Atina 2004 Banner Image

XXVIII LETNJE OLIMPIJSKE IGRE

Atina 2004

Osvojene medalje:
Gold Medal 0 Silver Medal 2 Bronze Medal 0
Parallax Leaf - OKS
Zemlja domaćin: Grčka
Grad domaćin: Atina
Datum održavanja: 13. avg - 29. avg 2004.
Zemlje: 201
Sportisti: 11099
Sportovi: 28 sportova (301 disciplina)

XXVIII Letnje olimpijske igre su održane 2004. godine u Atini, u domovini modernog olimpizma Grčkoj. Nakon što Atina iznenađujuće nije dobila organizaciju igara 1996. godine kada je pala stogodišnjica modernog olimpizma koje su dodeljene Atlanti, MOK je ovaj put ipak izabrao Atinu, između kandidata iz liste užeg izbora na kojoj su bili Rim, Kejptaun, Stokholm i Buenos Ajres. U širem izboru su još bili Istanbul, Lil, Rio de Žaneiro, San Huan, Sevilja i Sankt Peterburg, ali su oni otpali već ranije.

Povratak Igara u njihovu postojbinu bio je uspešan. Rekordan broj zemalja i sportista takmičio se na izvanrednim atinskim olimpijskim borilištima. Bacači kugle napravili su “izlet” u drevnu Olimpiju, a trkači na 42.195 m takmičili su se na klasičnoj maratonskoj stazi – od Maratona do Stadiona Panatinaikon.

Organizacija Igara bila je besprekorna, a svi učesnici posebno su pohvalili bezbednost i gostoljubivost domaćina, pre svega armije volontera.

Igre je obeležila i borba protiv dopinga u kojoj je palo 23 sportista, uključujući i šestoro “osvajača” medalja (3 zlatne, 1 srebrna, 2 bronzane).

Najuspešniji su bili sportisti SAD, ali ne sa prevelikom prednošću nad domaćinom narednih Igara Kinom i Rusijom.

SCG učestvuje (prvi put pod tim imenom) sa 87 sportista u 14 sportova i osvaja dve srebrne medalje – Jasna Šekarić u gađanju vazdušnim pištoljem i vaterpolisti.

Otvaranje je kao što je to i uobičajeno na Olimpijskim igrama bilo spektakularno, uz učestvovanje brojnih međunarodno priznatih umetnika, kao što je islandska pevačica Bjork. Defile 202 nacije učesnice je bio organizovan prema redosledu grčkog alfabeta. S obzirom da je uobičajeno da defile otvaraju sportisti iz Grčke, a zatvaraju sportisti domaćina, ovaj put je odlučeno da defile započne samo grčkom zastavom, a da grčki sportisti uđu na stadion poslednji. Takođe, stara tradicija da Olimpijski plamen putuje iz Grčke prema zemlji domaćinu Igara ovaj put je modifikovana tako da je baklja nakon ceremonije paljenja napravila obilazak po svetu i onda se vratila na početak.

Igre otvorio: predsednik Grčke Kostantinos Stefanopulos.
Olimpijski plamen: Nikos Kaklamanakis (jedrenje na dasci).
Olimpijska zakletva: Zoi Dimošaki (plivanje).
Sudijska zakletva: Lazaros Voreadis (košarka).
Medalje osvojilo: 75 zemalja.
Bilans medalja: 1. SAD 103 (35, 39, 29)