Olimpijski komitet Srbije proglasio najuspešnije sportiste, timove i trenera Srbije u 2023. godini

Parallax Leaf - OKS

Olimpijski komitet Srbije proglasio je najuspešnije sportiste, timove i trenera Srbije u 2023. godini na svečanosti koja je održana večeras u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

 

Laureati za 2023. godinu, Dan OKS

 

Titulu najuspešnijih sportista u 2023. godini poneli su Novak Đoković i Ivana Španović, dok su za najuspešnije timove proglašene ženska odbojkaška i muška reprezentacija Srbije u basketu 3×3. Titulu najuspešnijeg pojedinca u timskim sportovima poneo je basketaš Strahinja Stojačić. Trofej „Bobana Momčilović Veličković“ za najuspešnijeg mladog sportistu osvojila je atletičarka Angelina Topić, dok je prestižno priznanje za najuspešnijeg trenera Srbije poneo Goran Obradović. Priznanje „Olimpijsko srce – general Đukić“ dodeljeno je košarkašu Boriši Simaniću.

 

 

 

Na početku obraćanja, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković istakao je da se naš vrhunski sport nalazi na stabilnom putu uspeha.

 

Prošle godine naši sportisti osvojili su mnogo medalja i trofeja. Ali želim da naglasim da nisu samo medalje i trofeji pokazatelji mesta na kojem se nalazi naš sport, već i veliki broj uspešno organizovanih međunarodnih takmičenja u našoj zemlji, uključujući i svetska i evropska prvenstva. To pokazuje da i su i naši sportski radnici među najboljima na svetu.

 

Božidar Maljković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije

 

Ovom prilikom, predsednik Maljković naglasio je važnost podrške institucionalnih i komercijalnih partnera Olimpijskog komiteta Srbije u stvaranju uslova za dobar i kvalitetan nastup naših sportista na Olimpijskim igrama.

 

U godini koja je iza nas, a koja je bila posebno izazovna i teška u svakom smislu za našu zemlju, imali smo bezrezervnu i snažnu podršku kompletne države. Svaki korak činili smo zajedno i u saglasju sa resornim ministarstvom sporta, a svaku našu ideju podržao je i omogućio da sprovedemo predsednik Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vučić. I na tome mu u ime kompletnog sistema sporta u Srbiji, iskreno i veliko hvala!“

 

Predsednik Maljković podsetio je da na manje od pola godine do početka Olimpijskih igara u Parizu, Srbija ima 51 kvalifikovanog sportistu i još mnogo prilika da naš Olimpijski tim uvećamo do 26. jula, i rekao: Podjednako, i važnije je, sa kakvim rezultatima ćemo se vratiti iz Francuske. Iz dalekog Japana vratili smo se sa 9 osvojenih medalja, a sada je naš cilj da premašimo taj istorijski rezultat i ja verujem da će to tako i biti“.

 

Predsednik OKS obratio se svim sportistima Srbije rekavši: Dragi sportisti, važna je godina pred vama i nama. Ukoliko predano i pošteno radite i trenirate, date sve od sebe i na terenu i van njega, siguran sam da nas očekuju vrhunski rezultati. Srbija je uvek bila mala u odnosu na druge sile, ali nas to nikada nije sprečilo da se na sportskom polju nalazimo u istoj ravni. Nikada to ne zaboravite i samo hrabro u nove olimpijske pobede , završio je svoje izlaganje predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković.

 

Zoran Gajić, ministar sporta

 

Prisutnima na svečanosti obratio se i ministar sporta, gospodin Zoran Gajić koji je izjavio: Ovaj olimpijski ciklus koji traje samo tri godine je veoma specifičan i naporan, traži veliko prilagođavanje, kako od sportista i trenera, tako i od sportskih radnika. Moram da istaknem još jednom veliku zahvalnost državi Srbiji, pre svega Aleksandru Vučiću, koji je razumeo ovu problematiku. U ovom trenutku, na račune svih saveza je legao novac koji je potreban za završne pripreme za Pariz. Velika je zgusnutost kalendara takmičenja, sistemi kvalifikacija traže velika odricanja i sposobnost, pre svega, trenera da se prilagode tom sistemu takmičenja. Želim da poručim svim sportistima da žive, treniraju i rade onako kako dolikuje olimpijskom šampionu, a rezultat, koji god da bude, mi ćemo navijati za njih“.

 

Najuspešniji sportista Srbije za 2023. godinu – NOVAK ĐOKOVIĆ

 

foto: Philippe Montigny / FFT

 

Titulu najuspešnijeg sportiste Srbije u godini za nama, po deseti put u izboru Olimpijskog komiteta Srbije, osvojio je Novak Đoković. Najbolji je teniser svih vremena i sportista koji je obeležio 21. vek. Đoković je osmi put godinu završio kao najbolji teniser sveta. Osvojio je sedam turnira u 2023. i postavio nove rekorde po broju grend slem i Masters titula. Novak nije bio u mogućnosti da prisustvuje svečanosti, zbog ranije preuzetih obaveza. Trofej će mu biti uručen naknadno.

