Još godinu dana do početka Olimpijskih igara u Parizu!

Parallax Leaf - OKS

Tačno godinu dana ostalo je do početka Olimpijskih igara u Parizu, najveće planetarne smotre vrhunskih sportista, koja će se održati u periodu između 26. jula i 11. avgusta 2024. godine. Tim Srbija za OI Pariz 2024 za sada čini sedmoro sportista, i to, atletičarke Ivana Vuleta i Milica Gardašević, strelci Damir Mikec i Zorana Arunović, bokseri Natalia Šadrina i Vakid Abasov, kao i plivač Andrej Barna.

 

 

Olimpijske igre u Parizu počinju za tačno godinu dana, a tim povodom predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, Božidar Maljković, poslao je poruku srpskim sportistima i istakao da Igre brzo dolaze, kao i da veruje da će veliki broj sportista tek obezbediti plasman na ovo takmičenje.

 

 

Godinu dana je malo vremena, začas isteče. Računajući turnire, povrede, vikende, to veoma brzo dolazi. Moja poruka sportistima je ona koju sam poslao prvog dana i koju su naši sportisti 100 odsto poštovali – daj najviše što možeš tog dana i mirno spavaj.

 

Imamo sedmoro kvalifikovanih sportista za sada – Zorana Arunović i Damir Mikec u streljaštvu, u boksu Natalia Šadrina i Vakid Abasov, u atletici Ivana Vuleta i Milica Gardašević i u plivanju Andrej Barna. Verujem da možemo na kvalifikacionim takmičenjima koja dolaze da izborimo kvotu da što više naših momaka i devojaka učestvuju na Igrama“.

 

Povodom obeležavanja godinu dana do Olimpijskih igara u Parizu, kvalifikovani srpski sportisti podelili su sa nama utiske o najvećoj sportskoj smotri.

 

 

Prvu kvotu za Tim Srbija za Olimpijske igre Pariz 2024 obezbedila je strelkinja Zorana Arunović, osvojivši bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu održanom u Kairu prošle godine.

 

Olimpijske igre u Parizu će biti moje četvrte Igre po redu, nakon Londona, Rija i Tokija, i nadam se da ću ovog puta doći kući sa medaljom. Vidimo se za godinu dana u Parizu!

 

 

Strelac Damir Mikec izborio je drugu kvotu za naš tim za predstojeće Olimpijske igre osvojivši najsjajnije odličje na Prvenstvu Evrope vazdušnim oružjem održanom u martu u Talinu.

 

Danas obeležavamo godinu dana do početka Olimpijskih igara u Parizu, koje će biti moje pete Igre u nizu. Na njih sam se kvalifikovao kao šampion Evrope po prvi put u svojoj karijeri. Sve misli su uprte ka Francuskoj, nadam se da će Tim Srbija biti što brojniji i da ćete nas pratiti i bodriti!“

 

 

Naša najbolja atletičarka Ivana Vuleta je doskočivši do 6,86 metara na mitingu Dijamantske lige u Monaku ispunila normu za Olimpijske igre Pariz 2024.

 

Na godinu dana do početka Olimpijskih igara u Parizu želim da podelim sa vama da sam svoje mesto po peti put izborila učešćem na mitingu Dijamantske lige u Monaku proteklog vikenda na kojem sam ispunila normu. Kao aktuelna svetska i evropska prvakinja i prva na svetskoj rang listi, posle bronze u Riju 2016. godine, želim da svoju karijeru završim sa zlatom oko vrata upravo u Parizu. Budite uz ceo tim i bodrite nas do novih medalja i velikih rezultata!“

 

 

U istoj disciplini, skoku u dalj, Srbija će, pored Ivane Vulete, imati još jednu predstavnicu na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. Na Balkanijadi u Kraljevu, Milica Gardašević je doskočila do 6,91 metara i tako izborila vizu za Olimpijske igre. Ovim skokom Milica je ostvarila lični rekord i nadmašila olimpijsku normu za pet centimetara. Njen skok je ove godine treći u Evropi, a osmi najbolji u svetu.

 

Ostalo je tačno godinu dana do početka Olimpijskih igara u Parizu. Iako 33. po redu, za mene veoma posebne, jer će to biti prve Igre na kojima ću ja nastupati. Nadam se da ćete pratiti i podržavati naše sportiste!“

 

Bokseri Natalia Šadrina i Vakid Abasov osvojili su kvote za Olimpijske igre Pariz 2024 na nedavno održanim Evropskim igrama u Poljskoj na kojima su osvojili srebrne medalje.

 

Još godinu dana do početka Olimpijskih igara u Parizu!

 

Zadovoljan sam što sam se kvalifikovao za Olimpijske igre i uz dobar rad i božju pomoć potrudiću se da osvojim zlatnu medalju u Parizu. Mnogo sam srećan što ću predstavljati Srbiju na Olimpijskim igrama. Neću biti jedini bokser, mislim da ćemo još nekoliko viza za Pariz obezbediti, jer imamo perspektivne i dobre boksere u reprezentaciji“, izjavio je Vakid Abasov.

 

Još godinu dana do početka Olimpijskih igara u Parizu!

 

Velika mi je čast što ću predstavljati Srbiju na Olimpijskim igrama, mnogo sam srećna što mi se ukazala ta prilika, za to sam se spremala godinama. Nisam još u potpunosti svesna šta sam uspela da postignem. Malo ću se odmoriti i onda počinjem program za Pariz“, rekla je Natalia Šadrina.

 

Još godinu dana do početka Olimpijskih igara u Parizu!

 

Na godinu dana do početka OI Pariz 2024, Andrej Barna je u kvalifikacijama Svetskog prvenstva u Fukuoki isplivao normu za Olimpijske igre. Barna je trku na 100m slobodnim stilom isplivao u vremenu 48.20 i tako uspeo da rezerviše svoju kartu za Pariz i da se plasira u polufinale Svetskog prvenstva.

 

Olimpijske igre u Parizu biće održane na tačno 100 godina od kada je prestonica Francuske drugi put bila domaćin Olimpijskih igara.

 

Igre u Parizu 1924. trajale su nešto manje od tri meseca, od 4. maja do 27. jula, sa 17 sportova i 126 disciplina. Pariz 2024 će se održati od 26. jula do 11. avgusta sa skoro duplim brojem sportova: ukupno 32 – i 329 disciplina.

 

U Parizu 1924. učestvovalo je 3.089 sportista (135 žena i 2.954 muškarca), od kojih su mnogi bili smešteni u prvom Olimpijskom selu. Selo se nalazilo u Kolombu, u blizini stadiona Iv du Manoar, severnozapadno od centralnog Pariza. U Parizu 2024. očekuje se da će se takmičiti oko 10.500 sportista, sa jednakim brojem žena i muškaraca. Olimpijsko selo za naredne Igre nalazi se na pet minuta od stadiona Sen Deni, sedam kilometara od centra francuske prestonice.

 

U Parizu 1924. bila su zastupljena 44 nacionalna olimpijska komiteta (NOK). Ekvador, Irska, Litvanija, Filipini i Urugvaj su prvi put poslali delegacije. Letonija i Poljska su takođe debitovale na Letnjim igrama, ali su nekoliko meseci ranije poslale sportiste na Zimske igre u Šamoni. Godine 2024, pored Olimpijskog tima MOK-a za izbeglice, učestvovaće više od 200 NOK-ova.

 

Poželimo sreću našim sportistima na putu do Olimpijskih igara!