Predsednik Maljković na završnom kolu Otvorenog prvenstva Srbije u sportskom penjanju

Parallax Leaf - OKS

Predsednik Maljković na sportskom penjanju! Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković i izvršni direktor OKS Damir Štajner prisustvovali su završnom kolu Otvorenog prvenstva Srbije u sportskom penjanju u disciplini bolder. Takmičenje je održano tokom vikenda, 26. i 27. novembra 2022. godine, u novootvorenoj sportsko-penjačkoj sali u Saobraćajno-tehničkoj školi “12. februar” u Nišu.  

 

 

 

Sportsko penjanje, čije su discipline u olimpijskoj porodici, u našoj zemlji steklo je popularnost najviše zahvaljujući porodici iz Niša koju čine naša najpoznatija penjačica Staša Gejo i njeni roditelji Vesna Pavlović i Slobodan Gejo. Stašini roditelji su svojim rukama, i uz pomoć bliskih ljudi i ljubitelja sportskog penjanja, montirali prvu modernu veštačku stenu u Nišu.

 

 

Novi prostor za takmičenje u sportskom penjanju u disciplini bolder svečano je otvoren i prezentovan na Otvorenom prvenstvu Srbije održanom ovog vikenda u Nišu. Na ovom takmičenju učestvovalo je 170 sportista, među kojima, osim iz Srbije, i timovi iz Makedonije, Bugarske, Ukrajine i Rusije. IV kolo Državnog prvenstva u sportskom penjanju 2022. organizovali su Sportsko-penjački savez Srbije i PAEK “Niš”.

 

Otvoreno prvenstvo Srbije u sportskom penjanju

 

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković prisustvovao je finalu seniorske kategorije na ovom takmičenju. Maljković je pozdravio sve takmičare, poželeo im sreću i tom prilikom izjavio: „Prvi put sam se sa sportskim penjanjem susreo u Sloveniji kao selektor košarkaške reprezentacije Slovenije, a kasnije mi je i Slobodan Gejo pričao o tome kakve su lepote ovog sporta. Fenomen je upravo u tome što tata trenira ćerku. Ja polazim od sebe, ne bih mogao ništa da zapovedim svojoj deci, tako da još jednom izražavam divljenje tome. Suština bavljenja fizičkom kulturom je savladati težinu svog tela. Vi ste tu apsolutni šampioni i imate dominaciju nad svim ostalim sportovima. Verujemo u Stašinu čeličnu volju i u rad kluba PAEK „Niš“ koji ćemo podržati iz sve snage, ne 100%, već 120%, i već to radimo. Sportisti su uvek protagonisti, a mi smo tu da im pomognemo i stanemo iza njih„.

 

Otvoreno prvenstvo Srbije u sportskom penjanju

 

Naša najpoznatija sportska penjačica Staša Gejo je članica Planinarsko-alpinističko-ekspedicijskog kluba Niš. Bila je svetska juniorska šampionka 2015. godine. U seniorskoj konkurenciji pobedila je na Svetskim igrama 2017. godine. Bila je evropska šampionka u disciplini bolder 2017. u Minhenu i treća u kombinaciji. Potom, 2018. godine bila je treća na Svetskom prvenstvu u disciplini bolder. Osvojila je bronzanu medalju u sportskom penjanju u disciplini bolder na Evropskom prvenstvu 2020. godine u Moskvi. Staša Gejo nije učestvovala na poslednje održanim Olimpijskim igrama u Tokiju, iako je bila veoma blizu ostvarivanju tog cilja uprkos teškoj povredi usled koje je dugo vremena bila van trenažnog procesa.