nikolić, potpredsednica Odbojkaškog saveza Srbije Ovu nagradu dodelio je Pomoćnik ministra omladine i sporta, gospodin Darko Udovičić.

 

Najuspešniji muški tim Srbije za 2021. godinu – VATERPOLO REPREZENTACIJA

 

Najuspešniji muški tim Srbije u 2021, vaterpolo reprezentacija

 

U konkurenciji muških timova, vaterpolo reprezentacija je četrnaesti put ponela titulu najuspešnijih u izboru Olimpijskog komiteta Srbije. Osvajači zlatne olimpijske medalje iz Tokija na ovaj način zaokružili su svoju istorijsku godinu. Vaterpolo reprezentativcima trofej je dodelio gospodin Predrag Vasić, član Izvršnog odbora OTP banke, zvanične banke Olimpijskog tima Srbije.

 

Najuspešniji muški tim Srbije u 2021, vaterpolo reprezentacija

 

„Ovi uspesi koje smo postigli, ne bi bili ostvareni da ne funkcionišemo kao porodica. Mi smo i izvan bazena prijatelji pre svega i to je tako već dugi niz godina“, u ime vaterpolista rekao je Dušan Mandić.

 

„Olimpijsko srce – general Svetomir Đukić“ za 2021. godinu – prof. dr DRAGAN GAGA RADOVANOVIĆ

 

Dr Dragan Radovanović i Đorđe Višacki

 

Petu godinu, Olimpijski komitet Srbije dodeljuje trofej Olimpijsko srce “General Svetomir Đukić” namenjen ljudima koji ceo svoj život posvete sportu i u svom društveno – sportskom radu ostave trajne rezultate. Komisija za dodelu priznanja I Izvršni odbor Olimpijskog komiteta Srbije doneli su odluku da ove godine trofej bude dodeljen profesoru dr Draganu Gagi Radovanoviću zbog njegovog sveobuhvatnog višegodišnjeg angažovanja u sportu, kao i zbog načina delovanja i življenja u skladu sa olimpijskim načelima i idealima. Njemu je ovo priznanje dodelio generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije, gospodin Đorđe Višacki.

 

„Olimpijsko srce – general Svetomir Đukić“ za 2021, prof. dr Dragan Radovanović

„Čovek mora da izabere put, a put je da se nekom pomogne. Ako ne pomognete, onda ste sami izgubili. A pomažući drugima, onda ste vi dobili mnogo, mnogo više od onoga kome ste pomogli. Ovo je za mene iznenađenje i mislim da je ovo najveće priznanje za mene koje sam do sada dobio, zato što je došlo sa mnogo ljubavi i mnogo poštovanja. Ovo je priznanje koje je stiglo od prijatelja i zato sam ja bogat čovek“, naglasio je profesor dr Dragan Radovanović.

 

Sve dosadašnje laureate i dobitnike Trofeja Olimpijskog komiteta Srbije možete videti OVDE.