Održan Olimpijski dan 2022 u Hajd parku

Parallax Leaf - OKS

Na trim stazi u Hajd parku danas je pod sloganom „U susret Mediteranskim igrama“ održan Olimpijski dan i tako je po dvadeset osmi put u Srbiji obeležen rođendan Međunarodnog olimpijskog komiteta. Održan je Olimpijski dan 2022 u Hajd parku!

 

Olimpijski dan 2022

 

Tradicionalno su održane trke za decu uzrasta do 4, 8 i 12 godina, trka zadovoljstva na 3800m za sve uzraste, porodična trka u kojoj su učestvovali roditelji i deca, štafetna – sponzorska trka i trka za osobe sa invaliditetom.

 

Božidar Maljković, predsednik OKS i Milan Aleksić, promoter Olimpijskog dana 2022

 

Učesnicima se obratio predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković.

Okupljamo se svakog juna meseca da proslavimo ideju jednog čoveka koji je još pre 128 godina bio dovoljno veliki vizionar da razume koliko je ta njegova ideja olimpizma velika i vanvremenska. Danas, verujem više nego ikad, potrebni su nam olimpijski ideali i olimpijske vrednosti, jer kad sve drugo zakaže, samo vrednosti na kojima sport počiva mogu da pomognu da se sačuva mir. Družite se, bavite se fizičkom aktivnošću, uživajte u prirodi, ali je i čuvajte i navijajte za Olimpijski tim Srbije
Predsednik Maljković zahvalio se gradskoj opštini Savski Venac, gradu Beogradu, Crvenom krstu Srbije i sponzorskom pulu Olimpijskog komiteta Srbije na podršci u organizaciji ove manifestacije.
Milan Aleksić, promoter Olimpijskog dana
U poruci predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomasa Baha, koju je pročitao promoter ovogodišnjeg Olimpijskog dana, naš proslavljeni vaterpolista i dvostruki olimpijski šampion Milan Aleksić se kaže: „Svrha Olimpijskog pokreta uvek je bila da promoviše mir kroz sport. Ovaj olimpijski dan, kada slavimo stvaranje Olimpijskog pokreta, stoga je savršen trenutak da se podsetimo ove mirovne misije. Sport uvek gradi mostove i okuplja ljude u miru i solidarnosti. U ovim teškim vremenima u kojima živimo, sa sukobima i podelama u porastu, potrebna nam je ova ujedinjujuća snaga sporta više nego ikada ranije. Ovaj olimpijski duh nas vodi dok nastojimo da idemo brže, ciljamo više, postanemo jači, tako što ćemo se držati zajedno – za miran svet. Na ovaj Olimpijski dan, pridružite nam se dok pozivamo sve širom sveta: dajte miru šansu!“
Olimpijski dan, porodična trka
Milan Aleksić došao je na Olimpijski dan sa porodicom kako bi podržao sve učesnike i nalgasio važnost bavljenja sportom: „Bavljenje fizičkom aktivnošću u prirodi i u društvu porodice i prijatelja je sjajna stvar. Raduje me što su se ljudi odazvali pozivu u ovako velikom broju.“
Olimpijski dan 2022

 

Porodična trka je i ove godine izazvala najviše pažnje. Kompanije članice sponzorskog pula OKS Coca Cola, Zlatiborac i Jaffa nagradile su dve najbrojnije porodice koje su učestvovale u ovoj trci paketima svojih proizvoda.
Olimpijski dan 2022
Tradicionalno, Olimpijski komitet Srbije je za sve učesnike Olimpijskog dana obezbedio majice Olimpijskog dana, a za najmlađe učesnike obezbeđene su diplome sa potpisom predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta i Olimpijskog komiteta Srbije.
Štafetna trka sponzora Olimpijskog tima Srbije

 

U štafetnoj trci su učestvovali Olimpijski komitet Srbije i kompanije članice sponzorskog pula OKS: OTP banka, Zaječarsko pivo i Radio S. 
Obzirom da nas za samo 21 dan očekuju Mediteranske igre u Oranu (Alžir) na kojima će naš Mediteranski tim učestvovati sa preko 150 sportista, posetioci su imali prilike da se oprobaju u nekom od sportova u okviru kojih će naši sportisti nastupiti na ovom prestižnom takmičenju. Zainteresovani su imali prilike da se oprobaju u rukometu, odbojci, gimnastici i badmintonu.
Olimpijski dan 2022
Ove godine na Olimpijskom danu promovisana je i mobilna aplikacija Olimpijskog komiteta Srbije TreninGo, kao i posebno kreiran TreninGo Izazov. Mobilna aplikacija TreninGo ima za cilj da motiviše korisnike da budu aktivni, da redovno vežbaju i žive zdravim načinom života. „TreninGo“ aplikacija Olimpijskog komiteta Srbije je prva sportska aplikacija za samostalno vežbanje na našim prostorima koja se besplatno može preuzeti iz App Store, kao i Google Play. „TreninGo Izazov“ je lansiran tokom Olimpijskog dana. Tokom ovog izazova će se Olimpijski dan obeeležiti širom naše zemlje. Korisnici aplikacije imaju priliku da izaberu trku po svojoj meri, trku na 5 km, 10 km ili 21 km. Najbržih 200 učesnika (100m, 100ž) u svakoj trci biće nagrađeni majicom i diplomom „Olimpijski dan“. Olimpijski komitet Srbije pripremio je i posebne nagrade Olimpijskog tima Srbije za najbolja vremena, kao i za kategorije iznenađenja. Izazov će trajati od 4. do 23. juna.