Miroslav Raduljica

Košarka

Osvojene medalje:
Gold Medal 0 Silver Medal 1 Bronze Medal 0
Parallax Leaf - OKS
Datum rođenja: 5. jan 1988.
Mesto rođenja:Inđija
Visina:213
Takmičenja:Rio 2016

Miroslav Raduljica je srpski košarkaš, igra na poziciji centra, a trenutno je igrač kineskog kluba Đangsu dregonsa. Raduljica je imao dosta uspeha sa reprezentacijom u mlađim kategorijama. Sa reprezentacijom do 18 godina osvojio je Evropsko prvenstvo 2005. u Beogradu, sa reprezentacijom do 19 godina osvojio je Svetsko prvenstvo 2007. u Novom Sadu a sa reprezentacijom do 20 godina osvojio je Evropsko prvenstvo 2008. u Letoniji gde je bio i proglašen najkorisnijim igračem turnira.

Kao član univerzitetske reprezentacije Srbije osvojio je zlatnu medalju na Letnjoj univerzijadi 2009. godine u Beogradu. Dobrim partijama u dresu „studenata“ zaslužio je poziv za seniorsku reprezentaciju Srbije koja se pripremala za Evropsko prvenstvo 2009. u Poljskoj. Uspeo je da uđe u konačni sastav i bude deo tima koji je osvojio srebrnu medalju.

Raduljica je uvršten na širi spisak za Svetsko prvenstvo 2010. u Turskoj. Prošao je cele pripreme ali je kao poslednji otpao sa spiska samo dan pre početka prvenstva. Selektor Ivković ga je naredne godine uvrstio na spisak kandidata za Evropsko prvenstvo 2011. u Litvaniji ali je Raduljica otkazao poziv jer je želeo da se oporavi od povreda koje su ga mučile tokom sezone. Sledećeg leta selektor ga ponovo stavlja na spisak igrača za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2013.

Posle četiri godine pauze Raduljica se vratio u nacionalni tim za Svetsko prvenstvo 2014. u Španiji. Dobrim partijama pomogao je timu da osvoji srebrnu medalju. Odigrao je 9 utakmica na kojima je beležio prosečno 13 poena i 4,6 skoka po meču. Naredne godine je sa Srbijom na Evropskom prvenstvu osvojio četvrto mesto, da bi na Olimpijskim igrama u Riju 2016. osvojio srebrnu medalju, Srbija je poražena u borbi za zlato od SAD.

Zbog povrede je propustio Evropsko prvenstvo 2017. godine.