Godinu dana do početka Evropskih igara 2023

Parallax Leaf - OKS

Evropski olimpijski komiteti danas obeležavaju godinu dana do početka Evropskih igara 2023 u Krakovu i Malopolskoj, kojie će biti održane u Poljskoj od 21. juna do 2. jula 2023. godine.

 

Na godinu dana do početka ovog značajnog takmičenja, Evropski olimpijski komiteti su objavili preliminarni raspored takmičenja. Igre će okupiti najbolje sportiste iz ukupno 18 olimpijskih grana sportova, koji će se nadmetati za kvalifikacione norme za Olimpijske igre u Parizu, ali i za naslove Evropskih prvaka. U međuvremenu, grupa neolimpijskih grana sportova koji su na programu će uneti novosti i svežinu u program Igara, a sve sa ciljem kako bi se privukla i zainteresovala nova generacija mladih gledalaca. Kompletnu listu sportova možete pronaći OVDE.

 

 

Ovo ujedno predstavlja i poslednji glavni događaj u pripremi organizacije ovog takmičenja nakon što je nešto ranije potpisan Ugovog o domaćinstvu sa gradom Krakovom, regijom Malopolska i Olimpijskim komitetom Poljske. Pored toga, Evropski olimpijski komiteti su prošle nedelje objavili i sastav Koordinacione komisije za ovo takmičenje čime je kompletiran Organizacioni komitet i sva neophodna tela za realizaciju Evropskih igara.

 

Evropske igre koje će se održati sledeće godine će biti prve Igre koje će biti organizovane bez izgradnje novih stalnih sportskih objekata. Sa druge strane, Poljska će koristiti isključivo postojeća sjajna sportstka borilišta u Krakovu i regionima Malopolske, Slaska i donjeg Slaska. Uz postojeća sportska borilišta, organizatori će konstruisati manji broj privremenih sportskih objekata koji će se koristiti za ove Igre.

 

Održivost je glavni aspekt organizacije ovog događaja i, kao dodatak takvom pristupu u Master planu sportskih objekata, isti princip će biti korišćen i prilikom planiranja transporta, odlaganja otpada i mnogih drugih segmenata organizacije što sve treba da ima za cilj da smanji emisije ugljen-dioksida na minimum. Plan i namera je i organizatora i Evropskih olimpijskih komiteta da ove Igre budu u potpunosti neutralne u smislu emisije ugljen-dioksida.

 

 

Evropske igre biće održane uz poštovanje i primenu najviših standarda dobrog upravljanja, uključujući i menadžment i anti-doping program. Anti-doping program će sprovoditi Međunarodna agencija za testiranje u skladu sa EOK-ovim statusom i obavezama prema Međunarodnoj anti-doping agenciji.

 

Predsednik Evropskih olimpijskih komiteta, gospodin Sprios Kapralos ovom prilikom je rekao: „Veoma smo uzbuđeni što ulazimo u finalnu godinu priprema trećeg izdanja Evropskih igara. Uprkos svim izazovima sa kojima smo se susreli, imam puno poverenje da će Evropske igre postati novi glavni sportski događaj u Evropi. Igre će predstavljati pravi primer kako sport služi za promociju mira i jedinstva, i treba da predstavljaju pokazatelj budućim domaćinima ovog takmičenjima kako je moguće ostaviti trajnu zaostavštinu svom gradu organizacijom ovog događaja.“

 

Predsednik Koordinacione komisije Evropskih igara 2023 i član Izvršnog odbora EOK, Hasan Arat rekao je: „Veoma brzo se približavamo trećem izdanju Evropskih igara, ali naši dragi prijatelji iz Poljske su već spremni i odlučni da naprave uspeh. Oni su radili veoma naporno kako bi stigli do tačke na kojoj se nalazimo sada, i na pravom su putu da isporuče događaj koji će biti nezaboravn, ne samo u Poljskoj, već i u čitavoj Evropi.“

 

Predsednik Olimpijskog komiteta Poljske i član Izvršnog odbora EOK, Andrej Krasnicki nadovezao se: „Ovo je sjajna prilika za Poljsku da pokaže svetu da je u stanju da ugosti i organizuje najveće sportske događaje i da u isto vreme na taj način ostvari šire društvene benefite kroz organizaciju ovakvih takmičenja. Ne možemo da sačekamo momenat kada ćemo ugostiti najbolje sportiste iz cele Evrope kako bismo zajedno proslavaili sport i naše prijateljstvo.“