Individualni sportovi

Streljaštvo

Parallax Leaf - OKS

Na olimpijskom programu ima ukupno 15 disciplina, podeljenih u tri grupe: puška, pištolj i leteće mete. Takmičenja puškom i pištoljem se održavaju na strelištima na kojima je meta udaljena od strelca 10, 25 ili 50 metara.

Od samo 5 streljačkih disciplina 1896. u Atini, streljaštvo je uporedo sa razvojem vatrenog oružja stiglo do 15 različitih disciplina na redovnom programu Igara u mmuškoj, i isto toliko u ženskoj konkureciji.
Streljaštvo kao sport je praktikovano stotinama godina unazad u evropskim zemljama, dok su u nekim nemačkim klubovima istoriju streljaštva počeli da ispisuju pre više od 500 godina.

Popularnost streljaštva je rasla u zemljama engleskog govornog područja sa osnivanjem Nacionalne streljačke asocijacije (1859. u Londonu), i Nacionalne streljačke asocijacije osnovane u SAD 1871. godine.

Na olimpijskom programu ima ukupno 15 disciplina, podeljenih u tri grupe: puška, pištolj i leteće mete. Takmičenja puškom i pištoljem se održavaju na strelištima na kojima je meta udaljena od strelca 10, 25 ili 50 metara. U takmičenju u gađanju letećih meta takmičari gađaju mete koje se ispaljuju pod raznim uglovima i u različitim pravcima.

Kod strelaca je najbitnija preciznost, a kako bi je postigli oni koriste razne relaksacione tehnike za spuštanje pulsa i do polovine vrednosti pulsa u mirovanju, pucaju između dva otkucaja srca kako bi pogodili tačku koja se vidi jedva kao jako mala tačka u daljini.

Zanimljivosti

Karolj Takač. 1938, kao pripadnik mađarske vojske, bio je najbolji strelac na svetu. Svi su očekivali da na Igrama 1940. u Tokiju, osvoji zlato. Očekivanja su se raspršila 1939. godine kada mu je u desnoj ruci eksplodirala ručna granata. Iako očajan,  nije odustajao. Umesto da počne da očajava, svu svoju snagu je usmerio na ono što niko nije očekivao – na  zdravu, levu ruku kojom nikada pre toga nije držao pištolj. Mesecima je Takač vežbao, a da to niko nije znao. U proleće 1939. godine, Takač je došao na državno prvenstvo Mađarske u streljaštvu. Drugi strelci su mu čestitali na snazi da dođe i posmatra takmičenje. Ali on nije došao da posmatra, nego da se takmiči. I, pobedio je.

Igre 1940. i 1944. su otkazane zbog rata i izgledalo je da će njegovi olimpijski snovi ostati neostvareni. 1944. se kvalifikovao za Igre u Londonu 1948. Osvojio je zlato i postavio novi svetski rekord. Četiri godine kasnije osvaja još jednu zlatnu olimpijsku medalju na Igrama u Helsinkiju.

Nazad na sve sportove

Sportisti Srbije: Streljaštvo