Zimski sportovi

Skijanje

Parallax Leaf - OKS

Kros-kantri skije su počele da se koriste širom Evrope, ali su vrlo brzo skijaši zaključili da tehniku nordijskog skijanja nije moguće primeniti na padinama Alpa. Entuzijasti su način upravljanja, zaokrete i opremu prilagodili spuštanju niz padine i takoje nastalo alpsko skijanje.

Na programu olimpijskih igara su:

  • alpsko skijanje
  • nordijsko kombinovano skijanje
  • kros-kantri skijanje
  • snoubord
  • skijaški skokovi
  • fristajl skijanje

Skijanje je hiljadama godina sastavni deo života ljudi. U pećinama Skandinavije su pronađeni crteži koji prikazuju lovce u snegu koji na nogama imaju životinjske kosti. Pretpostavlja se da je to bila preteča današnjeg nordijskog skijanja.

Životinjske kosti su mesto prepustile drvetu odnosno kombinacijama raznih vrsta (breze, jasena, bukve, smrče … ) Te kombinacije – lamelirane drvene skije se i danas, uz određene izmene koriste i danas za kros-kantri skijanje, dok su skijaši u alpskim disciplinama prešli na druge materijale.

Početkom 19. veka kros-kantri skijanje je postao popularni vid rekreacije i omiljeni način prevoza u Skandinaviji. Ovaj vid prevoza i rekreacije se nije širio van teritorija Skandinavije sve dok se norveški istraživač Fridtjof Nansen 1888. godine na kros-kantri skijama nije uputio na Grenland. Inspirisani ovim poduhvatom planinari u Francuskoj, Švajcarksoj, Nemačkoj i Austriji su počeli da uvoze i koriste skandinavske skije.

Kros-kantri skije su počele da se koriste širom Evrope, ali su vrlo brzo skijaši zaključili da tehniku nordijskog skijanja nije moguće primeniti na padinama Alpa. Entuzijasti su način upravljanja, zaokrete i opremu prilagodili spuštanju niz padine i takoje nastalo alpsko skijanje.

Nordijsko skijanje je zimski sport koji podrazumeva sve vrste skijanja u kojima peta nije fiksirana za skiju (kros-kantri skijanje, skijaške skokove, nordijsko kombinovano i biatlon) za razliku od fiksirana skija u alpskom skijanju.

Nordijsko kombinovano je sport koji kombinuje skijaške skokove i kros-kantri skijanje. Vekovima unazad je u snegom pokrivenim krajevima i zimi trebalo prelaziti velike razdaljine između malih izolovanih naselja. Skijanje je bilo neophodno i za preživljavanje i za komunkaciju među ljudima koji su živeli u tim krajevima. Reč “ski” je norveška reč koja potiče iz Old Norse jezika ( jezik vikinga) i reči “skid” – drvo podeljeno po dužini – daska. Poznati ski festival u Holmenkolenu je prvi put organizovan 1892. godine, a glavna atrakcija je bilo nordijsko kombinovano skijanje. Festival je potvrdio svoju popularnost i uskoro privukao skijaše iz Švedske i ostalih zemalja iz okruženja. I sam Norveški Kralj Olav V je bio vrhunski skakač i takmičio se na ovom festivalu 1920. godine.

Individualne trke nordijskog kombinovanog skijanja su na programima svih Igara od prvih održanih u Šamoniju 1924. godine. Očekivano, sportom su dominirali norvežani i finci. 1960. godine je prekinuta vladavina norvežana olimpijskim tronom, kada je zapadnonemački sportista Georg Toma osvojio zlatnu medalju u Skvo Veliju.

SNOUBORD

Snoubord kombinuje elemente surfinga, skejtbordinga i skijanja. Razvijen je u SAD sredinom ’60-ih godina XX veka, kada su ljudi šrom zemlje počeli da tragaju za novim zimskim aktivnostima. U narednoj deceniji je počela masovna proizvodnja bordova i sport je velikom brzinom dobijao na popularnosti. Surferi i skejtborderi su se uključili, i do 1980. godine snoubording je postao popularan širom SAD-a. Tokom ’70-ih je snoubord postajao sve popularniji, tako da su takmičenja bila sledeći logičan korak. SAD su održale prvi nacionalni šampionat (1982. godine) i bili domaćini prvog svetskog prvenstva 1983. ISF (Međunarodna snoubording federacija) je osnovana sedam godina kasnije, a FIS (Međunarodna skijaška federacija) je 1994. godine snoubord priključila ostalim FIS disciplinama. Ovo je pomoglo da snoubord postane Olimpijski sport.

Snoubord je svoj olimpijski debi imao 1998. godine u Naganu u disciplinama halfpajp i veleslalom. Discipline su odmah postigle veliki uspeh, tako da je snoubord bio već na sledećim Igrama (u Solt Lejk Sitiju 2002. godine) sa paralel veleslaomom i halfpajp takmičenjima. U Torinu je snoubord kros takođe imao premijeru.

Nazad na sve sportove

Ski Savez Srbije

11000 Beograd, Svetozara Markovića 7
Telefon: 011/3232-404, 011/3232-461
Fax: 011/324-10-10
E-mail: YUSKIFED@EUNET.RS
Website: WWW.SKISAVEZ.COM

Sportisti Srbije: Skijanje