U Novom Sadu otvorena izložba „Put pravih vrednosti“ o istorijatu olimpijskog pokreta u Srbiji

Parallax Leaf - OKS

Danas je u Izložbenom paviljonu Univerziteta u Novom Sadu otvorena izložba Olimpijskog komiteta Srbije pod nazivom „Put pravih vrednosti“. Izložba koja ima za cilj da upozna širu javnost sa istorijatom i kontinuitetom olimpijskog pokreta u našoj zemlji biće otvorena za posetioce do 31. oktobra 2023. godine.

 

 

Izložbu „Put pravih vrednosti“ u Novom Sadu svečano je otvorio predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, gospodin Božidar Maljković, koji je pozvao sve građane grada Novog Sada, a pogotovu mlađe generacije, da posete izložbu.

Izložba “Put pravih vrednosti” u Novom Sadu organizuje se tokom trajanja Evropske nedelje sporta, projekta koji sprovodimo u koordinaciji sa Ministarstvom sporta, a čiji je cilj promocija sporta i zdravog načina života. Fizička aktivnost treba da bude svakodnevnica u našem životu. Ali uporedo sa tim, treba da se edukujemo i upoznajemo sa bogatim sportskim nasleđem koje naša zemlja ima. Ova izložba je prilika da se na interesantan način upoznamo sa istorijom i tradicijom olimpijskog pokreta u Srbiji i da sagledamo rezultatska ostvarenja i doprinos koji su naši olimpijci dali razvoju i unapređenju sporta i olimpizma. Do 31. oktobra, u Izložbenom paviljonu Univerziteta u Novom Sadu, biće prikazani najznačajniji trenuci srpskog olimpizma, kao i pojedini eksponati koji su obeležili olimpijsku i sportsku istoriju, od osnivanja Srpskog olimpijskog kluba 1910. godine, preko prvog učešća Srbije na Olimpijskim igrama u Stokholmu, prve osvojene medalje u Parizu 1924. godine, do poslednjih uspeha naših sportista na Olimpijskim igrama u Tokiju“.

 

 

Rektor Univerziteta u Novom Sadu, gospodin Dejan Madić pozdravio je sve prisutne u ime domaćina ove izložbe.

Veoma mi je drago što je izložba „Put pravih vrednosti“ Olimpijskog komiteta Srbije organizovana na Univerzitetu u Novom Sadu, u čast akademske misli, zdravog načina života i naših vrhunskih sportskih rezultata. Olimpizam je jedna jako važna i plemenita ideja. Treba da se setimo da su u Antičkoj Grčkoj prestajali svi ratovi i razmirice u doba Olimpijskih igara, što je bio jedan dobar primer filantropskog načina razmišljanja. Pored toga, mnogo je važno ono što je naš Novak Đoković jednom prilikom, kada su ga novinari pitali šta je najveća važnost njegovog rezultata, rekao: „Nadam se da će što veći broj dece krenuti da se bavi sportom, pa makar to bio i tenis“. Glavni cilj nam je da deca budu zdrava, da se bave sportom, a onda i da imaju motiv postignuća da donose medalje i raduju celu populaciju u našoj zemlji, a i šire“.

 

 

Otvaranju izložbe „Put pravih vrednosti“ u Novom Sadu prisustvovao je i bivši reprezentativac Jugoslavije u veslanju, osvajač olimpijskih medalja u Moskvi 1980. i Los Anđelesu 1984, gospodin Zoran Pančić.

