In Memoriam – Bobana Momčilović Veličković

Parallax Leaf - OKS

Olimpijski komitet Srbije izražava svoje najdublje saučešće porodici i kompletnoj sportskoj javnosti Srbije zbog prerane i tragične smrti Olimpijke i reprezentativke Srbije u streljaštvu, Bobane Momčilović Veličković koja nas je napustila u svojoj 31. godini života.

Srpski sport danas je izgubio jednu od najuspešnijih strelkinja. Bobana Veličković bila je ponosni član olimpijskog Tima Srbije, evropska prvakinja i jedna od najboljih strelkinja koje je naša zemlja ikada imala. Rođena i odrasla u Boru, Bobana je sportistkinja koja je svoj grad i državu predstavljala ponosno i dostojno na svakom takmičenju.  Svojom hrabrošću, talentom, mirnom rukom i verom u sebe donosila nam je radost svakim svojim odličjem.

Od Bobane Momčilović Veličković oprostio se i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, gospodin Božidar Maljković:

„Tragičan odlazak Bobane Momčilović Veličković nenadoknadiv je gubitak za srpsko streljaštvo i sport uopšte. U sećanju svih nas Bobana će ostati kao jedinstvena i nezamenljiva uzdanica streljačkog sporta. Bobana je bila dete olimpijske kuće, a svojim uspesima i olimpijskim vrednostima kojima se vodila zadužila je celokupnu olimpijsku porodicu. U ime Olimpijskog komiteta Srbije i u svoje lično ime odajem joj počast i izražavam najiskrenije saučešće porodici i čitavoj sportskoj javnosti“.

Bobana Momčilović Veličković bila je reprezentativka Srbije u streljaštvu u disciplini vazdušni pištolj. U seniorskom debiju na najvećim takmičenjima, na šampionatu Evrope u Merakeru 2010. postala je šampionka Evrope vazdušnim pištoljem. Isti uspeh ponovila je i na EP u Vierumaekiju 2012, kao i ove godine na Evropskom šampionatu u Vroclavu.

Jedna od najboljih svetskih takmičarki pištoljem u 21.veku. Na Evropskim prvenstvima vazdušnim oružjem održavala je kontinuitet visokih plasmana i godinama dokazivala da pripada elitnom krugu strelaca. Na gotovo svakom šampionatu Starog kontinenta borila se za medalju gađajući vazdušnim pištoljem. Od svog debija u seniorskoj konkurenciji 2010, u jedanaest učešča,  čak osam puta plasirala se u finalni deo takmičenja, među osam najboljih. Osvojila je četiri medalje, jer sem sa tri zlata okitila se i jednom bronzom, u Đeru 2018.godine.

Članica olimpijskog Tima Srbije bila je na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine kao i na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru  2016. godine kada je osvojila 7. mesto u finalu discipline vazdušni pištolj 10 metara.

U riznici ima i jedno zlato i jedno srebro na turnirima Svetskog kupa.

Ženski tim Srbije vazdušnim pištoljem  je poslednjih deset godina, sa Bobanom kao standardnom članicom sastava, nanizao veliki broj medalja. Kao članica ekipe Srbije je pet puta bila šampion Evrope (2010, 2011, 2013,2017, 2020), a 2014. u Granadi se okitila i titulom šampiona sveta. Sem pet zlatnih medalja, Bobana je, kao članica ekipe Srbije, osvojila i po jedno srebro i bronzu na šampionatima Evrope.

Saučešće Olimpijskog komiteta Grčke

Saučešće Međunarodnog komiteta Mediteranskih igara