Održan Olimpijski dan 2023 u Hajd parku!

Parallax Leaf - OKS

Na trim stazi u Hajd parku danas je pod sloganom „Trčimo ka Evropskim igrama! Bodrimo Tim Srbija!“ održan Olimpijski dan i tako je po dvadeset deveti put u Srbiji obeležen rođendan Međunarodnog olimpijskog komiteta.

 

 

Tradicionalno su održane trke za decu uzrasta do 4, 8 i 12 godina, trka zadovoljstva na 3800m za sve uzraste, porodična trka u kojoj su učestvovali roditelji i deca, štafetna – sponzorska trka i trka za osobe sa invaliditetom.

 

 

Učesnicima se obratio predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković.

 

Veliko je zadovoljstvo videti vas danas, u ovolikom broju, kada po jubilarni 29. put u Srbiji proslavljamo rođendan Međunarodnog olimpijskog komiteta. Vizija Pjera de Kubertena koji je pre 129 godina osnovao Međunarodni olimpijski komitet danas širom sveta okuplja veliki broj ljudi i navodi nas da kroz bavljenje sportom, naučimo kako da u svemu što radimo, uvek pružimo svoj maksimum. „Olimpijski dan“ je događaj za druženje, igranje i sjajna prilika za širenje olimpijskog duha i promociju olimpijskih vrednosti, zdravog načina života, čuvanje životne sredine i podsticanje na bavljenje fizičkom aktivnošću“, istakao je gospodin Maljković.

 

Predsednik Maljković zahvalio se kompaniji Jaffa Crvenka što su ove godine bili generalni sponzor ove manifestacije. Takođe, Maljković se zahvalio gradu Beogradu, gradskoj opštini Savski Venac, Crvenom krstu Srbije i sponzorskom pulu Olimpijskog komiteta Srbije na podršci u organizaciji ove manifestacije. Olimpijskom danu prisustvovali su ministar sporta Zoran Gajić, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, državni sekretar u Ministarstvu sporta Marko Kešelj i druge visoke zvanice iz sveta sporta.

 

 

U poruci predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomasa Baha, koju je pročitao reprezentativac Srbije u džudou, vicešampion sveta iz 2021. godine i prvak Evrope iz 2017. godine Aleksandar Kukolj se kaže: „Na Olimpijski dan sećamo se stvaranja Olimpijskog pokreta našeg osnivača Pjera de Kubertena. Želeo je da kroz sport učini svet boljim. Zbog toga je Olimpijski dan uvek savršena prilika da ustanete i da se pokrenete. Ovo je lepota sporta: on ispiriše svet da se kreće, i okuplja sve nas – kao prijatelje i kao zajednicu, bez obzira gde se nalazimo ili kako odlučimo da budemo aktivni. U olimpijskom duhu, želim vam divnu proslavu Olimpijskog dana i poručujem: Hajde da se pokrenemo!”

 

 

Pored Aleksandra Kukolja, na Olimpijski dan su došli i Milica Đuričić, Ivana Anđušić Maksimović i Damir Mikec sa svojim porodicama kako bi podržali sve učesnike i naglasili važnost bavljenja sportom. Porodična trka je i ove godine izazvala najviše pažnje. Naši sjajni sportisti su podelili nagrade za dve najbrojnije porodice koje su učestvovale u porodičnoj trci, a pakete proizvoda pripremile su kompanije članice sponzorskog pula OKS Jaffa, Coca Cola, Zlatiborac i DDOR osiguranje.

 

Olimpijski dan 2023

 

Tradicionalno, Olimpijski komitet Srbije je za sve učesnike Olimpijskog dana obezbedio majice Olimpijskog dana, a za najmlađe učesnike obezbeđene su diplome sa potpisima predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta i Olimpijskog komiteta Srbije.

 

Olimpijski dan 2023

 

U štafetnoj trci su učestvovali Olimpijski komitet Srbije i kompanije članice sponzorskog pula OKS: Jaffa Crvenka, OTP banka, Zaječarsko pivo, Radio S, Milšped i Toyota.

 

 

Obzirom da nas za samo 18 dana očekuju Evropske igre u Krakovu u Poljskoj na kojima će naš tim učestvovati sa 85 sportista, posetioci su imali prilike da se oprobaju u nekom od sportova u okviru kojih će naši sportisti nastupiti na ovom prestižnom takmičenju.

 

Olimpijski dan 2023

 

Ove godine na Olimpijskom danu promovisana je i mobilna aplikacija Olimpijskog komiteta Srbije TreninGo, kao i posebno kreiran TreninGo Izazov. Mobilna aplikacija TreninGo ima za cilj da motiviše korisnike da budu aktivni, da redovno vežbaju i žive zdravim načinom života. „TreninGo“aplikacija Olimpijskog komiteta Srbije je prva sportska aplikacija za samostalno vežbanje na našim prostorima koja se besplatno može preuzeti iz App Store, kao i Google Play. „TreninGo Izazov“je lansiran tokom Olimpijskog dana. Tokom ovog izazova će se Olimpijski dan obeležiti širom naše zemlje. Korisnici aplikacije imaju priliku da izaberu trku po svojoj meri, trku na 5 km, 10 km ili 21 km. Najbržih 50 učesnika (25m, 25ž) u svakoj trci biće nagrađeni majicom i diplomom „Olimpijski dan“. Olimpijski komitet Srbije pripremio je i posebne nagrade Olimpijskog tima Srbije za najbolja vremena, kao i za kategorije iznenađenja. Izazov će trajati od 3. do 23. juna.