IV OLIMPIJSKE IGRE MLADIH

Dakar 2026

Parallax Leaf - OKS
Zemlja domaćin: Senegal
Grad domaćin: Dakar
Datum održavanja: 31. okt - 13. nov 2026.

Četvrte letnje Olimpijske igre mladih održaće se u Dakaru u Senegalu, prvoj zemlji na afričkom kontinentu kojoj je dodeljena čast da bude domaćin olimpijskog sportskog događaja. Olimpijske igre mladih Dakar 2026. predstavljaju katalizator za sportsku, društvenu, kulturnu, obrazovnu i ekonomsku transformaciju koja će stvoriti novu nadu, mogućnosti i samopouzdanje za mlade ljude.

 

Dakar 2026 je rođen iz želje da se Olimpijske igre mladih odvedu u sve delove sveta i da se Igre stave u srce transformacije Afrike. Sportska kultura i praksa Senegala su ukorenjeni u istoriji i populaciji, posebno mladim ljudima. Ima za cilj da bude sinonim za simbiozu, razmenu, radost i ponos, ali i poniznost za mlade širom sveta, u Africi i Senegalu. Sport je zamišljen da bude proslava, način zajedničkog života, faktor mira, zbližavanja i društvene kohezije.

 

 

ODLAGANJE

 

U odluci odobrenoj tokom 136. Sesije MOK-a 17. jula 2020, Senegal i Međunarodni olimpijski komitet (MOK) su se međusobno dogovorili da odlože Olimpijske igre mladih (MOO) u Dakaru sa 2022. na 2026. godinu.

 

Odlaganje Dakara 2026. omogućava MOK-u, nacionalnim olimpijskim komitetima (NOK) i međunarodnim federacijama (IF) da bolje planiraju svoje aktivnosti, na koje je snažno uticalo odlaganje Olimpijskih igara u Tokiju 2020, kasnijim odlaganjima velikih međunarodnih sportskih događaja, kao i operativnim i finansijskim posledicama globalne zdravstvene krize.