Održan finalni događaj pilot projekta „Promocija olimpijskih vrednosti: poštovanje, prijateljstvo i izuzetnost“

Parallax Leaf - OKS

Danas je u Osnovnoj školi „Ujedinjene nacije“ u Beogradu održan finalni događaj pilot projekta „Promocija olimpijskih vrednosti: poštovanje, prijateljstvo i izuzetnost“ koji realizuju Olimpijski komitet Srbije i Ministarstvo prosvete, uz podršku Olimpijske solidarnosti. U velikom finalu učestvovalo je pet najboljih škola po izboru stručne komisije, a pobedu je odnela OŠ „Olga Milošević“ iz Smederevske Palanke. 

 

 

U velikom finalu pilot projekta „Promocija olimpijskih vrednosti: poštovanje, prijateljstvo i izuzetnost“ učestvovalo je 5 škola, i to: OŠ ,,Raška“ iz Raške, OŠ ,,Olga Milošević“ iz Smederevske Palanke, OŠ ,,Jovan Jovanović Zmaj“ iz Novog Pazara, OŠ ,,Dositej Obradović“ iz Zrenjanina i OŠ ,,Čibukovački partizani“ iz Kraljeva.

 

 

Na početku događaja, prisutnima se obratio predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković koji je tom prilikom izjavio: „Uvek kažem da su deca najbolji deo srpskog društva. U skladu sa time, Olimpijski komitet Srbije i Ministarstvo prosvete osmislili su pilot projekat „Promocija olimpijskih vrednosti: poštovanje, prijateljstvo, izuzetnost“. U ovom pilot projektu učestvovalo je više od 10 000 učenika uz pomoć 650 nastavnika iz 51 škole u Srbiji. Glavni cilj projekta je ostvarivanje olimpijskog ideala – izgradnje boljeg i humanijeg društva kroz sport pomoću nastavnog plana koji koristi sportsku pedagogiju i čiji je fokus na učenju koje se zasniva na olimpijskim vrednostima. Takođe, želeo bih ovom prilikom da se zahvalim našim sponzorima, Zlatiborcu, Jaffi i Coca Coli koji su pripremili poklone za decu. Za kraj, poželeo bih svima puno sreće na današnjem događaju, družite se, a svi ste vi naši pobednici“.

 

 

Sve učesnike finala pilot projekta „Promocija olimpijskih vrednosti: poštovanje, prijateljstvo, izuzetnost“ pozdravila je i ministar prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović koja je, između ostalog, istakla: „Najpre bih želela da vam čestitam na pobedi, jer svi vi koji ste danas ovde ste pobednici. Ministarstvu prosvete je važna saradnja sa Olimpijskim komitetom Srbije, naročito kada govorimo o olimpijskom obrazovanju kao pedagoškom procesu sistematskog i planskog usvajanja znanja iz oblasti olimpizma. Kroz realizaciju ovog projekta, doprinosimo promociji sporta kao efikasne alatke za edukaciju i izgradnju boljeg i humanijeg društva i za razvoj međupredmetnih kompetencija. Svima nama je važan intelektualni, emocionalni, socijalni i fizički razvoj svakog deteta, ali i svakog odraslog, zasnovan na pravim vrednostima koje se nalaze upravo u olimpijskom obrazovanju. Neka vam poštovanje, prijateljstvo i izuzetnost budu motiv u narednim godinama i onda će se ostvariti sve vaše želje“.

 

 

Učesnicima se obratila i naša proslavljena olimpijka, strelkinja Zorana Arunović, koja je ovoga puta bila u ulozi predsednice stručne komisije.

Mnogo mi je drago da vas danas vidim u ovolikom broju. Pregledali smo radove, bili ste vrlo kreativni i vi i vaši nastavnici. Želela bih ovom prilikom da vam čestitam na plasmanu u finale projekta“.

 

 

U finalu, svaki tim brojao je 12 članova (5 učenika četvrtog razreda, 5 učenika petog razreda kao i 2 rezerve), a osim takmičara, svaka škola dobila je mogućnost dovođenja navijača. Takmičarski deo ocenjivan je kroz posebno pripremljen kviz, kreativne zadatke i fizičku aktivnost na poligonu. U veoma neizvesnom i uzbudljivom nadmetanju, pobedu je odnela OŠ „Olga Milošević“ iz Smederevske Palanke, drugo mesto zauzela je OŠ ,,Dositej Obradović“ iz Zrenjanina, a treće mesto, kao i nagradu za fer-plej navijanje, osvojila je OŠ ,,Čibukovački partizani“ iz Kraljeva. Četvrto mesto pripalo je OŠ ,,Jovan Jovanović Zmaj“ iz Novog Pazara, dok je peto mesto zauzela OŠ ,,Raška“ iz Raške.

 

 

Neke od vrednih nagrada koje su Olimpijski komitet Srbije i Ministarstvo prosvete obezbedili za najuspešnije škole su: prisustvo događaju OKS-a – Izbor najuspešnijih sportista i trenera u 2023. godini, jednodnevni izlet, poklon paket knjiga, poklon paket sportskih rekvizita za TreninGO, sto za tekbol i poklon radionica Sportskog saveza za sportsku rekreaciju i tekbol, Razgovor sa šampionom i poseta izložbe Olimpijskog muzeja uz stručno vođenje. Svi učesnici projekta dobili su majice, diplome i suvenir za uspomenu od Olimpijskog komiteta Srbije i Ministarstva prosvete.

 

 

Sa finalistima su se družili i naši proslavljeni sportisti, potpredsednica OKS i dvostruka olimpijska šampionka u tekvondou Milica Đuričić i olimpijski šampion, bivši vaterpolista Živko Gocić.

 

Sponzori Olimpijskog komiteta Srbije, Zlatiborac, Jaffa i Coca Cola su obezbedili poklon pakete za sve učesnike finala.