Bejzbol/softbol, kriket, fleg fudbal, lakros i skvoš na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu 2028.

Parallax Leaf - OKS

Pet novih sportova, i to, bejzbol/softbol, kriket, fleg fudbal, lakros i skvoš, danas su zvanično uključeni u program Olimpijskih igara u Los Anđelesu 2028. godine. Ovu odluku doneo je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) na svojoj 141. sednici održanoj u Mumbaju.

 

Olimpijske igre u Los Anđelesu 2028.
foto: LA28

 

Prema pravilima Međunarodnog olimpijskog komiteta, svaki grad domaćin Olimpijskih igara ima pravo da predloži uvođenje novih sportova u program Igara. Organizacioni komitet LA28 predložio je pet novih sportova za ovo izdanje Igara, i to, bejzbol/softbol, kriket, fleg fudbal, lakros i skvoš, a MOK je na današnjoj sednici u Mumbaju odobrio uključivanje ovih sportova u program Olimpijskih igara u Los Anđelesu 2028. godine.

 

Za bejzbol i softbol, kriket i lakros to će biti povratak na Olimpijske igre, dok će fleg fudbal i skvoš debitovati na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu 2028.

 

Bejzbol se na Olimpijskim igrama prvi put pojavljuje kao demostracioni sport 1984. godine u Los Anđelesu. Godine 1992. postaje punopravni učesnik OI i takav status zadržava sve do 2008. godine. Nakon isključenja iz programa i pauze od dva olimpijska ciklusa, bejzbol je odlukom Međunarodnog olimpijskog komiteta vraćen u program Olimpijskih igara u Tokiju 2020, ali neće biti deo Igara u Parizu.

 

Softbol se pojavio na pet prethodnih izdanja Letnjih igara, nakon što je debitovao na Igrama 1996. godine u Atlanti. Takođe je izostavljen sa programa u Parizu.

 

Kriket je do sada samo jednom bio deo olimpijskog programa. Bilo je to na Olimpijskim igrama u Parizu 1900. godine. Iako su bile prijavljene četiri ekipe, na kraju su zbog otkaza Belgije i Holandije ostale samo dve, i to obe s britanskim igračima: za Francusku su igrali članovi Britanske ambasade u Parizu.

 

Lakros je bio uključen u zvanični program Igara samo dva puta: 1904. u Sent Luisu i 1908. u Londonu. Posle toga je još nekoliko puta bio demonstrativni sport 1928, 1932. i 1948, ali se nikada nije vratio u zvanični program Igara.

 

Izbor ovih pet novih sportova je u skladu sa američkom sportskom kulturom i predstaviće svetu kultni američki sport, dok će međunarodni sport dovesti u Sjedinjene Države. Ovi sportovi će učiniti Olimpijske igre u Los Anđelesu 2028. jedinstvenim“, rekao je predsednik MOK-a Tomas Bah. „Njihovo uključivanje će omogućiti Olimpijskom pokretu da se angažuje sa novim zajednicama sportista i navijača u SAD-u i širom sveta“.