Otvorena izložba Olimpijskog komiteta Srbije „Put pravih vrednosti“ u Smederevskoj Palanci

Parallax Leaf - OKS

Danas je u Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci otvorena izložba Olimpijskog komiteta Srbije pod nazivom „Put pravih vrednosti“. Izložba o istoriji olimpizma u Srbiji biće otvorena za posetioce do 29. februara 2024. godine.

 

 

Izložbu „Put pravih vrednosti“ u Smederevskoj Palanci svečano je otvorila potpredsednica Olimpijskog komiteta Srbije i dvostruka olimpijska šampionka u tekvondou, Milica Đuričić.

 

Meni je pripalo danas to zadovoljstvo da vas pozdravim u ime Olimpijskog komiteta i da zajedno otvorimo izložbu „Put pravih vrednosti“. Naša misija, svih nas ovde, jeste da očuvamo kulturno nasleđe, srž našeg identiteta, a veliku ulogu u tome imaju muzeji. Stoga, želim da izrazim veliku zahvalnost Narodnom muzeju Smederevske Palanke koji je uvideo važnost i podržao organizaciju ove izložbe po šesti put. Do 29. februara, upravo ovde, u Narodnom muzeju Smederevske Palanke, biće prikazani najznačajniji trenuci srpskog olimpizma, kao i vredni eksponati iz fundusa Olimpijskog muzeja koji svedoče o razvoju i uspesima srpskog olimpijskog pokreta. Na Izložbi je predstavljena hronologija učešća naših olimpijaca na Letnjim olimpijskim igrama, od 1912. do 2020. godine, sa podacima o samim Igrama, društvenim okolnostima koje su ih pratile, i članovima naših delegacija, kao i manje poznate zanimljivosti u vezi s Igrama. Izložba „Put pravih vrednosti“ na kreativan, uzbudljiv i interesantan način promoviše i širi olimpijsku ideju i njene univerzalne vrednosti koje su, više nego ikad neophodne za izgradnju boljeg i humanijeg društva. Pozivam sve građane Smederevske Palanke, pogotovo mlađe generacije da posete Izložbu i da se upoznaju sa bogatom istorijom i tradicijom olimpizma u našoj zemlji“ – istakla je Milica Đuričić.

 

Đurđina Mladenović

 

Zamenica predsednika opštine Smederevska Palanka, gospođa Đurđina Mladenović poželela je dobrodošlicu svima i izrazila zadovoljstvo što Smederevska Palanka ima priliku da ugosti Izložbu.

 

„Velika mi je čast i zadovoljstvo što palanačka publika ima priliku da na ovoj izložbi pogleda vredne eksponate koji svedoče o uspesima naših olimpijaca još od 1912. godine. Gledajući ove autentične fotografije i medalje, možemo sa ponosom da kažemo da smo narod sa bogatom sportskom istorijom i istaknutim sportistima za koje čitav svet zna, među kojima je i naša današnja gošća, Milica Đuričić“ – rekla je gospođa Mladenović.

 

Stevan Martinović

 

Direktor Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci, dr Stevan Martinović pozdravio je sve prisutne u ime domaćina ove izložbe.

 

„Smederevska Palanka je bila i biće grad sporta. Muzej će, nadam se, u narednih mesec dana uspeti da kroz razne programe podseti naše Palančane na to koje smo sve zasluge i mi doneli našem nacionalnom sportu. Drago mi je što će se različita publika ovde okupiti i da ne govorimo samo o pitanjima umetnosti, nasleđa i kulture u najopštijem smislu, već da na ovoj izložbi možete da se upoznate i sa istorijom našeg olimpijskog sporta i sa olimpijskim vrednostima“ – izjavio je gospodin Martinović.

 

 

Izložba „Put pravih vrednosti“ ima za cilj da upozna širu javnost sa istorijatom i kontinuitetom olimpijskog pokreta, kao i njegovim značajem u našoj sredini od Kraljevine Srbije do danas, sa osvrtom na društveni kontekst i prilike u zemlji.

 

Posetiocima je omogućeno da vide najznačajnije eksponate iz fundusa Olimpijskog muzeja, od prvog učešća Srbije na V Olimpijskim igrama u Stokholmu, prve osvojene medalje u atletici 1948. na Igrama u Londonu, do poslednjih uspeha naših sportista na Olimpijskim igrama u Tokiju.

 

Izložba „Put pravih vrednosti“ je veoma uspešno predstavljena publici u Beogradu i Zrenjaninu tokom 2021. godine, u Požarevcu 2022. godine i u Kragujevcu i Novom Sadu prošle godine. Ono što ovu izložbu čini posebnom su vredni eksponati iz fundusa Olimpijskog muzeja koji svedoče o razvoju i uspesima srpskog olimpijskog pokreta, kao što su autentične fotografije, sportska oprema, sportski rekviziti, medalje i razni spisi.