Događaj „Lepota pokreta: ženski svet mačevanja. Žene protagonistkinje na podijumu i van njega“ održan u Ambasadi Italije

Parallax Leaf - OKS

Događaj „Lepota pokreta: ženski svet mačevanja. Žene protagonistkinje na podijumu i van njega“ održan je danas u Ambasadi Italije. Povodom održavanja Svetskog kupa za žene u mačevanju u disciplini floret u Beogradu (9-11. decembra 2022, Beogradski sajam – hala 2), Ambasada Italije, u saradnji sa Mačevalačkim savezom Italije i Italijanskim institutom za kulturu, priredila je događaj „Lepota pokreta: ženski svet mačevanja. Žene protagonistkinje na podijumu i van njega“.

 

 

Inicijativa „Lepota pokreta: ženski svet mačevanja. Žene protagonistkinje na podijumu i van njega“ održana je danas, 8. decembra, od 18.00 časova u Ambasadi Italije. Fokus događaja bio je na centralnoj ulozi žene u mačevanju, u sportu i u društvu generalno. Ambasador Italije u Srbiji, njegova ekselencija Luka Gori, poželeo je svima dobrodošlicu i tom prilikom izjavio: „Drago mi je što smo se danas ovde okupili da promovišemo mačevanje kao sport i obeležimo uspehe žena u sportu. Zahvalio bih se Olimpijskom komitetu Srbije na podršci za ovu inicijativu, a naglasio bih to da su ovaj događaj svojim prisustvom uveličale i legende srpskog sporta Jovana Preković i Vera Jeftimijades. Želeo bih da istaknem da je sportska diplomatija između Italije i Srbije izuzetno važna, obzirom da veliki broj sportista Srbije igra u klubovima u Italiji. Takođe, radujem se što ću sutra imati priliku da se sastanem sa novim ministrom sporta Srbije da diskutujemo o projektima koje bismo želeli zajednički da sprovodimo“. Nakon ambasadora Italije u Beogradu, prisutne je pozdravio i počasni predsednik Mačevalačkog saveza Italije, Đorđo Skarso, kao i članica Komisije „Žene i sport“ IO OKS, Svetlana Petronijević, koja se obratila ispred Mačevalačkog saveza Srbije.

 

Ambasador Italije u Srbiji, Luka Gori, i Vera Jeftimijades

 

Na događaju su govorile i naše bivše sportistkinje:

 

Milena Reljin – Tatić – učesnica Olimpijskih igara u Los Anđelesu 1984 i Seulu 1988, predsednica Komisije “Žene i sport” Izvršnog odbora OKS;

 

Jovana Preković – evropska, svetska i olimpijska šampionka;

 

Vera Jeftimijades – jedna od najboljih mačevalki naše zemlje ikada. Legenda srpskog mačevanja, Vera Jeftimijades, učestvovala je na Olimpijskim igrama u Rimu 1960. godine, a na Mediteranskim igrama 1971. godine u Izmiru osvojila je bronzanu medalju.

 

"Lepota pokreta: ženski svet mačevanja. Žene protagonistkinje na podijumu i van njega"
Milena Reljin-Tatić

 

Milena Reljin – Tatić pozdravila je sve prisutne ispred Komisije „Žene i sport“ Olimpijskog komiteta Srbije rekavši: „Krajem prošlog veka, na inicijativu Huana Antonija Samarana, ženama je dato posebno mesto u sportu koje do tada nisu imale. Od samo 18% zastupljenosti žena na Olimpijskim igrama 1980. godine nalazimo se u periodu kada možemo da govorimo skoro o izjednačenosti žena i muškaraca na Olimpijskim igrama. Olimpijski komitet Srbije je veoma brzo usvojio preporuke Međunarodnog olimpijskog komiteta o zastupljenosti žena u sportu i prva predsednica Komisije je bila naša proslavljena rukometašica, Svetlana Kitić, potom strelkinja Jasna Šekarić, obe su najbolje sportistkinje veka u svom sportu. Ja sam nasledila tu poziciju, a u jednom mandatu je Komisiju vodila još jedna naša fantastična sportistkinja, strelkinja Zorana Arunović. Kroz članstvo u Komisiji tokom ovih nekoliko decenija prošla su velika imena srpskog sporta. Smatramo da ženama koje su obrazovane i sposobne treba pružiti priliku da daju svoj doprinos razvoju sporta. Moram da napomenem da su svi predsednici Olimpijskog komiteta sa kojima sam imala čast da sarađujem bili veoma naklonjeni našoj Komisiji, baš kao i sadašnji predsednik Božidar Maljković, koji nam daje bezrezervnu podršku. Komisija „Žene i sport“ kao svoj strateški cilj ima masovnije učešće žena u svim oblastima sportskog delovanja. Radilo se i radi se i dalje na povezivanju i umrežavanju svih žena koje su angažovane u sportu“.

 

"Lepota pokreta: ženski svet mačevanja. Žene protagonistkinje na podijumu i van njega"
Vera Jeftimijades i Jovana Preković

 

Naša evropska, svetska i olimpijska šampionka u karateu, Jovana Preković, zahvalila se na pozivu da bude deo ovog događaja i tom prilikom je istakla: „Drago mi je što sam na jedan divan način upoznala vaš sport i mogu vam reći da ima puno sličnosti sa karateom. Ja sam karateom počela da se bavim od svoje 5 godine i 21 godinu sam u tom sportu. Uspela sam da osvojim dva evropska zlata i dva svetska zlata. Imala sam jedinstvenu priliku da odem na Olimpijske igre kada je karate prvi put nastupao na Igrama i da uspem da osvojim olimpijsko zlato što je za karate svet, celu Srbiju, kao i mene bilo veličanstveno. Moram da naglasim da sam ceo taj put prošla sa svojim trenerom, Roksandom Atanasov, i mogu reći da je to jedna specifična stvar, jer su dve žene uspele da osvoje ceo svet. Mnogo mi je drago da sam uspela da čujem šampione i što se nalazim u društvu šampiona. Poželela bih vam mnogo sreće na sledećem takmičenju koje se bude održavalo i da znate da imate moju veliku podršku“.

 

Jovana Preković, Marija Trmčić-Bogojević, Vera Jeftimijades, Milena Reljin-Tatić, Nina Peković

 

Pored pomenutih dama, događaju su prisustvovale i italijanska mačevalka, Erika Čipresa, članice Komisije „Žene i sport“ IO OKS, Svetlana Petronijević i Nina Peković, kao i članica Sportske komisije OKS, Marija Trmčić – Bogojević.

 

Zahvaljujući Italijanskom kulturnom centru, na kraju je predstavljena izložba fotografija „Lepota pokreta” sa radovima fotografa Augusta Bicija iz Livorna, koja će biti otvorena za javnost u Palati Italije (Kneza Miloša 56). Događaj je integrisane promocije kako bismo proslavili italijanske izvrsnosti i poželeli uspeh svim sportistima koji će predstavljati Srbiju i Italiju na Olimpijskim igrama Milano-Kortina 2026.