Borilački sportovi

Džudo

Parallax Leaf - OKS

Džudo se prvi put na olimpijskim igrama pojavljuje 1964. godine u Tokiju, ali u zvanični program nije uključen sve do Minhena 1972, dok je ženski džudo uključen u program takmičenja tek 1992. godine u Barseloni.

Nastao je iz džiu džicua, borbene tehnike drevnih samuraja. Dr Jigoro Kano je kombinovao elemente različitih škola sporta i definisao nova pravila, naglašavajući filozofske principe džudoa, dodajući metode fizičkog, intelektualnog i moralnog obrazovanja, i eliminišući mnoge opasne elemente džiu-džicua. Prva škola džudoa (Dojo) je otvorena 1882. godine.

Na japanskom reč “ju-do” znači “način gipkosti” a nastao je iz drevne priče o tri grane koje se savijaju pod težinom snega, ali se ne lome. Borbe traju 5 minuta i fizički su veoma zahtevne. Džudo se prvi put na olimpijskim igrama pojavljuje 1964. godine u Tokiju, ali u zvanični program nije uključen sve do Minhena 1972, dok je ženski džudo uključen u program takmičenja tek 1992. godine u Barseloni.

I muškarci i žene se bore u po sedam težinskih kategorija. U početku je postojala kategorija bez težinskih ograničenja, ali jekasnije ukinuta.

Džudoom, naravno, dominiraju japanci, sledeći po broju odličja su francuzi i koreanci.

Zanimljivost

Na takmičenju u Tokiju 1964. godine, u open kategoriji se za takičenje prijavio holanđanin Anton Gesink visok 198cm. Protivno svim očekivanjima, pobedio je trostrukog šampiona Japana Kaminaga Akioa pred 15000 gledalaca u Nipon Budoka dvorani. Činjenica da je iste godine izvojevao nekoliko pobeda nad drugim japanskim vrhunskim takmičarima je uzdrmalo teoriju da dobar džudoka može savladati protivnika bez obzira na njegovu visinu i težinu. Ovaj holanđanin je ostao ubeležen u istoriji džudoa kao Veliki holanđanin.

Nazad na sve sportove

Sportisti Srbije: Džudo