Izložba Olimpijskog komiteta Srbije „Put pravih vrednosti“ u Novom Sadu

Parallax Leaf - OKS

U zgradi Univerziteta u Novom Sadu, u četvrtak, 28. septembra 2023. godine u 12.00 časova, biće svečano otvorena izložba Olimpijskog komiteta Srbije pod nazivom „Put pravih vrednosti“. Postavka će biti izložena do 31. oktobra tekuće godine.

 

Izložba „Put pravih vrednosti“

 

Izložba „Put pravih vrednosti“ ima za cilj da upozna širu javnost sa istorijatom i kontinuitetom Olimpijskog pokreta, kao i njegovim značajem u našoj sredini od Kraljevine Srbije do danas, sa osvrtom na društveni kontekst i prilike u zemlji.

 

Na Izložbi će biti predstavljen nastanak olimpizma u našoj zemlji, kao i hronologija učešća naših olimpijaca na Letnjim olimpijskim igrama od 1912. do 2020. godine, sa podacima o samim Igrama, društvenim okolnostima koje su ih pratile, i članovima naših delegacija, kao i manje poznate zanimljivosti u vezi s Igrama. Posetiocima je omogućeno da vide najznačajnije eksponate iz fundusa Olimpijskog muzeja, od prvog učešća Srbije na V Olimpijskim igrama u Stokholmu, prve osvojene medalje u atletici 1948. na Igrama u Londonu, do poslednjih uspeha naših sportista na Olimpijskim igrama u Tokiju.

 

Izložbu će otvoriti gospodin Božidar Maljković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, a prisutnima će se obratiti i gospodin Dejan Madić, rektor Univerziteta u Novom Sadu, kao i gospodin Zoran Pančić, bivši reprezentativac Jugoslavije u veslanju, osvajač olimpijskih medalja u Moskvi 1980. i Los Anđelesu 1984.

 

Izložba „Put pravih vrednosti“ je veoma uspešno predstavljena publici u Beogradu i Zrenjaninu tokom 2021. godine, u Požarevcu 2022. godine i u Kragujevcu ove godine. Ono što ovu izložbu čini posebnom su vredni eksponati iz fundusa Olimpijskog muzeja koji svedoče o razvoju i uspesima srpskog olimpijskog pokreta, kao što su autentične fotografije, sportska oprema, sportski rekviziti, medalje i razni spisi.

 

Organizacija: Olimpijski komitet Srbije i Univerzitet u Novom Sadu

Autor: Nataša Janković

Lokacija: Univerzitet u Novom Sadu, Dr Zorana Đinđića 1

Otvaranje izložbe: 28.09.2023. 12:00h

Podrška: Sufinansirano sredstvima programa Evropske unije Erasmus+ i Olimpijske solidarnosti