XXV LETNJE OLIMPIJSKE IGRE

Barselona 1992

Osvojene medalje:
Gold Medal 0 Silver Medal 1 Bronze Medal 2
Parallax Leaf - OKS
Zemlja domaćin: Španija
Grad domaćin: Barselona
Datum održavanja: 25. jul - 9. avg 1992.
Zemlje: 169
Sportisti: 9367
Sportovi: 28 sportova (257 disciplina)

XXV Olimpijske igre su održane u 1992. godine u Barseloni, u Španiji. Kandidati za domaćina su još bili Amsterdam, Beograd, Birmingem, Brizbejn i Pariz, ali se MOK odlučio za Barselonu, rodni grad tadašnjeg predsednika MOK Huana Antonija Samarana.

Ekipu Zajednice Nezavisnih Država činili su sportisti iz 12 bivših republika Sovjetskog Saveza (bez baltičkih republika Litvanije, Letonije i Estonije koje učestvuju sa samostalnim ekipama, prvi put posle Drugog svetskog rata).

Prvi put od 1964. na Igrama učestvuje Nemačka ekipom u kojoj su sportisti «obe» Nemačke (DR Nemačka prestala je da postoji). Na Igrama učestvuju sportisti Južne Afrike posle 32 godine, jer su zbog aparthejda koju je vodila njihova vlada bili van olimpijskog pokreta.

Na Igrama debituju Slovenija i Hrvatska.

Prvi put košarkaška ekipa SAD sastavljena je od najvećih zvezda NBA i lako osvaja prvo mesto, budući da branilac titule Jugoslavija nije mogla da učestvuje.
Derartu Tulu (Etiopija) pobedom u trci na 10.000 m postala je prva crna Afrikanka olimpijska šampionka.

Jugoslavija učestvuje sa 52 sportista u individualniM sportovima (zbog sankcija nisu učestvovale naše ekipe) i osvaja 3 medalje u streljaštvu (0, 1, 2) pod olimpijskom zastavom i nazivom “Nezavisni olimpijski učesnici” (Independent Olyimpics Participants), a ovo ime i skraćenicu IOP koristili su i sportisti Makedonije i Bosne i Hercegovine, čiji olimpijski komiteti nisu bili primljeni u MOK.

U takmičarskom programu su se istaknuli sledeći pojedinci i događaji:

  • U košarci je dozvola nastupa na Igrama profesionalnim sportistima dovela do sastavljanja po mnogima najjače košarkaške ekipe svih vremena, ekipe SAD koja je odmah dobila naziv Tim snova. Ova ekipa, predvođena igračima kao što su Majkl Džordan (engl. Michael Jeffrey Jordan), Medžik Džonson (engl. Earvin „Magic“ Johnson Jr.) i Leri Bird (engl. Larry Joe Bird) je relativno lako došla do zlatne medalje.
  • Gimnastičar Vitali Ščerbo (rus. Виталий Винедиктович Щербо) iz Združenog sovjetskog tima (inače Belorus) je osvojio šest zlata, od čega pet pojedinačno i šesto u timskom takmičenju.
  • U takmičenju u skokovima u vodu jedno zlato je osvojila Fu Mingksia iz Kine, iako je u tom trenutku imala manje od 14 godina.
  • Ruski plivači su dominirali slobodnim stilom, Aleksandar Popov  i Jevgenij Sadovij su osvojili po dva pojedinačna zlata, a Sadovuj i treće u štafeti. Kod žena je Kristina Egersegi iz Mađarske osvojila tri pojedinačna zlata.

Igre otvorio: kralj Huan Karlos I.
Olimpijski plamen: Antonio Reboljo (streličarstvo, paraolimpijac).
Olimpijska zakletva: Luis Doreste Blanko (jedrenje).
Sudijska zakletva: Eugeni Asensio (fudbal).
Medalje osvojile: 64 zemlje.
Bilans medalja: 1. ZND (SSSR) 112 (45, 38, 29).