Održan panel na temu „Žene u sportu“

Parallax Leaf - OKS

Komisija „Žene i sport” Izvršnog odbora OKS danas je organizovala panel na temu Žene u sportu“ kojim je obeležen Međunarodni dan žena. Panel je otvorio predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, Božidar Maljković, a učesnici su bili naše vrhunske sportistkinje, osvajačice olimpijskih medalja, treneri i sportski stručnjaci.

 

 

Povodom proslave Međunarodnog dana žena 8. marta 2023. godine, komisija “Žene i sport” IO OKS bila je domaćin onlajn panela na temu „Žene u sportu“. Ovom prilikom akcenat je stavljen na uspehe srpskih sportistkinja na međunarodnoj sportskoj sceni.

 

Panel je otvorio predsednik OKS Božidar Maljković koji je tom prilikom izjavio: Veliko mi je zadovoljstvo što mogu danas da vam u ime Olimpijskog komiteta Srbije i u moje lično ime čestitam vaš praznik. Malo je jedan dan slavlja za sve ono što vi činite tokom cele godine. Moj odnos prema ženama je počeo davno kada sam išao u Drugu beogradsku gimnaziju, gde je bilo 36 gimnazijalaca, od toga samo 4 muškaraca, među kojima sam bio i ja, a ostalo su bile devojke. To vam govorim zato što nijedna od tih devojaka nas nikada nije izdala, i dan danas se družim sa svima njima. Kada sam došao u Olimpijski komitet, doveli smo dve sjajne žene za potpredsednice, Milicu Mandić, koja je osvojila dve olimpijske zlatne medalje u tekvondou, i Mariju Desivojević Cvetković. Želim vam puno sreće, pre svega zdravlje, da živimo normalno, i da se trudimo da doprinesemo radu Olimpijskog komiteta, baš kao što smo i do sada radili. Ovo je vaš dan, uživajte i slavite ga u zdravlju i veselju“. 

 

Predsednica komisije „Žene i sport“ IO OKS, Milena Reljin-Tatić, zahvalila se predsedniku Maljkoviću na obraćanju i poželela dobrodošlicu svima izjavivši: „Dragi gospodine Predsedniče, želim da Vam se zahvalim u ime komisije „Žene i sport“ i u moje lično ime na rečima koje ste nam posvetili i na divnim poklonima koje su dobile sve učesnice ovog panela. Mogu sa sigurnošću svima da kažem da Vi  apsolutno podržavate našu Komisiju i uopšte žene i ženski sport, i hvala Vam na tome. Ovom prilikom, poželela bih dobrodošlicu i učesnicima današnjeg panela i svima koji su odvojili vreme da nas slušaju. Sa sagovornicima koji imaju ovakvo sportsko i životno iskustvo koliko god vremena da se odvoji nije dovoljno. Mislim da je najvažnije to što smo danas potvrdile da podrška ženskom olimpizmu postoji, kao i sluh za potrebe ženskog vrhunskog sporta, ali da je i na nama, na ženama, a i na okruženju oko žena sportista, da se još više potrude i da naprave to okruženje što boljim, što zdravijim, za postizanje sportskih vrhunskih rezultata. Sigurni smo da će nas naše sportistkinje i u budućnosti radovati brojnim medaljama sa takmičenja“.

 

 

Učesnici ovog panela bili su:

 

Sonja Vasić –  Bivša reprezentativka Srbije u košarci, bronzana medalja na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine, dva zlata na Evropskom prvenstvu (2015, 2021), sportski direktor OKS;

 

Roksanda Atanasov – Trener olimpijske šampionke Jovane Preković, Olimpijske igre Tokio 2020;

 

Svetlana Obućina – Bivša reprezentativka Srbije u rukometu, srebrna medalja na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. godine i zlatna u Los Anđelesu 1984. godine;

 

Nikolina Moldovan  – Bivša reprezentativka Srbije u kajaku, dve bronzane medalje i jedna srebrna na Svetskom prvenstvu, tri bronzana odličja na Evropskom prvenstvu;

 

Doc. dr sci. Marija Pavlović – sportski psiholog sa bogatim iskustvom u radu sa najboljim sportistima Srbije, članica Olimpijskog tima Srbije Tokio 2020;

 

Jelena Vuković – Kapitenka ženske reprezentacije Srbije u vaterpolu;

 

Zoran Terzić – Bivši selektor odbojkaške reprezentacije Srbije, Olimpijske igre (Rio 2016 – srebro, Tokio 2020 – bronza), Svetsko prvenstvo (zlato -2018), Evropsko prvenstvo (zlato – 2011, 2017, 2019, srebro – 2007, 2021, bronza – 2015).

 

Na panelu su naše sportistkinje govorile o svom putu do uspeha i osvajanju olimpijskih medalja, istovremeno dajući savete i inspirišući ostale na putu ka rezultatima u vrhunskom sportu. Takođe, istaknuta je važnost uticaja trenera na uspehe i stabilnost sportista, kao i to da je trener značajan oslonac sportske ličnosti u razvoju. Osvajanje medalja i titula na najvećim međunarodnim takmičenjima ne bi bilo moguće bez trenera koji su najbolji stvaraoci vrhunskog sportskog rezultata.