Reprezentacija Srbije na Evropskom prvenstvu u košarci!

Parallax Leaf - OKS

Evropsko prvenstvo u košarci održaće se u periodu od četvrtka, 1. septembra do nedelje, 18. septembra 2022. godine, po 41. put, u Češkoj Republici, Gruziji, Italiji i Nemačkoj. Selektor Srbije, Svetislav Pešić, izabrao je 12 košarkaša koji će igrati na predstojećem Evrobasketu.

 

 

Evropsko prvenstvo u košarci

 

Na Evropskom prvenstvu u košarci, naša reprezentacija nastupiće u sledećem sastavu: Vasilije Micić, Ognjen Jaramaz, Nemanja Nedović, Vanja Marinković, Marko Gudurić, Nikola Kalinić, Vladimir Lučić, Dejan Davidovac, Marko Jagodić-Kuridža, Nikola Jokić, Nikola Milutinov i Dušan Ristić.

 

Evropsko prvenstvo u košarci 2022 okupiće 24 reprezentacije, koje će se nadmetati u 4 grupe. Prvog septembra najbolje evropske selekcije okupiće se u četiri države, odakle će najbolje plasirani odlaziti u Berlin, gde će biti odigrana završnica Evrobasketa 2022.

 

U grupi A nastupaće Španija, Turska, Crna Gora, Gruzija, Bugarska, i Belgija. Grupu B čine Nemačka, Litvanija, Slovenija, Mađarska, Francuska i Bosna i Hercegovina, dok se u grupi C nalaze Hrvatska, Grčka, Velika Britanija, Ukrajina, Estonija i Italija. U grupi D nastupaće Srbija, Holandija, Poljska, Češka Republika, Izrael i Finska.

 

Grupna faza raspoređena je u četiri grada u četiri različite zemlje – Milano, Prag, Tbilisi i Keln, a potom se najbolje evropske reprezentacije sele u prestonicu Nemačke.

 

U grupnoj fazi takmičenja grupe D, prvi duel naše reprezentacije biće protiv Holanđana u petak, 2. septembra, od 21.00 čas. Meč će se održati u Pragu, u areni „Prag“. Drugi duel biće protiv Češke Republike u subotu, 3. septembra, od 17.30 časova, a protiv reprezentacije Finske će igrati u ponedeljak, 5. septembra, od 21.00 čas. U utorak, 6.septembra, od 21.00 čas, Srbija će igrati protiv Izraela, dok će u poslednjem kolu grupne faze u četvrtak, 8. septembra, igrati protiv reprezentacije Poljske u terminu od 21.00 čas.

 

Košarkaši Srbije glavni su favoriti za osvajanje Evrobasketa, sudeći po finalnoj rang listi. Izabranici selektora Svetislava Pešića ostvarili su skok od četiri pozicije na tabeli najvećih pretendenata na zlatnu medalju. Tome su doprinele dve velike pobede u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, prvo nad Grčkom u Beogradu, a onda i nad Turskom u Istanbulu.

 

 

Nastupe naših košarkaša na Evropskom prvenstvu u košarci možete ispratiti na prvom kanalu Radio Televizije Srbije, medijskog partnera Olimpijskog komiteta Srbije.