XX Zimske Olimpijske Igre

Torino 2006

Parallax Leaf - OKS
Zemlja domaćin: Italija
Grad domaćin: Torino
Datum održavanja: 10. feb - 26. feb 2006.
Zemlje: 80
Sportisti: 2508
Sportovi: 7 sportova (84 disciplina)

XX Zimske olimpijske igre su održane u Torinu, Italiji od 10. februara do 26. februara, 2006. To je bio drugi put da su se Zimske olimpijske igre održale u Italiji, poslednji put je Italija bila domaćin VII Zimskih olimpijskih igara 1956. godine u Kortina d’Ampeco (Cortina d’Ampezzo). Treći put su se održale Olimpijske igre u Italiji, bila je i domaćin XVII Olimpijskih igara u Rimu 1960. godine.

Zvanični logo prikazuje ime grada „Torino“ („Torino“) na italijanskom i lokalnom pijemontskom jeziku. Olimpijska maskota Torina 2006 je Neve („sneg“ na italijanskom), ženska grudva, i Gliz, muška kocka leda.

Gradovi protivkandidati: Helsinki, Klagenfurt, Poprad-Tatri, Sion i Zakopane.

Norveška, najuspešnija zemlja u istoriji „belih olimpijada” i branilac titule najuspešnije zemlje na prethodnim igrama pala je na 13 mesto, istina sa 19 trofeja, ali samo dva zlatna.

Najuspešniji učesnik je Hjun So An (Republika Koreja) u šort treku, ali s obzirom na tradiciju i kvalitet bijatlona junak igara je 30-godišnji Nemac Mihael Grajs, koji je osvojio tri zlatne medalje.

Najveći broj medalja – 5 osvojila je u brzom klizanju Kanađanka Sindi Klasen – 5, ali samo jednu zlatnu i po dve srebrne i bronzane. OD Torina najstariji olimpijski šampion na snegu i ledu je 40-godišnji takmičar u skeletonu Kanađanin Daf Gibson, a najstariji osvajač medalje 55-godišnji Amerikanac Skot Bred (karling, „bronza” ekipno).

Igre u Torinu pamtiće se i po neuspesima favorita, pogotovo u alpskom smučanju, velikoj poseti olimpijskim borilištima (prodato više od 900.000 ulaznica) i tv prenosima u više od 160 zemalja sveta. Medalje je osvojilo 26 zemalja, prosečno, 9,69 po zemlji. Najuspešnija zemlja je osvojila 11,5 odsto svih trofeja.

Prvi put na Zimskim igrama naši sportisti takmičili su se kao reprezentativci SCG.

Igre otvorio: Karlo Azeljo Čampi, predsednik Italije.
Olimpijski plamen: Stefanija Belmondo (skijaško trčanje).
Olimpijska zakletva: Đorđo Roka (alpsko skijanje).
Sudijska zakletva: Fabio Bjanketi (klizanje).
Medalje osvojile: 26 zemalja.
Bilans medalja: 1. Nemačka 29 (11, 12, 6).