Otvorena izložba „Put pravih vrednosti“ o istoriji olimpizma u Srbiji

Parallax Leaf - OKS

Danas, na dan kada se obeležava tačno 100 dana do početka Olimpijskih igara u Tokiju, otvorena je izložba „Put pravih vrednosti“ u Galeriji Srpske akademije nauke i umetnosti. Izložba u organizaciji Olimpijskog komiteta Srbije – Olimpijskog muzeja i Srpske akademije nauka i umetnosti govori o istoriji olimpizma u Srbiji trajaće do 30. maja.

 

Izložbu su svečano otvorili predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i predsednik SANU Vladimir Kostić.

 

Vladimir Kostić, Božidar Maljković i Vanja Udovičić

 

– Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa bogatom istorijom i tradicijom olimpijskog pokreta u Srbiji i da sagledaju rezultatska ostvarenja i doprinos koji su naši olimpijci dali razvoju i unapređenju sporta i olimpizma, ali i da shvate značaj izgradnje arhitektonskih sportskih objekata u Beogradu koji su takođe doprineli razvoju sporta u našoj zemlji. Izložba „Put pravih vrednosti“ na kreativan, uzbudljiv i interesantan način promoviše i širi olimpijsku ideju i njene univerzalne vrednosti koje su, više nego ikad neophodne za izgradnju boljeg i humanijeg društva. U okviru postavke izloženo je preko 30 olimpijskih medalja. Veliku zahvalnost dugujemo i našim proslavljenim olimpijcima koji su ustupili svoje medalje i time omogućili brojnim ljubiteljima sporta da ih vide uživo po prvi put – rekao je na otvaranju predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković.

 

Izložba „Put pravih vrednosti” ima za cilj da upozna širu javnost sa istorijatom i kontinuitetom olimpijskog pokreta, kao i njegovim značajem u našoj sredini od Kraljevine Srbije do danas, sa osvrtom na društveni kontekst i prilike u zemlji.

 

Koncept izložbe podrazumeva tri usklađene celine od kojih svaku čine tekstualni, ilustrativni i digitalni elementi.

 

Izložba će trajati do 30. maja

 

Prva celina izložbe posvećena je idejama olimpizma, koje datiraju iz vremena Pjera de Kubertena, ličnosti koja je oživela duh Antičkih igara. Kratka priča o njihovom nastanku biće uvod u izložbu, koja se nastavlja kroz zanimljive priče o počecima Modernih Olimpijskih igara 1896. godine i olimpijskim simbolima.

 

Sadržaj druge celine predstavlja hronologiju učešća naših olimpijaca na Letnjim Olimpijskim igrama, od 1912. do 2016. godine, sa podacima o samim Igrama, društvenim okolnostima koje su ih pratile, i članovima naših delegacija, kao i manje poznate zanimljivosti u vezi s Igrama. Posetiocima je omogućeno da vide najznačajnije eksponate iz fundusa Olimpijskog muzeja, od osnivanja Srpskog olimpijskog kluba 1910. godine, preko prvog učešća Srbije na V Olimpijskim igrama u Stokholmu, prve osvojene medalje u Parizu 1924. godine, do poslednjih uspeha naših sportista na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

 

Generalni sekretar OKS Đorđe Višacki i ministar Udovičić u obilasku izložbe

 

Treća celina izložbe obuhvata arhitektonsko nasleđe beogradskih sportskih terena i objekata, nastalih u rasponu od dva veka (XIX i XX), a u kontekstu celokupne istorije i arhitekture Beograda u tom periodu.

 

Pored olimpijskih medalja, plaketa, originalnih fotografija i uniformi sa Igara u multimedijalnom delu izložbe posetici će moći da vide nezaboravne momente sa Olimpijskih igara i retke arhivske snimke. Poseban segment posvećen je olimpijskom plamenu kao simbolu mira i olimpijskim baljkama koje su virtuelno prikazane uz zanimljive fotografije i informacije i o načinu na koji je plamen prenošen od drevne Olimpije do zemlje domaćina Igara.

 

Ljubitelji filma će imati priliku da pogledaju dva odlična dokumentarca “General Svetomir Đukić” koji govori o osnivaču Olimpijskog komiteta Srbije” i “Granica snova” koji govori o kandidaturi Beograda za organizaciju OI 1992.

 

Svi zainteresovani će moći da posete izložbu „Put pravih vrednosti“ do 30. maja.

 

Milica Mandić na izložbi „Put pravih vrednosti“