XXII Zimske Olimpijske Igre

Soči 2014

Parallax Leaf - OKS
Zemlja domaćin: Rusija
Grad domaćin: Soči
Datum održavanja: 7. feb - 23. feb 2014.
Zemlje: 88
Sportisti: 2780
Sportovi: 7 sportova (15 disciplina)

Dvadeset druge Zimske olimpijske igre održane su od 7. dо 23. februara 2014. godine u Sočiju (Rusija). Takmičenje je održano u 7 sportova i 15 disciplina. Zvaničan slogan Igara bio  je “Toplo. Hladno. Tvoje.” (što oslikava nacionalni karakter Rusije), a za maskote su izabrani snežni leopard, poalrni medved i zec.

Zimske olimpijske igre u Sočiju bile su bogatije za 12 novih disciplina:  paralelni slalom u snoubordu u muškoj i ženskoj konkurenciji, štafeta u sankanju, ženski ski skokovi, mešovita štafeta u biatlonu, ekipno takmičenje u umetničkom klizanju, fristajl ski sloupstajl u muškoj i ženskoj konkurenciji, fristajl snoubord sloupstajl u muškoj i ženskoj konkurenciji i fristajl ski halfpipe u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Put olimpijske baklje bio je najduži u istoriji Zimskih olimpijskih igara, a plamen je nosilo 14.000 ljudi i on je više od četiri meseca putovao kroz 2.900 gradova i mesta. Soči je izabran za domaćina ZOI ispred austrijskog Salcburga i južnokoreanskog Pjongčanga. Rusija je prvi put bila domaćin Zimskih olimpijskih igara ( i Olimpijskih igara uopšte, jer je domaćin OI 1980. u Moskvi bio Sovjetski Savez).

Na osnovu poimeničnih prijava koje su nacionalni sportski savezi dostavili, a u skladu sa ostvarenim rezultatima sportista na zvaničnim rang listama Međunarodnih sportskih federacija i usvojenih kriterijuma OKS, Tim Srbije u Sočiju činilo je 8 sportista u 5 sportova: Nevena Ignjatović i Marko Vukićević (alpsko skijanje), Ivana Kovačević i Rejhan Šmrković (skijaško trčanje) i Milanko Petrović (skijaško trčanje i biatlon), Nina Micić (snoubord), Vuk Rađenović i Aleksandar Bundalo (bob).

 

Za više informacija posetite zvaničnu stranicu ZOI Soči 2014.: http://www.sochi2014.com.