 

Najuspešnija sportistkinja Srbije za 2023. godinu – IVANA ŠPANOVIĆ 

 

 

Titulu najuspešnije sportiskinje Srbije za 2023. godinu, po četvrti put, ponela je kraljica srpske atletike Ivana Španović. Ivana je prošle godine nanizala neverovatne uspehe, donela je našoj zemlji prvo zlato u istoriji svetskih šampionata na otvorenom, osvojila je bronzu na Evropskom prvenstvu u dvorani i peti put postala šampionka Dijamantske lige u skoku udalj. Trofej Ivani Španović dodelio je predsednik OKS, gospodin Božidar Maljković. Goran i ja smo za 14 godina uspeli da oživimo mnogo snova i mislim da je ostalo još malo strpljenja u nama, da izdržimo još par meseci do Pariza, i da probamo da oživimo i naš najveći, zlatni san. Izuzetno mi je velika čast što sam ovde večeras četvrti put. Želim da se dubokom naklonim svim svojim sportskim prethodnicima koji su pronašli svoje mesto u hramu sporta, Olimpijskom komitetu Srbije. Oni su svojim sportskim i ljudskim veličinama i dostignućima ostavili i nama potvrdu da i mi možemo da sanjamo velike snove. Kako su Olimpijske igre samo par meseci od nas, želim lake rane junacima, nema lakih pobeda, ima samo velikih bitki“, izjavila je naša atletska heroina Ivana Španović.

 

Najuspešniji pojedinac u timskim sportovima za 2023. godinu – STRAHINJA STOJAČIĆ

 

 

Titulu najuspešnijeg pojedinca u timskim sportovima osvojio je basketaš Strahinja Stojačić. Stojačić je ove godine zajedno sa nacionalnim timom postao prvak Evrope i šampion sveta. Proglašen je za najkorisnijeg igrača Svetskog šampionata u Beču. MVP trofej zaslužio je i na kontinentalnom prvenstvu u Jerusalimu. Prestižno priznanje Strahinji Stojačiću uručio je gospodin Bojan Šćekić, direktor kompanije BalkanBet, generalnog sponzora Olimpijskog tima Srbije. Zahvalio bih se Olimpijskom komitetu Srbije i Ministarstvu sporta na ovoj velikoj nagradi, čast i privilegija mi je biti ovde večeras sa vama. Ova nagrada, naravno, meni lično mnogo znači, ali do nje ne bi došao bez mojih saigrača i stručnog štaba. Mi ćemo sigurno dati sve od sebe da radimo naporno, da spremni dočekamo Pariz i nadam se da ćemo se vratiti sa zlatnom medaljom, izjavio je najuspešniji sportista u timskim sportovima za 2023. godinu Strahinja Stojačić.

 

Najuspešniji trener Srbije za 2023. godinu – GORAN OBRADOVIĆ

 

 

U izuzetno jakoj konkurenciji za najuspešnijeg trenera Srbije proglašen je Goran Obradović. Samo ove godine vodio je Ivanu Španović do tri izuzetna dostignuća, zlatne medalje na Prvenstvu sveta, bronze na Evropskom prvenstvu i šampionske titule u Dijamantskoj ligi. Od 2013. godine pa do danas, Goran Obradović je sa Ivanom osvojio 15 seniorskih medalja na Olimpijskim igrama, svetskim i evropskim prvenstvima na otvorenom i u dvorani. Tim rezultatima treba dodati i jedno zlato na Mediteranskim igrama i pet u Dijamantskoj ligi. Goranu Obradoviću trofej je uručio generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije, gospodin Đorđe Višacki. Hteo bih da se zahvalim prvenstveno Ivani bez koje ovo ne bih uspeo i što mi je dozvolila da je oblikujem kao sportistu, a ona mene kao trenera. Zahvalio bih se Olimpijskom komitetu Srbije, Ministarstvu sporta, Srpskom atletskom savezu i Atletskom klubu Vojvodina koji su nam stvorili uslove da treniramo i radimo dostojne svetskih šampiona. Zahvalio bih se i svim mojim kolegama koji su me svojim uspesima i rezultatima motivisali da budem još bolji trener i čovek. Želim im da im se ove godine uz nacionalna priznanja vrati status koji im pripada, rekao je najuspešniji trener Goran Obradović.

 

Trofej „Najuspešniji mladi sportista Srbije – Bobana Momčilović Veličković“ za 2023. godinu – ANGELINA TOPIĆ

 

 

„Trofej za najuspešnijeg mladog sportistu – Bobana Momčilović Veličković“ za 2023. godinu osvojila je Angelina Topić. Angelina je prošle godine u Jerusalimu postala juniorska šampionka Evrope u skoku uvis. Na seniorskom dvoranskom prvenstvu Evrope u Istanbulu zauzela je odlično četvrto mesto. U Dijamantskoj ligi bila je ukupno treća u svojoj disciplini. Angelina Topić proglašena je „Zvezdom u usponu“ evropske atletike. Angelina usled sportskih obaveza i takmičenja koje je u toku, nije bila u mogućnosti da prisustvuje svečanosti. Trofej će joj biti uručen naknadno.

