Ekipni sportovi

Bejzbol

Parallax Leaf - OKS

Bejzbol  se na Olimpijskim igrama prvi put pojavljuje kao demostracioni sport 1984. godine u Los Andjelesu. 1992. godine postaje punopravni učesnik OI i takav status zadržava do 2008. godine. Nakon isključenja iz programa i pauze od dva olimpijska ciklusa, bejzbol je odlukom Međunarodnog olimpijskog komiteta vraćen u program i biće jedan od sportova na Olimpijskim Igrama u Tokiju 2020.

Bejzbol je ekipni sport koji se pojavljuje kao organizovano takmičenje u Americi krajem 19.veka. Nakon ekspanzije na severno-američkom kontinentu, nastavlja da se razvija i u ostalim delovima sveta, posebno u Aziji.

Svetska bejzbol konfederacija je četvrta najveća svetska sportska federacija po broju članova i registrovanih igrača na svetskom nivou, čiji se broj procenjuje na oko 73 miliona.

Bejzbol se nakon Drugog svetskog rata pojavljuje u Evropi, koja je trenutno najbrže rastući kontinent u smislu broja igrača i klubova.  U našoj zemlji bejzbol se igra od 1988.godine. Srbija posle dobrih rezultata u prethodnih pet godina trenutno zauzima 38. mesto na zvaničnoj rang listi WBSC.

Bejzbol je sport koji posebno privlači decu zbog atraktivne opreme i načina na koji se odvijaju utakmice (“bejzbol nije samo sport, bejzbol je igra”). Zahteva odličnu fizičku spremu i reflekse, brzo razmišljanje i koncentraciju. Udaranje bejzbol loptice se smatra jednim od najtežih sportskih poduhvata u sportu generalno. Na utakmicama profesionalnih igrača loptice lete velikom brzinom pa se u nekim studijama bejzbol sport smatra i ekstremnim sportom.

Svetska bejzbol konfederacija trenutno razmatra mere koje bi bejzbol učinila još atraktivnijim sportom i učinile ga stalnim sportom na olimpijskom programu. U tom smislu je pokrenut i projekat Baseball 5, verzija bejzbola sa manje igrača prilagođena svim uzrastima, koja ne bi favorizovala zemlje koje su istorijski u prednosti nad ostalima kao što su SAD, Japan, Kuba.

Nazad na sve sportove

Bejzbol savez Srbije

Sportisti Srbije: Bejzbol