Izložba „Put pravih vrednosti“ je prilika da mi sportisti evociramo uspomene, ali i da se deca i omladina upoznaju sa uspesima koje su naši sportisti postigli na Olimpijskim igrama. Novi Sad je imao najdužu tradiciju učešća sportista naše zemlje na Olimpijskim igrama. Među sportistima iz Srbije koji su osvojili prve zlatne olimpijske medalje je fubdaler Vojvodine Novak Roganović koji se okitio odličjem u Rimu 1960. godine. Novosadski sportisti od prvih Igara do danas čine značajan ekspedicije naše zemlje na Olimpijskim igrama. Na Olimpijskim igrama do sada je učestvovao 121 novosadski sportista, 46 njih je osvojilo 61 olimpijsku medalju, od čega 21 zlatnu, 11 srebrnih i 29 bronzanih. Ne samo da Novi Sad ima sportiste na skoro svim Igrama, već i izuzetno gaji kulturu sećanja na rezultate naših sportista na Olimpijskim igrama“.

 

izložba „Put pravih vrednosti“

 

Ovo je peto izdanje izložbe „Put pravih vrednosti“ autorki Nataše Janković i dr Marije Pavlović, koja je prvi put postavljena 2021. godine u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti, nakon čega je iste godine gostovala u Narodnom muzeju grada Zrenjanina, u Galeriji savremene umetnosti Narodnog muzeja u Požarevcu 2022. godine i u Univerzitetskoj galeriji u Kragujevcu ove godine.

 

izložba „Put pravih vrednosti“

 

Izložba ima za cilj da upozna javnost sa istorijatom i kontinuitetom olimpijskog pokreta, kao i njegovim značajem, od Kraljevine Srbije do danas, sa posebnim osvrtom na društveni kontekst i prilike u Srbiji. Bogata kolekcija omogućila je posetiocima da saznaju više o hronologiji učešća naših olimpijaca na Letnjim olimpijskim igrama, od 1912. do 2020. godine, i da vide podatke o samim Igrama, društvenim okolnostima koje su ih pratile, i članovima naših delegacija, kao i o manje poznatim zanimljivostima u vezi s Igrama.

 

izložba „Put pravih vrednosti“

 

Ono što ovu izložbu čini posebnom su vredni eksponati iz fundusa Olimpijskog muzeja koji svedoče o razvoju i uspesima srpskog olimpijskog pokreta, kao što su autentične fotografije, sportska oprema, sportski rekviziti, medalje i razni spisi. Izložena je prva medalja u atletici sa Olimpijskih igara u Londonu davne 1948. godine, pismo Novaka Đokovića i Viktora Troickog sa Igara u Riju, srebrna medalja u rvanju Branislava Martinovića sa Olimpijskih igara u Rimu 1960, rukavice Jovane Preković koja je izborila prvi put u istoriji Olimpijskih igara zlatnu medalju na Igrama u Tokiju i mnogi drugi eksponati.

 

 

Takođe, danas je na Univerzitetu u Novom Sadu, u organizaciji Olimpijskog komiteta Srbije i Ministarstva prosvete, održan drugi po redu seminar za nastavnike pod nazivom „Promocija olimpijskih vrednosti: poštovanje, prijateljstvo i izuzetnost”. Na seminaru, prisutni su upoznati sa programom „Olimpijskog obrazovanja” koji se realizuje počev od školske 2023/2024. godine kroz pilot projekat u kome će učešće uzeti preko 10 200 dece iz 51 osnovne škole u Srbiji. Pilot projekat je namenjen učenicima 4. i 5. razreda osnovne škole, a planirano je da se sprovede do kraja ove godine. Glavni cilj projekta je ostvarivanje olimpijskog ideala – izgradnje boljeg i humanijeg društva kroz sport pomoću nastavnog plana koji koristi sportsku pedagogiju i čiji je fokus na učenju koje se zasniva na životnim vrednostima, poput izuzetnosti, poštovanja i prijateljstva. Nastava će se odvijati uz pomoć priručnika, plana aktivnosti, kao i različitih digitalnih resursa među kojima se posebno ističu Virtuelni olimpijski muzej, mobilna aplikacija „TreninGO“ Olimpijskog komiteta Srbije, kao i specijalno kreirani digitalni edukativni posteri. Rezultati pilot projekta biće od izuzetnog značaja za dalju implementaciju programa Olimpijskog obrazovanja za sve učenike osnovnih škola.