 

Najuspešniji ženski tim Srbije za 2023. godinu – ODBOJKAŠKA REPREZENTACIJA

 

foto: OSS

 

Trofej namenjen najuspešnijem ženskom timu, po 13. put u izboru Olimpijskog komiteta Srbije, pripao je odbojkaškoj reprezentaciji. Naše odbojkašice godinama su u svetskom i evropskom vrhu. Prošle godine postale su vicešampionke Evrope, a najvažniji cilj u 2023. godini naša ženska selekcija je ostvarila u septembru plasmanom na Olimpijske igre. Zbog obaveza na pripremama i takmičenjima, igračice nisu bile u mogućnosti da prisustvuju dodeli priznanja. Trofej je primila potpredsednica Odbojkaškog saveza Srbije, Vesna Đurišić-Čitaković. Ovu nagradu dodelio je ministar sporta, gospodin Zoran Gajić.

 

Najuspešniji muški tim Srbije za 2023. godinu – REPREZENTACIJA U BASKETU 3X3

 

 

Najuspešniji muški tim u 2023. godini su prvaci sveta i Evrope – reprezentacija Srbije u basketu 3×3. Drugu godinu zaredom basketaši su zaslužili ovo prestižno priznanje na osnovu osvojenih titula evropskog prvaka i šampiona sveta. Basketaši Srbije kvalifikovali su se i na Olimpijske igre u Parizu. Reprezentaciji Srbije u basketu 3×3 trofej je uručio gospodin Predrag Vasić, član Izvršnog odbora OTP banke, zvanične banke Olimpijskog tima Srbije. Sjajna godina je iza nas, osvojili smo još jednom Svetsko i Evropsko prvenstvo. Posle Olimpijskih igara u Tokiju, osvojili smo pet zlatnih medalja u nizu. Nadamo se da ćemo i ove godine da nastavimo taj niz. Olimpijske igre u Parizu su nam najbitnije takmičenje, nadamo se da ćemo doneti najsjajniju medalju kući“, u ime reprezentacije Srbije u basketu 3×3 izjavio je Dejan Majstorović.

 

„Olimpijsko srce – general Đukić“ za 2023. godinu – BORIŠA SIMANIĆ

 

 

 

Sedmu godinu, Olimpijski komitet Srbije dodeljuje trofej „Olimpijsko srce – general Đukić”. Dobitnik ovog prestižnog trofeja za 2023. godinu je Boriša Simanić. Nije igrao finale Svetskog prvenstva u košarci 2023, ali je bio možda i najzaslužniji za osvajanje srebrne medalje u Manili. Dok su reprezentativci Srbije i cela nacija strepeli kako teče oporavak Simanića nakon teške povrede i operacije, on im je iz bolnice slao poruke podrške. I zaista, ceo tim je igrao za Borišu. Simanić im je ulio neverovatnu energiju. Košarkaši Srbije su redom pobeđivali rivale, obezbedili olimpijsku vizu i na kraju osvojili titulu vicešampiona sveta. Boriši Simaniću, ovo priznanje uručio je potpredsednik OKS, gospodin Žarko Zečević. Drago mi je da sam na neki način uspeo da pomognem mojim saigračima, oni su bili jako zabrinuti, dve noći nisu spavali i to je mnogo uticalo na njihovu igru. Čim sam osetio da sam bolje, poslao sam im poruku, nisam ni slutio da će to toliko da ih digne. Dobio sam odobrenje da krenem sa treningom, redovno radim analize, nadam se da ću na leto biti spreman, izjavio je Boriša Simanić.

 

 

Ministarka prosvete Republike Srbije Slavica Đukić Dejanović i predsednik Olimpijskog komiteta Božidara Maljkovića na ovoj svečanosti uručili su priznanja pobednicima pilot projekta „Promocija olimpijskih vrednosti: poštovanje, prijateljstvo i izuzetnost“, osnovnoj školi „Olga Milošević“ iz Smederevske Palanke. Olimpijski komitet Srbije je prošle godine, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, a uz pomoć Olimpijske solidarnosti, sproveo ovaj pilot projekat. Cilj projekta je ostvarivanje olimpijskog ideala – izgradnja boljeg i humanijeg društva kroz sport, pomoću nastavnog plana koji koristi sportsku pedagogiju i čiji je fokus na učenju koje se zasniva na vrednostima. U projektu je učestvovalo preko 10.000 učenika i više od 600 nastavnika iz 51 osnovne škole u Srbiji. Na svečanosti je hor osnovne škole „Vasa Pelagić“ iz Beograda izveo numeru „Đačka zakletva“ autora Nikole Grbića koja je ujedno i himna ovog projekta.