Likovni konkurs za učenike osnovnih škola „Idemo u Pariz, Srećko i Friž te vode na Olimpijske igre!”

Parallax Leaf - OKS

Ministarstvo prosvete, Ambasada Republike Francuske u Srbiji i Olimpijski komitet Srbije prirediće likovni konkurs za učenike od V do VIII razreda osnovnih škola „Idemo u Pariz, Srećko i Friž te vode na Olimpijske igre!”.

 

 

Likovni konkurs se priređuje u cilju promocije sporta i olimpijskih vrednosti među učenicima osnovnih škola u Republici Srbiji i trajaće od 24. januara do 8. februara 2024. godine, najavljeno je na ceremoniji potpisivanja Sporazuma o saradnji za realizaciju nagradnog likovnog konkursa.

 

 

Sporazum o saradnji potpisali su predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković, ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović i ambasador Republike Francuske u Republici Srbiji NJ.E. Pjer Košar.

 

 

Predsednik OKS Božidar Maljković istakao je da Konkurs predstavlja ekstenziju saradnje sa Ministarstvom prosvete, kao i to da će ovo biti jedinstvena prilika da se kroz jednu lepu i kreativnu inicijativu kod dece osnovnoškolskog uzrasta probudi olimpijski duh i želja da podrže naše sportiste na putu do istorijskih rezultata u Parizu.

 

Na početku svog mandata, kao jedan od ciljeva iz svog četvorogodišnjeg programa rada, naveo sam i uvođenje olimpijskog obrazovanja u prosvetni sistem naše zemlje. Kompletan tim Olimpijskog komiteta Srbije radio je dugo i predano na tome da se taj cilj realizuje i konačno smo, zahvaljujući odličnoj ideji, vrednom radu, ali prvenstveno zahvaljujući razumevanju sjajnih ljudi iz Ministarstva prosvete, u prvom polugodištu ove školske godine uspeli da uključimo olimpijsko obrazovanje u školske planove 51 osnovne škole u Srbiji. Ovaj pilot projekat je izuzetno prihvaćen i među učenicima i među njihovim nastavnicima.

Sada, kroz ovaj likovni konkurs, Olimpijski komitet Srbije je dobio priliku da uključi sve osnovne škole u Srbiji i da na celokupnu najmlađu populaciju prenese osećaj uzbuđenja koji donose Olimpijske igre, kao i želju da bodre naše olimpijce na putu ka medaljama u Parizu. Ovom prilikom, želim da izrazim iskrenu zahvalnost Ambasadi Francuske u Srbiji i Ministarstvu prosvete na saradnji u realizaciji ove inicijative”.

 

 

Ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović izjavila je da je cilj ove zajedničke inicijative da učenici kroz likovni izražaj prikažu duh olimpizma i sporta, koji podrazumeva životne vrednosti kao što su izuzetnost, prijateljstvo i poštovanje.

 

Organizacija ovog konkursa je prilika da se još više osnaži veza između škole i sporta i radi na razumevanju i istraživanju tema kao što su međunarodno prijateljstvo, sportski duh i kulturna raznolikost. Ovaj konkurs, ne samo da obogaćuje školske programe, već i gradi mostove prijateljstva između naših zemalja”, rekla je ministarka i podsetila da Olimpijski komitet Srbije i Ministarstvo već sarađuju na polju promocije sporta i olimpijskih vrednosti.

 

 

Ambasador Republike Francuske u Republici Srbiji NJ.E. Pjer Košar istakao je da će prva tri mesta u Konkursu dobiti priliku da otputuju u Pariz na Olimpijske igre, ali i da će, u susret Igrama, Ambasada i Francuski institut u Srbiji organizovati konferencije i kulturne aktivnosti širom naše zemlje.

 

Kroz ovaj konkurs, želimo da pružimo priliku da troje mladih iz Srbije da dožive Olimpijske igre u Francuskoj. Biće u mogućnosti da prate dve košarkaške utakmice i da se dive igri najboljih košarkaša sveta. Takođe, imaće to zadovoljstvo da posete dva divna francuska grada, Lil i Pariz.

Koristim ovu priliku da najavim da će ova olimpijska godina biti prilika da Ambasada i Francuski institut u Srbiji organizuju konferencije, kulturne događaje i izložbe tokom cele godine u Beogradu i širom Srbije.

 

Pravo učešća u nagradnom likovnom konkursu „Idemo u Pariz, Srećko i Friž te vode na Olimpijske igre!” imaju učenici javnih i privatnih osnovnih škola koje ostvaruju nacionalni program za uzrast od petog do osmog razreda, kao i stranih ustanova na teritoriji Republike Srbije koje ostvaruju program za uzrast od petog do osmog razreda. Detaljne informacije o nagradnom likovnom konkursu „Idemo u Pariz, Srećko i Friž te vode na Olimpijske igre!“ možete pronaći na linku: https://oks.org.rs/konkurs-srecko-i-friz/.