Dve bronzane medalje za Srbiju na Evropskom prvenstvu u atletici u dvorani!

Parallax Leaf - OKS

Dve bronzane medalje za Srbiju na Evropskom prvenstvu u atletici u dvorani! Evropsko prvenstvo u atletici u dvorani održano je u Istanbulu, u Turskoj, od 2. do 5. marta 2023. godine. Ovo takmičenje okupilo je više od 600 sportista iz 51 evropske zemlje, a Srbiju je predstavljalo 12 atletičara. Naša najbolja atletičarka, Ivana Vuleta, osvojila je bronzu u skoku udalj, dok se Elzan Bibić okitio bronzanim odličjem u trci na 3000m.

 

 

Naši atletičari na Evropskom prvenstvu u dvorani održanom u Istanbulu u riznicu medalja dodali su dva bronzana odličja. Elzan Bibić je u trci na 3000 metara dugo pratio vodeći dvojac Ingea Bringstena iz Norveške (7.40.32) i drugoplasiranog Adela Mekala iz Španije (07.41.75), da bi u poslednjih 500 metara ipak malo posustao, ali nije izgubio treću poziciju. Elzan je trku završio rezultatom 07:44,03, osvojivši bronzanu medalju za Srbiju. Naša najbolja srpska atletičarka, Ivana Vuleta uspela je da skoči do bronzane medalje na dvoranskom Evropskom prvenstvu nakon što je skočila 6.91 m. Ivana nije uspela da ponovi rezultat iz kvalifikacija (6.98 m), ali je uprkos tome vodila prve tri serije, nakon čega je prestigla Malaika Mihambo, a potom i Japikino i Sojers. Vuleta je uspela da se povrati u petoj seriji, skočila je 6.91, isto koliko i Larisa Japikino, ali je Italijanka svoj skok popravila u poslednjoj seriji, 6.97, čime je i došla do srebra. Neprikosnovena je bila Sojers sa skokom od tačno sedam metara, što je i vodeći rezultat u svetu ove godine.

 

Četvrtak, 2. mart 2023. godine

 

Prvog dana takmičenja nastupilo je troje naših atletičara.

 

Asmir Kolašinac i Armin Sinančević nažalost nisu uspeli da se plasiraju u finale Prvenstva Evrope, nakon što je Armin, usled bolesti, prestupio sva tri puta, dok je Asmir zauzeo 11. mesto sa 19.63 m.

 

Angelina Topić uspela je da se plasira u finale Evropskog prvenstva u skoku uvis. Ona je iz prvog pokušaja preskočila visine 176 cm, 182 cm i 187 cm, dok je 191 cm savladala iz drugog pokušaja.

 

Petak, 3. mart 2023. godine

 

Drugog dana Evropskog prvenstva u atletici u dvorani takmičilo se četvoro naših sportista.

 

Na zaletište skoka udalj izašla su dva srpska atletičara. Lazar Anić i Strahinja Jovančević. Nažalost, Strahinja nije uspeo da se izbori za osam najboljih u Evropi i on je svoje takmičenje završio u kvalifikacijama  najboljim skokom iz druge serije 7.50 m, dok su preostala dva bila prestupi. Ovim rezultatom Strahinja je zauzeo 14. mesto. Lazar Anić najdalje je skočio u drugoj seriji do 7.75 m, što mu je bilo dovoljno da se kao osmi atletičar plasira u finale Evropskog prvenstva.

 

Boško Kijanović trčao je u petoj kvalifikacionoj grupi na 400 m i zauzeo četvrto mesto rezultatom 47.36 s. Nažalost ovaj rezultat nije bio dovoljan za prolazak u polufinalnu trku.

 

Milana Tirnanić završila je svoje takmičenje na EP u Istanbulu u kvalifikacijama. Ona je trku na 60 m istrčala za 7.42 s, kao šestoplasirana u svojoj grupi. U ukupnom plasmanu zauzela je  27. mesto dok je u polufinale prolazilo 24 takmičarke.

 

Subota, 4. mart 2023. godine

 

Treći dan takmičenja, četvoro naših atletičara ušlo je u finale.

 

Elzan Bibić istrčao je sjajnu trku u kvalifikacijama na 3000 m. On je zauzeo prvo mesto u svojoj grupi, ali i u ukupnom plasmanu vremenom od 7:50,21.

 

Anja Lukić i Luka Trgovčević nisu uspeli da se plasiraju u polufinale trke na 60 m prepone na Evropskom prvenstvu u Istanbulu. Anja je u svojoj četvrtoj kvalifikacionoj grupi zauzela sedmo mesto sa 8,23 s, što nije bilo dovoljno da se plasira u dalji tok takmičenja, dok je Luka zauzeo šesto mesto u svojoj grupi sa 7.91 s.

 

Naša najbolja atletičarka, Ivana Vuleta plasirala se u veliko finale Prvenstva Evrope prvim skokom u kvalifikacijama, na granici od sedam metara. Norma za direktan plasman u finale iznosila je 6.65 m, dok je Ivana skočila neverovatnih 6.98 m. To je trenutno najbolji rezultat u Evropi ove sezoni.

 

Pored Ivane, finalnu normu uspelo je da preskoči još pet atletičarki, dok je naša Milica Gardašević najbolji skok ostvarila u drugoj seriji od 6.51 m, što nažalost nije bilo dovoljno da se nadje medju osam najboljih u Evropi. Sa ovim rezultatom Milica je zauzela deveto mesto.

 

Nedelja, 5. mart 2023. godine

 

Poslednjeg dana Evropskog prvenstva u dvorani koje je održano u Istanbulu, naši atletičari osvojili su dve medalje za Srbiju. Naša najbolja atletičarka, Ivana Vuleta, osvojila je bronzu u skoku udalj, dok se Elzan Bibić okitio bronzanim odličjem u trci na 3000m.

 

Angelina Topić osvojila je četvrto mesto u skoku uvis. Iako je još uvek samo juniorka, Angelina se našla u borbi za medalju na seniorskom prvenstvu, a konačnom zbiru odlučilo je rušenje na visini od 1,86 cm. Ona je uspela da preskoči visinu od 1.94 cm i taj rezultat trenutno je vodeći na svetu za juniorke. Ipak, treće mesto zauzela je Katerinom Tabašnik iz Ukrajine koja je imala iste visine kao naša Angelina, ali je visinu od 1,86 cm uspela da preskoči iz prvog pokušaja. Prvo mesto zauzela je Jaroslava Mahučik iz Ukrajine sa 1.98 cm, dok je druga bila Britt Virman iz Holandije sa 1.96 cm.

 

Lazar Anić je usled povrede koju je imao u kvalifikacijama Evropskog prvenstva odlučio da ipak ne takmiči u finalu, ali se pojavio na zaletištu skoka udalj i samo pretrčao jamu za dalj.