Otvorena izložba Olimpijskog komiteta Srbije „Put pravih vrednosti“ u Kragujevcu

Parallax Leaf - OKS

Danas je u Univerzitetskoj galeriji u Kragujevcu otvorena izložba Olimpijskog komiteta Srbije pod nazivom „Put pravih vrednosti“. Izložba o istoriji olimpizma u Srbiji biće otvorena za posetioce do 10. maja 2023. godine.

 

 izložba "Put pravih vrednosti"
Božidar Maljković

 

Izložbu „Put pravih vrednosti“ u Kragujevcu svečano je otvorio predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, gospodin Božidar Maljković, koji je pozvao sve građane grada Kragujevca, a pogotovu mlađe generacije, da posete izložbu.

 

Izuzetno mi je drago što sam danas u Kragujevcu i što je Olimpijski komitet Srbije zajedno sa Univerzitetskom galerijom u Kragujevcu u prilici da organizuje ovu izložbu po četvrti put. Zanimljiva slučajnost je da se baš na današnji dan obeležava Međunarodni dan sporta za razvoj i mir. Do 10. maja, upravo ovde, u Univerzitetskoj galeriji u Kragujevcu, moći ćete da se upoznate sa uspesima naših olimpijaca od osnivanja Srpskog olimpijskog kluba 1910. godine zaključno sa Olimpijskim igrama u Tokiju, da vidite pojedine eksponate koji su obeležili bogatu olimpijsku i sportsku istoriju naše zemlje i da na taj način osetite olimpijski duh. Verujem da će to biti ujedno i dodatna motivacija mladima da se bave sportom, budu aktivni i da možda upravo oni jednoga dana ostave trag u olimpijskoj istoriji – istakao je gospodin Maljković.

 

Predrag Stevović

 

Član Gradskog veća za sport grada Kragujevca, gospodin Predrag Stevović je poželeo dobrodošlicu svima i izrazio zadovoljstvo što je Kragujevac imao priliku da ugosti izložbu.

 

Hvala Vam gospodine Maljkoviću što ste posetili naš grad i hvala Olimpijskom komitetu Srbije koji je odlučio da jednu lepu muzejsku postavku postavi baš u našem gradu. Imamo obavezu da olimpijske vrednosti, koje danas želimo ovom postavkom da pokažemo, i sprovedemo. Svakako grad Kragujevac ima čime da se pohvali, od samog Dušana Miloševića koji je jedan od naših prvih olimpijaca, pa sve do danas. Želimo da nastavimo da radimo sa Olimpijskim komitetom, mi kao grad Kragujevac uvek imamo otvorena vrata za vas“ – rekao je gospodin Stevović.

 

Biljana Petrović

 

Prorektor za naučnoistraživački rad Univerziteta u Kragujevcu, gospođa Biljana Petrović je pozdravila sve prisutne u ime domaćina ove izložbe.

 

Moram da napomenem da je današnji događaj vrlo važan za popularizaciju sporta, olimpizma, u okviru našeg Univerziteta, grada i regiona. Olimpizam sam po sebi nosi posebne, univerzalne i lepe vrednosti. Razvijanje sportskog duha, bilo pojedinca ili u okviru timskog rada, jedna je pokretačka snaga pre svega svakog društva, ali i zemlje i sveta. Hvala u ime Univerziteta u Kragujevcu i želim vam uspešan rad i uspešnu izložbu” – naglasila je gospođa Petrović.

 

Stevan Pletikosić

 

Otvaranju izložbe „Put pravih vrednosti“ u Kragujevcu prisustvovao je i naš proslavljeni olimpijac, osvajač bronzane medalje u streljaštvu na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992. godine, Stevan Pletikosić.

 

Zadovoljstvo mi je što kao sportista i olimpijac imam čast da vam se obratim na otvaranju izložbe „Put pravih vrednosti“ u mom rodnom gradu, koja će vas upoznati sa bogatom istorijom i tradicijom olimpizma u našoj zemlji. Ovo je divna prilika da se moji sugrađani, pogotovo mlađe generacije, upoznaju sa možda manje poznatim činjenicama i zanimljivostima koje su vezane za najveće globalno sportsko takmičenje“ – istakao je Pletikosić.

 

Nataša Janković

 

Ovo je četvrto izdanje izložbe „Put pravih vrednosti“ autorke Nataše Janković koja je prvi put postavljena u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti, nakon čega je gostovala u Narodnom muzeju grada Zrenjanina i u Galeriji savremene umetnosti Narodnog muzeja u Požarevcu.

 

 

Izložba ima za cilj da upozna javnost sa istorijatom i kontinuitetom olimpijskog pokreta, kao i njegovim značajem, od Kraljevine Srbije do danas, sa posebnim osvrtom na društveni kontekst i prilike u Srbiji. Bogata kolekcija omogućila je posetiocima da saznaju više o hronologiji učešća naših olimpijaca na Letnjim olimpijskim igrama, od 1912. do 2020. godine, i da vide podatke o samim Igrama, društvenim okolnostima koje su ih pratile, i članovima naših delegacija, kao i o manje poznatim zanimljivostima u vezi s Igrama.