Dva zlata za Srbiju na juniorskom EP u džudou

Parallax Leaf - OKS

Juniorske reprezentativke Srbije u džudou, Andrea Stojadinov (do 48 kg) i Marica Perišić (do 57 kg), osvojile su zlatne medalje na Šampionatu Evrope u Poreču.

U meču za zlato Marica Perišić je savladala zahvatom za ipon Ofeli Velozi iz Francuske. Pre toga Marica je pobedila Juliju Somer iz Austrije na ipon, a Italijanku Veroniku Toniolo savalada je na “zlatan bod”. U polufinalu je ostvarila pobedu nad Turkinjom Ozlem Jildiz na ipon.

 

ANDREA STOJADINOV: VIDELA SAM DA MI JE MESTO NA POSTOLJU

 

Andrea Stojadinov je u finalu pobedila zahvatom za vazari (1:0) Italijanku Đuliju Karnu nakon regularna četiri minuta borbe.

Andrea je pre samo dve nedelje na Grand slam-u u Budimpešti osvojila bronzanu medalju u seniorskoj konkurenciji (do 48 kg), a zlatom iz Poreča potvrđuje uzlaznu formu. Oba takmičenja došla su nakon duge pauze, ali Andrea napominje da je iz nje izašla spremnija i utreniranija.

– Pre svega nisam znala šta da očekujem od takmičenja u Budimpešti. Prvo veliko takmičenje, nakon 8 meseci pauze, sa mnogo prijavljenih devojaka iz svetskog vrha, aktuelnom olimpijskom šampionkom… Mislim da sam bila nervoznija pre samog turnira u Budimpešti, jer sam trenirala neprestano, čak i više nego inače. Opet, nisam imala priliku dugo da se takmičim i nisam znala na čemu sam. Kako je početak u Budimpešti bio dobar, lagano sam se opuštala i na kraju je to i rezultiralo, slobodno mogu reći, najvećom medaljom do sada u mojoj karijeri. Jedini poraz sam imala od aktuelne olimpijske šampionke koja je starija od mene više od 10 godina. Taj meč mi je i ulio najviše samopuzdanja jer sam videla da moje mesto jeste na postolju. Ako mogu da radim egal meč sa takvim takmičarima onda sam zaista na pravom putu – konstatuje nova juniorska šampionka Evrope.

 

EVROPSKIM ODLIČJEM POPUNJENA KOLEKCIJA

 

Osvajanjem zlatne medalje u Poreču, Andrea je, prema svojim rečima, “prekinula baksuzan niz na evropskim prvenstvima”.

– Ovo mi je inače peto juniorsko prventvo Evrope, i do sada nikada nisam ušla u borbu za medalju. Iako sam osvajala svetske medalje za juniore, evropsko odličje mi je falilo u kolekciji i uvek mi je EP bilo ‘baksuzno’ takmičenje. Zbog toga mi je drago da u poslednjoj godini kao junior, ne samo osvojim medalju, već se okitim titulom prvaka Evrope. Krenula su ponovo takmičenja i Evropska džudo federacija pokušava da održi Evropska prvenstva pre kraja godine. Tako da se već za pet dana ovde u Poreču održava EP  za mlađe seniore ( do 23 godine), a od 19. do 21. novembra se u Češkoj održava seniorsko EP. Mnogo je takmičenja u kratkom roku, ali meni iskreno ne smeta ovaj tempo, pogotovo nakon lepih rezultata. Imam veće samopouzdanje i opuštenije ulazim u naredno takmičenje.

 

MARICA PERIŠIĆ: BEZ NEPOZNANICA PRED FINALE

 

U razgovoru za sajt Olimpijskog komiteta Srbije, Marica Perišić nakon osvajanja zlatne medalje napominje da joj je drago što prelazi u seniore sa titulom evropskog šampiona.

– Moram priznati da sam još uvek pod utiskom, ali mnogo mi je drago što izlazim iz uzrasta juniora sa zlatom. Iako dugo nismo imali takmičenja, ne znam kako da definišem pauzu, jer je nisam imala. Trenirala sam i tokom karantina uz malo drugačije uslove. Jednostavno, želela sam da početak takmičenja dočekam potpuno spremna. Uskoro me očekuje Evropsko prvenstvo za mlađe seniore, kao i EP za seniore i moj fokus je na tome da se što bolje spremim za ta takmičenja. 

Kada govori o finalnom meču, Marica napominje da za nju, ali i za njenu protivnicu nije bilo mnogo nepoznanica pred sam meč.

– Sa Ofeli Velozi sam se prošle godine sastajala dva puta i odnela pobedu u oba navrata. Ipak, i pored toga, nisam želela da se opuštam. Bila sam svesna da obe želimo zlato i da ćemo dati sve od sebe. Ušla sam jako u meč, možda čak i jače nego u prethodna dva duela sa njom, držala se taktike i bila sam svesna da će me to dovesti do pobede. Drago mi je što se na kraju sve isplatilo – zaključuje Marica.

 

DANAS PRATIMO TROJE TAKMIČARA IZ SRBIJE

 

Našu zemlju je na Evropskom Šampionatu u Poreču predstavljalo 7 takmičara, četvorica u muškoj i tri u ženskoj konkurenciji.

Takmičenje su ranije završili Mateja Stošić (do 66 kg) i Pavle Krsmanović (do 60 kg), dok danas pratimo mečeve Anje Obradović (do 63 kg), Vuka Eleza (do 81 kg) i Đorđa Stanojevića (do 73 kg).