Nemanja Majdov evropski prvak, Marica Perišić vicešampionka Evrope!

Parallax Leaf - OKS

Evropsko prvenstvo u džudou 2023 održano je od 3. do 5. novembra u Monpeljeu u Francuskoj. Nemanja Majdov osvojio je titulu prvaka Evrope u kategoriji do 90 kilograma, dok je Marica Perišić postala vicešampionka Evrope u kategoriji do 57 kilograma.

 

foto: European Judo Union/Carlos Ferreira

 

Naš džudista Nemanja Majdov je na Evropskom prvenstvu u Francuskoj osvojio zlatno odličje u kategoriji do 90 kg i tako postao šampion Evrope. Majdov je u velikom finalu savladao aktuelnog olimpijskog šampiona Lašu Bekaurija iz Gruzije na „zlatan bod“. Za njega je ovo treća medalja na kontinentalnim takmičenjima, ali prva zlatna. Majdov je dodao ovu medalju svetskom zlatu iz 2017. godine, osvojenom u Budimpešti. Na putu do finala, Majdov je savladao Karela Fubera iz Belgije, zatim Johana Lenca iz Nemačke (vazari), Mađara Kristijana Tota i u polufinalu Mihaela Žganka iz Turske (ipon).

 

foto: European Judo Union/Gabi Juan

 

Reprezentativka Srbije u džudou Marica Perišić osvojila je srebrnu medalju u kategoriji do 57 kg na Evropskom prvenstvu u Monpeljeu. Marici je ovo prvo seniorsko odličje na ovom nivou takmičenja, a ima zlato (Sarajevo, 2022) i bronzu (Poreč, 2020) za uzrast mlađih seniora (23 godine). Perišićeva je na putu do medalje nanizala četiri pobede. Savladala je Hasret Bozkurt iz Turske (ipon), Flaku Lodžu (hansoku-make), Francuskinju Saru Leoni Sizik (dva vazarija) i Nemicu Sejdžu Balhaus (vazari). U finalu, Marica je izgubila od Darije Kurbonmamadove i tako postala vicešampionka Evrope u kategoriji do 57 kg.