Svečano otvoren Sajam sporta 2023!

Parallax Leaf - OKS

Sajam sporta, 12. po redu, svečano je otvoren danas na sportskim terenima na Adi Ciganliji. Ova tradicionalna sportska manifestacija koju organizuje Sportski savez Srbije, uz podršku Ministarstva sporta, ove godine održava se pod sloganomSport je radost!“ i trajaće do 24. septembra.   

 

 

Na svečanom otvaranju 12. Sajma sporta na Adi Ciganliji, pred velikim brojem prisutnih, obratili su se: predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, gospodin Božidar Maljković, ministar sporta, gospodin Zoran Gajić, predsednik Sportskog saveza Srbije, gospodin Davor Štefanek i predsednik Paraolimpijskog komiteta Srbije, gospodin Zoran Mićović.

 

 

Nakon što se zahvalio prisutnima što su se pojavili u velikom broju, predsednik OKS Božidar Maljković je istakao: „Jedan pametan čovek reče pre mnogo godina, mislim više od sto, da su parkovi najveći poklon koji jedna generacija može da ostavi drugoj. U ovom divnom parku sada je puno dece, najboljeg dela našeg naroda, a onda je puno i srce svima koji se bave sportom. Olimpijski komitet Srbije je zajedno sa Ministarstvom sporta 150.000 dece izveo na gradske trgove da se bave sportom. Bilo je to dobro, bilo je to edukativno. U isto vreme, kao što je rekao gospodin Štefanek, napravili smo svetske rezultate, svi znaju za Srbiju. Nekako nam beži iz fokusa paraolimpijski pokret. Svaka čast Zoranu Mićoviću i momcima koji su za godinu dana uzeli 16 medalja“.

 

Predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek poželeo je prisutnima dobrodošlicu.

 

Ovogodišnji sajam se održava pod sloganom „Sport je radost“ i zaista kada je o Srbiji reč – sport i jeste velika radost. Srbija jeste zemlja sporta i šampiona. Srpski sportisti su suština onoga što mi kao narod jesmo i oni najbolje opisuju naš mentalitet. Kada je teško mi zapnemo duplo jače, kada izgleda nemoguće – mi nebo postavljamo kao granice, a kada se desi poraz – mi ga pretvorimo lekciju za budući uspeh. Sada kada vidim koliko je mladih ljudi i naročito dece prisutno, mogu da budem spokojan, jer znam da Srbija ima zdravu, pametnu i sigurnu budućnost. Generacije koje dolaze, svoje idole nalaze u sportistima kao herojima”, izjavio je Štefanek.

 

Sajam sporta 2023

 

Ministar sporta Zoran Gajić podsetio je da se u Srbiji viteški duh neguje od davnina.

 

Podsetio bih na 1929. godinu, kada je postojao kraljevski sokolski sistem koji je imao za cilj razvijanje viteštva. Svi mi koji smo ovde smo nastavljači tok čestitog sistema u vremenu koje je takvo kakvo jeste. Imamo određene ciljeve, ideale kojima treba da težimo – a to su sportisti naše zemlje. Oni su moralni i viteški primeri, ne samo osvajači premija“, istakao je Gajić.

 

 

Danas je u okviru Sajma sporta, u organizaciji Olimpijskog komiteta Srbije i Ministarstva prosvete, održan seminar za nastavnike pod nazivom „Promocija olimpijskih vrednosti: poštovanje, prijateljstvo i izuzetnost”. Seminar su otvorili generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije Đorđe Višacki i pomoćnik ministra prosvete dr Milan Pašić, a u praktičnom delu, na štandu Olimpijskog komiteta Srbije, prisutnima su se obratili potpredsednik OKS Žarko Zečević i ministarka prosvete Slavica Đukić-Dejanović. Na seminaru, prisutni su imali priliku da se upoznaju sa planom aktivnosti u okviru programa Olimpijskog obrazovanja, kao i različitim digitalnim resursima među kojima se posebno ističu Virtuelni olimpijski muzej, mobilna aplikacija „TreninGO“ Olimpijskog komiteta Srbije, kao i specijalno kreirani interaktivni edukativni posteri.

 

 

Takođe, danas je Olimpijski komitet Srbije u saradnji sa partnerima iz nacionalnih olimpijskih komiteta Slovenije, Austrije, Litvanije, Odbojkaškog saveza Severne Makedonije, Univerziteta u Ljubljani i Evropske olimpijske akademije, organizovao radionicu u okviru projekta „Finansijska i poslovna pismenost u sportu za sportiste i trenere“, gde je glavni predavač bio finansijski stručnjak iz Slovenije Miha Urek. Ovaj projekat se bavi problemom niske finansijske i poslovne pismenosti sportista i trenera, što može doprineti problemima sportskog integriteta, manipulaciji, nameštanju takmičenja itd. Cilj projekta je kreiranje materijala za obuku i edukaciju sportista i trenera, stvaranje IT alata za onlajn učenje za unapređenje finansijske i poslovne pismenosti sportista i trenera.

 

U periodu od 22. do 24. septembra, posetioci će na štandu OKS na Sajmu sporta imati priliku da se druže sa olimpijcima i da učestvuju u različitim zanimljivim i edukativnim radionicama.